Strona 11 z 38 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 373

Wątek: RF200-800mm F6.3-9 IS USM

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: RF200-800mm F6.3-9 IS USM

Na fotografię przyrodniczą trzeba mieć bardzo dużo czasu i okazji. Jak się go ma mało, i okazji jest mało, to się robi zdjęcia, i często klnie w kamienie, bo nie ma czasu na robienie sobie eksperymentów, i testowanie ustawień dających lepsze rezultaty. Do lepszych rezultatów łatwiej dochodzą ludzie mający więcej czasu i okazji, np. mieszkający w rejonach, gdzie zwierza jest w bród, i nie jest płochliwy.

Generalnie mamy prawie zawsze deficyt światła z uwagi na porę dnia, pogodę i relatywnie ciemne obiektywy f/5,6-f/6,3, a ludzie kupujący optykę f/4 i f/2,8 naprawdę wiedzą, co robią, i za pomocą telekonwertrów osiągną rezultaty nie gorsze, niż ten obiektyw przy 800 mm f/9, ale musi ich być na to stać finansowo i logistycznie, bo sprzęty są pokaźne i ciężkie.

Tak kiepskie światło przy tak długiej ogniskowej jest jeszcze akceptowalne, ale nie jest akceptowalna ciemnica po całości tego obiektywu. Wielkim sukcesem byłby obiektyw mający przy 600 mm f/6,3 ostry od pełnego otworu na APS-C, i z dobrą stabilizacją. Ale f/8 przy 600 mm zrównuje go z Sigmą 150-600 C, która jest 3x tańsza, a na FF jeszcze jest użyteczna przy f/6,3.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Ta 1/2EV w Sigmie robi aż taką różnicę?
    ISO 5k vs 8K? tak, jest różnica
    o separacji tła nie wspomnę

--- Kolejny post ---

nie miałbym nic przeciwko temu obiektywu gdyby trzymał 6.3 do 600. zdaję sobie sprawę, że byłby większy i cięższy, to nie jest żaden problem
    no ale wtedy nikt by nie kupił 100-500, droższego i ciemniejszego.. chyba że dla 1kg lżej
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Uzależniony
    Miasto
    Białystok

Pomiędzy f/6.3 a f/8 jest 2/3 EV różnicy.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez don Zobacz posta
    Nie wiem jak dla Was ale dla mnie juz robia sie troche nieprzyjemne te ciagle pseudoreklamy Canona i cyfrowe . . .
    A ja mam to samo jeśli chodzi o hejt na Canona. Cokolwiek by nie zrobili to tutaj zlatuje się stado trolli którzy udowadaniają światu jakie to jest bez sensu, nikomuniepotrzebne, ciemne, na pewno mydlane i za drogie i kto w ogóle kupi takie g.... No i że oczywiście na Sony czy innym Fuji nawet lakier ładniejszy dają ....
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 06-11-2023 o 00:00
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

gdybyś doczytał argumenty może byś zrozumiał
    i w necie forum canona nie jest w nich odosobnione
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A ja mam to samo jeśli chodzi o hejt na Canona. Cokolwiek by nie zrobili to tutaj zlatuje się stado trolli którzy udowadaniają światu jakie to jest bez sensu, nikomuniepotrzebne, ciemne, na pewno mydlane i za drogie i kto w ogóle kupi takie g.... No i że oczywiście na Sony czy innym Fuji nawet lakier ładniejszy dają ....
    Stada trolli zawsze się zlatują, taki jest charakter internetu i nic na to nie poradzisz.
    Ale, obiektywnie patrząc, canon robi dziadostwo i żadne eufemizmy tu nie pomogą: ciemne obiektywy w paskarskich cenach, nieskorygowane bo tak łatwiej = taniej, utrudnianie lub wręcz ograniczanie zgodności wstecznej.

(wyrzuciłem fragment o lampie błyskowej, bo chyba Kolega coś źle obsługiwał, https://www.canon-board.info/threads...19#post1456019)

Zablokowanie bagnetu to ich prawo i wybór, ale gdyby firma rzeczywiście stała frontem do klienta, to przynajmniej udostępniła by szeroko i w przyzwoitej cenie przejściówkę. Żądanie 1000 złotych za bierny przewodnik styków jest zwyczajnym naciąganiem, minimum 5 razy przepłacone. Ktoś może powiedzieć, że tam są jakieś czipy (nie wiem), ale jeżeli są, to zupełnie niepotrzebne i chyba wyłącznie w celu utrudniania.

Piszę sobie z punktu obserwatora: jak już wspominałem, używam canona od lat 80-tych (A1), mam wystarczająco dużo sprzętu dobrej jakości i nie zamierzam go zmieniać. Canon kosi podjaranych fanbojów, wykorzystując ciągle jeszcze efekt nowości, przy zastosowaniu wygładzających mózgi chwytów marketingowych. Filmiki i pseudo recenzje płatnych klakierów zanim obiektyw pokazał się w sprzedaży? No bez jaj.
    Przyznaję, że podejrzewałem Huberta o bycie pracownikiem canona, ale jego wyjaśnienia w innym wątku o tworzeniu takiego, a nie innego filmu przekonały mnie, że tak nie jest. Przepraszam Hubert.

Post scriptum
    Gdy podłączam obiektyw Zeissa do korpusu, to nie mogę włączyć korekcji CA i dystorsji, ale nie muszę, bo obiektyw Zeissa (a także stare, dobre obiektywy EF) tego nie potrzebują.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 06-11-2023 o 12:52
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Jak tak używam RF100-400 do krajobrazu, to przyznam, że taki RF200-800 byłby spoko opcją. Z tym, że do RF100-400 dopnę jeszcze filtr polaryzacyjny i ISO w słoneczny dzień lata będzie max 200, tak do RF200-800 już miałbym obawy (nie patrząc nawet na światło, a na ogniskową + czas naświetlania). Natomiast niewątpliwie jest to ciekawa opcja dla fotografów krajobrazu, dla amatorów chodzących po górach głównie w słoneczne dni właśnie. Ustrzelisz i ciekawe kompozycje, jak i jakiegoś ptaka.

Wadą dla mnie i pewnie wielu innych fotografów, którzy spędzają godziny na nogach to jednak masa tego obiektywu: 635g vs 2050g to spora różnica. Zazwyczaj całą trasę idę z aparatem w ręku i R + RF100-400 mi nie ciąży wcale, ale np mam podwieszony do pasa biodrowego Tamrona 24-70, który niby waży 825g ( aż jestem zdziwiony, że tak mało - teraz pierwszy raz dopiero patrzę ile waży wg internetów, w ręce czuć jakby był z kilogram), a czuć go i drażni niekiedy. Do tego przy ogniskowych 200+ już widać defekty spowodowane gorącym powietrzem. W krajobrazie ta ostrość nie jest co prawda super wymagana, ale totalna destrukcja jakości też nie przystoi

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Stada trolli zawsze się zlatują, taki jest charakter internetu i nic na to nie poradzisz.
    Ale, obiektywnie patrząc, canon robi dziadostwo i żadne eufemizmy tu nie pomogą: ciemne obiektywy w paskarskich cenach, nieskorygowane bo tak łatwiej = taniej, utrudnianie lub wręcz ograniczanie zgodności wstecznej.

(wyrzuciłem fragment o lampie błyskowej, bo chyba Kolega coś źle obsługiwał, https://www.canon-board.info/threads...19#post1456019)

Zablokowanie bagnetu to ich prawo i wybór, ale gdyby firma rzeczywiście stała frontem do klienta, to przynajmniej udostępniła by szeroko i w przyzwoitej cenie przejściówkę. Żądanie 1000 złotych za bierny przewodnik styków jest zwyczajnym naciąganiem, minimum 5 razy przepłacone. Ktoś może powiedzieć, że tam są jakieś czipy (nie wiem), ale jeżeli są, to zupełnie niepotrzebne i chyba wyłącznie w celu utrudniania.

Piszę sobie z punktu obserwatora: jak już wspominałem, używam canona od lat 80-tych (A1), mam wystarczająco dużo sprzętu dobrej jakości i nie zamierzam go zmieniać. Canon kosi podjaranych fanbojów, wykorzystując ciągle jeszcze efekt nowości, przy zastosowaniu wygładzających mózgi chwytów marketingowych. Filmiki i pseudo recenzje płatnych klakierów zanim obiektyw pokazał się w sprzedaży? No bez jaj.
    Przyznaję, że podejrzewałem Huberta o bycie pracownikiem canona, ale jego wyjaśnienia w innym wątku o tworzeniu takiego, a nie innego filmu przekonały mnie, że tak nie jest. Przepraszam Hubert.

Post scriptum
    Gdy podłączam obiektyw Zeissa do korpusu, to nie mogę włączyć korekcji CA i dystorsji, ale nie muszę, bo obiektyw Zeissa (a także stare, dobre obiektywy EF) tego nie potrzebują.
    Wiesz ale czym innym są takie merytoryczne wpisy jak Twój, a czym innym *******ety z których laik może wyciągnąć wnioski, że szkłem 800 nie da się w ogóle zrobić ostrego zdjęcia i jest zupełnie nikomu niepotrzebne /bo termika, smog, w Polsce ciemno i ogólnie tragedia/ .
    Wiem że przesadzam trochę ale ogólnie dla kogoś kto lata robi zdjęcia i trochę szkieł przeszło przez jego ręce (w tym dłuższe niż 800mm) czytanie tego jest męką.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 07-11-2023 o 01:34
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

A tak z ciekawości, bo mówiłeś wcześniej, że ten obiektyw jest idealny na Twoje potrzeby. Mnie się on nie podoba, a do czego Ty masz zamiar go użyć?

Chociaż... te 800 mm, nawet takie ciemne, do zaćmienia i plam na Słońcu idealne.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 07-11-2023 o 08:16
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    A tak z ciekawości, bo mówiłeś wcześniej, że ten obiektyw jest idealny na Twoje potrzeby. Mnie się on nie podoba, a do czego Ty masz zamiar go użyć?
    Fotografowanie detali (min. architektonicznych) ze stosunkowo niewielkich odległości ale także użycie zupełnie amatorskie w foto naszych zwierząt .
    Kapitan Wagner

Strona 11 z 38 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów