Nie bardzo rozumiem. 24-105/4 umieszczasz w zestawie pociągi/spotting, gdzie dla mnie jego główne miejsce jest w zestawie podróże/spacery/góry. To idealne szkło turystyczno-spacerowe i do takich celów nigdy nie zamieniłbym go na 24-70/2.8.
Nie bardzo rozumiem. 24-105/4 umieszczasz w zestawie pociągi/spotting, gdzie dla mnie jego główne miejsce jest w zestawie podróże/spacery/góry. To idealne szkło turystyczno-spacerowe i do takich celów nigdy nie zamieniłbym go na 24-70/2.8.
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Nie lubię 24-105 z tego powodu, że jak się go przypnie to nie bardzo chce się odpinać. Tak więc z lenistwa traci się kadry szerokie i jakieś zbliżenia. A to jest moim zdaniem esencja właśnie w podróżach. Oczywiście dziura jaką obecnie posiadam pomiędzy 35 a 70 (bo z premedytacją nie zabieram 24-105) właśnie zmusza do większej kreatywności. Czy 24-70 nie popsuje tego - jeszcze nie wiem.
To jest też argument anty 24-105 f/2.8. Bo jeżeli bym się do niego przyzwyczaił rozmiarowo to zapewne jeszcze mniej chętnie bym go zmieniał na inne szkło.
p,paw
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
Ciekawa interpretacja, całkowicie odwrotna do mojej. Ja sobie cenię w 24-105, że zazębia mi część ogniskowych z 14-35 i 70-200, bo dla wielu ujęć nie muszę przepinać szkła, nie muszę na to tracić czasu, a czasami tego czasu zwyczajnie nie ma. Poza tym w specyficznych sytuacjach bywa tym jedynym zabieranym obiektywem - jest i względnie szeroko oraz w miarę długo. Ale co, kto lubi![]()
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl