Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 70

Wątek: Canon EOS R - adaptery EF

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Canon EOS R - adaptery EF

Straszna jest ta popularność Canona Lustrzankowcy wchodzą w ML?
    Zawsze można zmienić system na ten z dołu listy albo przynajmniej drugi
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 10-11-2023 o 17:56
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Tak swoją drogą, to po ile takich adapterów trzymacie? I ile macie obiektywów EF? Czyli pytanie jest w zasadzie o stosunek adapterów do posiadanych obiektywów U mnie jest 1 adapter do 3 obiektywów EF

PS: wczoraj wszedłem na stronę Canona, już miałem klikać zakup drugiego adaptera, ale stwierdziłem, że na cholerę mi on, a 500zł to nie mało mimo wszystko. Kolejny ciężar w plecaku, a komfortu nie będzie wcale lepiej, bo tak czy siak muszę przekręcić obiektyw - czy będzie już z podpiętym adapterem, czy nie będzie, tak czy siak odkręcić dekielek muszę i zakręcić do aparatu.
    Ostatnio edytowane przez mystek ; 10-11-2023 o 18:15

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Straszna jest ta popularność Canona Lustrzankowcy wchodzą w ML?
    Zawsze można zmienić system na ten z dołu listy albo przynajmniej drugi
    Niby sobie żartujesz, ale to fakt. Gdyby moje hipotetyczne wejście w ML wiązało się z kupnem i aparatu, i obiektywów to nie trzymałbym się canona. Szukałbym czegoś, co daje możliwość podpinania różnych fajnych obiektywów renomowanych firm, nawet skundlonych.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    W takich sytuacjach decydująca jest podaż od producenta. Canon jest (był? ) słynny ze swojej optyki, zaś aparaty, czyli matryce odstawały według opinii ludu. Więc jest taka hipoteza, że posiadacze świetnych obiektywów próbują, czy ten korpus to wreszcie to.
    Nawet znam jednego takiego frajera
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

Gwarantuję, że jeśli ktoś się zapisze na listy z powiadomieniem o dostępności to nie powinien czekać dłużej niż 2 tygodnie.
    Sam w sumie nie chciałem nawet tygodnia więc kupiłem od razu w niemieckim MM, gdzie dostępność jest naprawdę duża. Jak paczka już przyszła to co chwilę sklepy wrzucały informację, że mają na stanie. Oczywiście na drugi dzień już nie było dostępności, no ale możlwość kupna była.
    5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
    X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Galipette Zobacz posta
    Skoro Canon wycenił adapter we własnym sklepie na 490 zł a Mediaexpert prawie drugie tyle to jest chore jak dla mnie.
    Tak czy inaczej już nie ma na stronie Canona
    Dla mnie ten sklep to ogólnie jaki pic na wodę. Regularne ceny sprzętu są raczej zawyżone względem tego co jest w polskich autoryzowanych sklepach. Ten adapter jest akurat tańszy, ale to jednostkowy przypadek.

No i ogolnie sklep ma dziwna konstrukcje. Niby zarejestrowany jest w Holandii, ale ma Polski NIP - chociaż nie da się tam kupić nic na fakturę, tylko na paragon i tylko w ilościach dla gospodarstwa domowego. Czyli np jakbyś chciał zamówić 10 takich adapterów, to nie zamówisz.
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Hubert, ale tego typu molochy elektroniczne (Media Expert, Media Markt itp) raczej nie specjalizują się w sprzedaży sprzętu fotograficznego. Wydaje mi się, że mają w ofercie aparaty bo są to urządzenia elektroniczne i to jedyny powód posiadania ich w sprzedaży . Generalnie nie chodzę do tego typu sklepów, ale jakiś czas temu poszedłem do Media Markt tak aby zobaczyć sobie aparaty Canona, pomacać, potrzymać itp. Nie znalazłem. W miejscu gdzie daaaaaawno temu można było spotkać aparaty są albo klawiatury i myszki gamingowe, albo przestrzeń na telefony komórkowe przejęły tę część sklepu. W skrócie więc - mają cenę chorą, bo nie spuszczają się za bardzo na ofercie sprzętu foto. Zresztą sprzęt fotograficzny stał się jednak trochę wyspecjalizowany, tj dla mniejszej grupy osób, pasjonatów mniejszych lub większych, którzy wiedzą, jak działa Google . Pasjonatów telewizorów, czajników elektrycznych, czy lodówek jest jednak mniej. Tych modeli telewizorów jest tak mnóstwo, że to aż chore. Jest jakiś jeden model telewizora a w modelu jeden ma literki "BG", kolejny ma "CDT" a jeszcze z 3 inne mają jeszcze inne dopiski literkowe. Różnią się jakimiś detalami. Tak jakby był Canon R6 z bluetooth, bez BT, z GPSem/bez GPS itd itp.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Hubert Multana Zobacz posta
    Dla mnie ten sklep to ogólnie jaki pic na wodę. Regularne ceny sprzętu są raczej zawyżone względem tego co jest w polskich autoryzowanych sklepach. Ten adapter jest akurat tańszy, ale to jednostkowy przypadek.

