Wow! Dzięki, chłopaki, za odzew i wszelkie info - zupełnie przypadkowo (no powiedzmy ) daliście mi input nt. ogólnego workflow - i super, dzięki.
Wykorzystam to mam nadzieję niebawem, natomiast... faktycznie tym razem chodziło mi o zupełnie nietypową sytuację - bardziej typu "synchro" niż "import".
I tu wiadomo, najlepiej nie doprowadzać do takich sytuacji przestrzegając pewnej higieny w procedurach zgrywania zdjęć (czyli workflow właśnie), ale cóż, miał być krótki eksperyment, a się mi trochę przeciągnęło i ... zapomniałem co już zgrałem, a co nie.

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
TotalCommander, na koniec porównanie wielkości i ilości plików. Import do LR. Jeśli są jakieś błędy to się tym interesuje.
Wiadomo, tak teraz testowo robiłem - imho trochę dużo ręcznej zabawy, no i właśnie - jak na końcu nie wykasujemy zawartości, to sytuacja może się skomplikować.

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
Ja archiwizacji i strukturyzacji używam LR.
Troszkę bym się bał - w sensie że nie mam aż takiego zaufania do LR oraz mam wersję subskrypcyjną i jak skończę subskrypcję, to metoda też się skończy. Zostałbym z niczym.
Ale plusem LR jest to, że może od razu zgrywać na drugi dysk (czyli np. NAS).

Także LR jak najbardziej tak, ale najpierw zgranie zdjęć z karty czymś innym (na jeden lub dwa dyski), a potem import do LR już tylko w trybie "Add".

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
Mam wrażenie, że Szanowni Przedmówcy nie odpowiedzieli na Twoje pytanie, co nie dziwi, bo nikt sam sobie nie robi takich problemów.
No tak, dokładnie, wiem.
Miał być eksperyment przy - uwaga - ponownym pisaniu mojego fotoloadera (link) - chciałem sobie zostawić 'materiał badawczy' (czyli niezgrane karty) siłą rzeczy zgrywając tylko te ważniejsze i pilniejsze fotki albo sesje.
No, i się przeciągnęło.
Rok albo dwa.
No i się porobiło.

Natomiast nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. IMHO to doświadczenie pokazuje na jakie problemy można jeszcze natrafić (np. przy porównywaniu plików). Także dzięki za sugestie algorytmu - przyda się.

Cytat Zamieszczone przez mazeno Zobacz posta
ototo :] i jeszcze skoro juz gonimy poboczem, to taka podpowiedz, jak miec porzadek.
Dzięki za tak dogłębny opis Twojego workflow.
Wbrew pozorom mam dość podobny układ folderów - choć inny.

I szacun za ten album. Naprawdę wygląda rewelacyjnie.

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
@mxw korzystaj po prostu np. z FastStone który zalinkowałem.
Ależ korzystam ostatnio z FastStone, choć nie do importu (dzięki za uświadomienie, że on też to potrafi) - bardzo fajny program. Wcześniej wiele lat korzystałem z ACDSee (wykupione licencje, pakiety), ale wq*rzył mnie ciągłymi dopłatami gdy tylko pojawia się nowa puszka (i.e. .CR3).

Jedyne czego mi w FastStone brakuje to:
(a) nie widzi gwiazdek wyklikanych na RAWach jeszcze w aparacie (dpp, LR, ACDSee widzą to jako 'rating') - można to w FS wczytać?
(b) nie mam pewności czy podglądając RAWy on pokazuje wbudowany JPEG czy faktycznie obsługuje CR3?
(c) przy zadaniach batch (F3) za każdym razem trzeba wbijać ścieżkę docelową, bo zapamiętuje poprzednią, ale bezwzględnie, a powinien względnie, jako podfolder aktualnego - można to zmienić?

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
Tez korzystam z Total Commandera - takie przyzwyczajenie po DOSie i Norton Commanderze. Mam system podobny do mazeno, dodatkowo w IrfanView robię sobie stykówki-wglądówki.
Ale Koledze chyba nie chodzi o działania rutynowe. Zrozumiałem, że zrobił jednorazowy eksperyment i się trochę w tym zakopał.
Exactly.

Cytat Zamieszczone przez mazeno Zobacz posta
dos
norton
chybasmy sa staruchy hehe
Cóż. Czas leci. Ale przynajmniej wiemy co robimy. Chyba.