Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
Właśnie przy niedzieli chciałem sobie zgrać zdjęcia z wszystkich kart pamięci - w sensie - wyczyścić je, żeby nie kupować kolejnej i padło proste pytanie: czy aby na pewno zostały zgrane z nich wszystkie zdjęcia?

Zasadniczo TAK, ale może niekoniecznie.
A chciałbym być pewien na 100%.

(a z pewnego testowego względu nie usuwałem zgranych plików z tych kart - nieważne - normalnie to robię)

Zrobiłem szybciutko skrypcik, który wczytał wszystkie moje lokalne dyski z plikami foto (czyli te na bieżąco używane, nie mówimy o backupach), a następnie czytał każdą kartę pamięci (SD) i sprawdzał każdy plik na niej czy znalazł go gdzieś na jakimś dysku porównując nazwę, wielkość i datę zapisu (mtime) - i się wq*rzyłem - nazwy mogą się różnić, bo sobie czasami je zmieniam, ale też nazwy mogą się POWTARZAĆ - co 10k zdjęć (wiemy o tym wszyscy), więc porównuję size - jest raczej bez zmian (nie używam dpp), ale data?? Robię to akurat na windows i widzę, że stare błędy nie zostały naprawione: czas zapisu tego samego pliku potrafi się różnić +/- 1 sek (winda kiedyś zapisywała tylko parzyste sekundy, bo zabrakło im 1 bitu do pełni szczęścia - nadal tak jest?? mamy 21 wiek?) i do tego czas zapisu różni się w zależności od strefy czasowej pliku i czasu zapisu: letniego lub zimowego (wtedy +/- 1h). Masakra jakaś. Coś, co miało być godzinnymi porządkami stało się sporym przedsięwzięciem.

Pytanie: jakim softem (albo sposobem) sobie radzicie w takich sytuacjach?

Za sugestie użycia AI podziękuję.

Sorry, że w tym temacie, ale na szybko lepszego nie znalazłem.
Mam wrażenie, że Szanowni Przedmówcy nie odpowiedzieli na Twoje pytanie, co nie dziwi, bo nikt sam sobie nie robi takich problemów.

Ja też nie miałem takich problemów, ale może zasugeruję modyfikację Twojego programiku.
Z tego co mówisz, jedynym niezmiennym parametrem jest wielkość pliku. Skoro sam sobie piszesz, to spróbuj zrobić skrypt, który wyszukuje paczki plików w jakimś przedziale czasu - minuta?, 30 sekund? przedziały z zakładką lub bez, do sprawdzenia - i w tych paczkach porównuj rozmiar pliku. Sparowane - znaczy te same, brak pary - do sprawdzenia ręcznego (czy bardziej ocznego). Być może uzyskasz kilka-naście/dziesiąt do obejrzenia, co jest liczbą niezałamującą.
Nie mam pomysłu jak poradzić sobie ze strefami czasowymi.

Taka sugestia na algorytm.