No i ogolnie sklep ma dziwna konstrukcje. Niby zarejestrowany jest w Holandii, ale ma Polski NIP - chociaż nie da się tam kupić nic na fakturę, tylko na paragon i tylko w ilościach dla gospodarstwa domowego.
    To jakim cudem ja kupuję tam wszystko na firmę ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez Hubert Multana Zobacz posta
    Obstawiam, ze to jednorazowa sytuacja która bardzo szybko minie - nie wydaje mi się, żeby naczekała na kolejna tak duża fala napływu nowych użytkowników w tym bagnecie którzy przesiadają się z lustrzanek. Proces ten pewnie będzie trwał, ale juz nie tak nagle i intensywnie jak przez ostatni miesiąc.
    Hubercie, jesteś w błędzie, bo:
    1. To nie jednorazowa sytuacja. Długoterminowa niedostępność adapterów Canon miała już miejsce w przeszłości kilkukrotnie.
    2. Obecna niedostępność nie trwa tylko miesiąc, jak twierdzisz. Największe sklepy w Polsce od przeszło 2 miesięcy czekają na zamówione u dystrybutora adaptery i wciąż nie znają daty realizacji zamówienia.
    3. Twierdzisz, że "Nikt na sile nie ogranicza sprzedaży przy rosnącym zapotrzebowaniu bo nie ma to sensu.", a jednak na innych kontynentach stoki z adapterami Canon pękają w szwach. Gdyby komuś z kierownictwa Canon naprawdę zależało na uzupełnieniu braków w Europie to transport adapterów nie zająłby miesięcy.

Część osób, podobnie jak Ty, próbuje niedostępność adapterów określić jako normalny stan rzeczy związany z większym popytem na aparaty. Argumentują, że takie sytuacje są nagminne i nie dotyczą tylko adapterów Canon, ale w przeszłości także innych aparatów czy obiektywów także innych producentów. Różnica jest jednak diametralna i polega na tym, że taki adapter to nie Z8, Z9, czy RF28-70, które kosztują po kilka tys. dolarów. Ewentualna nadprodukcja czy przeszacowana dystrybucja adapterów nie byłaby finansowym problem dla producenta (w odróżnieniu od podanych w przykładzie aparatów i obiektywu).

Tymczasem, adapterów nie ma ani na Amazonie, ani na Canon Store. Jedyne sensowne oferty nowych egzemplarzy z cenami poniżej 669 zł (czyli ostatniej sklepowej ceny adapterów z polskiej dystrybucji) znajdziemy na OLX i Allegro.

Ja, tak na wszelki wypadek (to w sumie żaden koszt przy obecnych cenach obiektywów), gdyby miało się okazać, że jest to początek końca dostępności adapterów, kupiłem sobie 2 dodatkowe sztuki i dla wygody podpiąłem do obiektywów EF, dla których nie mam zastępstwa w wersji RF.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To jakim cudem ja kupuję tam wszystko na firmę ?
    No właśnie, jakim cudem? Korzystasz z procedury sklepowej (która została podana w przykładzie Huberta) czy kontaktujesz się via e-mail, żeby złożyć zamówienie na firmę?
    Ostatnio edytowane przez Pieknografia ; 11-11-2023 o 09:12
    Canon EOS R6 Mark II | Canon EOS R6 | Canon RF 14-35mm F4 L IS USM | Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM | Canon RF 70-200mm F4 L IS USM | Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD | Canon RF 16mm F2.8 STM | Tamron SP 35mm F/1.4 Di USD | Canon RF 50mm F1.8 STM | Samyang AF 85mm F1.4 RF

Pełne uzależnienie

kiedyś nasza ulubiona firma miała taką dobrą praktykę i dodawała ten kawałek rurki do sprzedawanego korpusu, nawet taniego korpusu i nie było problemów.
    EOS 3, 5D, R5

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów