Strona 18 z 38 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 373

Wątek: RF200-800mm F6.3-9 IS USM

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: RF200-800mm F6.3-9 IS USM

Jedna z często powtarzających się odpowiedzi w zapytaniach o raw jest taka, że szkło było testowe przedprodukcyjne itd. W związku z czym na mocy umowy z producentem nie mogą udostępnić.

Inna kwestia, że nie oszukujmy się cześć z tych testerów nawet niezbyt chętnie podaje parametry zdjęć, a co dopiero rawy

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    Obejrzałem ten test. Wszystko wydaje się super, tylko kurde - to co gość osiąga w finalnym rezultacie to tak naprawdę większość pracy zrobiona w postprocesie. Szkoda, że gość nie pokazuje bazowego zdjęcia. To co gość obrabia zdjęcia to naprawdę jestem w szoku (jestem mega tymi rezultatami zachwycony) i przypuszczam, że nawet w tych jego testach RF100-400 byłby idealnie ostrym obiektywem, więc niech to będzie pryzmatem. Co do tego minusa co mówi o białych miejscach na zdjęciach, które blurują. Dokładnie to samo ma RF100-400 z tym, że w nieco większym stopniu.

Co do samego obiektywu to wygląda na spoko opcję jako zastępstwo dla RF100-400, ale - naturalnie - nie jest to ten budżet cenowy. Co ciekawe odnoszę wrażenie, że nie ma idealnego tele obiektywu w w miarę normalnej kasie, bo mamy:

RF100-400:
    + mała waga, najtańszy w zestawieniu
    - najsłabszy optycznie, "tylko 400mm"

Sigma 150-600:
    + cena, zasięg maksymalny, światło,
    - niepewny AF, optyka nie jakaś super świetna, ale lepsza od RF100-400

RF100-500:
    + światło (powiedzmy, drugi w zestawieniu), najlepszy optycznie,
    - cena, zasięg (500 to dużo-nie dużo, przynajmniej w porównaniu do w/w konkurencji),

RF200-800:
    + zasięg, optyka (wydaje się, że jest lepszy od RF100-400 i Sigmy),
    - cena (przynajmniej aktualnie, pewnie z czasem zacznie osiągać cenę jak Sony200-600 w promocjach, czyli coś w okolicach 6000-7000zł - strzelam), ciemnica

Każdy obiektyw ma wady i zalety i tradycyjnie już (jak to w fotografii) - mamy sztukę kompromisów. Trzeba szukać najbardziej uniwersalnej opcji i szczerze powiedziawszy - Sigma wydaje się taką właśnie opcją. Oferuje chyba najlepszy stosunek ceny do jakości.
    Sigma jest opcją do starszych body z R czy R6 działa ok, co może potwierdzić kilka osób nawet tu na forum ale już z nowszymi konstrukcjami aparatów jak R7 współpraca jest znacząco słabsza.

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Ja w ogóle nie kumam tego, że goście (nie tylko Ci) robią testy a RAW-ów nie udostępniają, albo robią to rzadko. Do du..y takie testy jak dla mnie.
    Brawo za celne wnioski. Oni tylko potrafią pokazać foty po tych wszystkich obróbkach a najlepiej jak kupisz od nich presety i inne takie...

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Przypomina mi to taki cytat:

"Nie ma żadnych bunkrów, ale i tak jest zajebiście!"

