Wystawiłem na sprzedaż swojego Tamrona 24-70 Di VC USD f2.8. Obiektyw spoko, ale to co mnie denerwuje w nim:

- f2.8 jest użyteczne tylko z bliska (tj robiąc jakiś portret na 24mm przykładowo), wtedy jest całkiem ostro,
- stabilizacja niekiedy szwankuje w tym obiektywie (przypadłość tego Tamrona) i albo tak jakby "szarpie" czasami, albo (odnoszę takie wrażenie) stabilizacja porusza zdjęcie delikatnie,
- obiektyw (jeśli mowa o krajobrazach) jest realnie ostry dopiero od f5,6, a już najlepiej jak jest f8. Od takich wartości widać, że krawędzie np jakiś szczytów górskich w oddali są ostre,
- wydaje mi się (porównując do obiektywów RF), że obiektyw robi takie nijakie zdjęcia, tj kolorystyka jest taka mdła oraz pod względem kontrastu wszystko jest takie jednopłaszczyznowe,

Zacząłem oglądać testy RF24-100 f4.0, ale kurde - szału nie robi. Tj to co mówią testerzy dla mnie to jedno (wszyscy mówią, że "very sharp"), ale jak patrzę na sample to rewelacji nie ma, a już na pewno nie za te pieniądze.

Jest jakiś wyjątkowo dobrze wyceniony obiektyw (oprócz RF 24-70 i RF28-70) w przedziale ogniskowych 24-xx lub 24-xxx, który oferuje bardzo dobrą ostrość już od f2.8? Obojętne mi to czy to EF czy RF. Pewnie ten RF24-100 f4.0 brałbym pod uwagę, ale naprawdę - to nie jest obiektyw wart 4500zł, raczej 2500-3000zł.

Póki co zostanę z obiektywami Samyang 14mm, RF35mm, RF85mm, RF100-400 ale chętnie wypełniłbym tą przestrzeń między 35 a 85mm. Gdyby był jakiś naprawdę wyjątkowy 24-70 f2.8 byłbym skłonny sprzedać też RF35mm.