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez WinSho Zobacz posta
    Brawo za celne wnioski. Oni tylko potrafią pokazać foty po tych wszystkich obróbkach a najlepiej jak kupisz od nich presety i inne takie...
    No właśnie Jak ja kocham te "ręcznie" zblurowane tła, powycinane gałęzie, i ptaki w takich kolorach, że wypadało by je sklasyfikować jako odrębne gatunki W fotoszopie to nie tylko jednego badyla, ale nawet pół planety można wypier...ć ze zdjęcia, a Duade to nawet kiedyś pokazał, jak dwa nie mieszczące mu się na raz w GO ptaki zmontować z dwóch zdjęć, żeby oba były ostre

I po wuj w ogóle się tu rozczulać nad obiektywami, skoro dowolną robotę można zlecić sztucznej inteligencji?
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Ja w ogóle nie kumam tego, że goście (nie tylko Ci) robią testy a RAW-ów nie udostępniają, albo robią to rzadko. Do du..y takie testy jak dla mnie.
    Bo to nie są żadne testy. Stron w necie gdzie ktoś robi rzeczywiste testy jest dosłownie kilka, reszta to mniej lub bardziej szczegółowe opisy indywidualnych wrażeń z obcowania z danym sprzętem.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 21-12-2023 o 03:20
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Bo to nie są żadne testy. Stron w necie gdzie ktoś robi rzeczywiste testy jest dosłownie kilka, reszta to mniej lub bardziej szczegółowe opisy indywidualnych wrażeń z obcowania z danym sprzętem.
    I slusznie, kto fotografuje skrzynki na listy w realnych zastosowaniach jak u optycznych?

Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Pełne uzależnienie

rawa się nie da "pokazać" trzeba go wywołać więc autor filmów wywołuje co wzbudza zrozumiałą frustrację u mniej oblatanych w temacie wywołania rawa i uprzedzająco dodam że nie istnieje coś takiego jak defaultowe wywołanie rawa (to również koncepcja którą urodziła frustracja w głowach mniej oblatanych w temacie wywołania rawa)

autor sprzedaje jakieś akcje czy presety do obróbki więc pokazuje zdjęcia przed i po - musi jakoś reklamowac produkt - widać co robi ze zdjęciem

filmy są ciekawe, zdjęcia są ciekawe autor potrafi opowiedzieć o sprzęcie, jak się słucha "pomiędzy wierszami" to można usłyszeć również o wadach sprzetu w tym przypadku np. IS, czy jakaś poświata na gałęzi czy problemach R7 z autofocusem, influencerzy nigdy nie skrytykują sprzętu wprost - taki mamy klimat - ale jeśli potrafią jasno wyrazić myśli (a ten potrafi) to można dostrzec krytykę

nie mam zdania o tym obiektywie - jak zobaczyłem pierwsze zdjęcia to stwierdziłem że wyglądają "typowo z budżetowego produktu" - słaby kontrast, ostrość wszędzie czyli nigdzie, im dalej tym gorzej, po filmie z ostatniego linku stwierdzam że to produkt ciekawy i jednak nie skreślałbym go, z obiektywami po zakupie jest jak z tym porankiem po imprezie - budzisz się i widzisz że nic nie jest takie jak to widziałeś wieczorem
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 21-12-2023 o 10:33
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Poza tym co przedpiszcy stwierdzili, że to napędzanie sprzedaży presetów itp. to tu chodzi o nabijanie oglądalności kanału i jego monetyzację kosztem rzetelności.
    R3 + RF85LDS

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Tak już mówiąc o tele. Aktualnie w cyfrowych mamy Sony A73 za 4429zł oraz Sony 200-600 za 6289. Oferta dla ptasiarzy:P

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Dla mnie właśnie ważniejsze są owe wrażenia jeśli darzę zaufaniem piszącego.
    Obiektywny test nie pokazuje użyteczności szkła. Szkło nie nadające się do testów np. C17-40L potrafi okazać się w praktyce bardzo użyteczne. Natomiast nie da się wymyślić obiektywnego testu, który nie pokaże dramatycznie złej jakości tego szkła w narożnikach, łącznie z wykresami MTF na stronie Canona.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    Tak już mówiąc o tele. Aktualnie w cyfrowych mamy Sony A73 za 4429zł oraz Sony 200-600 za 6289. Oferta dla ptasiarzy:P
    Wow, świetne ceny! Teraz porównać trzeba to do oferty Canona dla ptasiarzy

Strona 18 z 38 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów