Pokaż wyniki od 1 do 10 z 74

Wątek: Nikon Zf nowa pełna klatka

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Nikon Z f nowa pełna klatka

Ja tylko zauważę, że te wszystkie kręcioły na wierzchu korpusu po obu stronach celownika są może i fajne przy użyciu względnie lekkich obiektywów, kiedy można utrzymać aparat przy oku tylko prawą ręką, natomiast mając zapięty ciężki teleobiektyw, gdy lewą ręka trzeba go podtrzymywać, to maksymalnie dużo funkcji musi obsłużyć prawa dłoń bez utraty chwytu aparatu, a te staromodne dizajny niekoniecznie się do tego nadają.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Ja tylko zauważę, że te wszystkie kręcioły na wierzchu korpusu po obu stronach celownika są może i fajne przy użyciu względnie lekkich obiektywów, kiedy można utrzymać aparat przy oku tylko prawą ręką, natomiast mając zapięty ciężki teleobiektyw, gdy lewą ręka trzeba go podtrzymywać, to maksymalnie dużo funkcji musi obsłużyć prawa dłoń bez utraty chwytu aparatu, a te staromodne dizajny niekoniecznie się do tego nadają.
    Dodaj, że w sytuacjach gdy koś musi szybko zmieniac parametry (praca w manualu?). Używam ciężkiego tele.
    W Nikonie jesteśmy przyzwyczajeni, że musimy trzymać wciśnięty przycisk (co oznacza użycie drugiej ręki) by zmieniac cos innego niż czas czy przysłonę. Miliony ludzi tego używaja i sie nie skarżą.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta

Dla mnie nie było to nigdy problemem w Fuji używając no w miarę dużego i ciężkiego 50-140. Raczej zależy od użytkownika.
    5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
    X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez cohontes Zobacz posta
    Dla mnie nie było to nigdy problemem w Fuji używając no w miarę dużego i ciężkiego 50-140. Raczej zależy od użytkownika.
    Podejście do ergonomii jest sprawą bardzo indywidualną. Mi np. odpowiada to, że mając 7D II wszystko jestem w stanie ustawić jedynie prawą ręką trzymając aparat, poza trybem pracy, ale to się ustawia raz na wstępie.

To samo jest z 6D i M5.

M2 i 550D już w ogóle i po całości dają się obsługiwać jedną ręką nawet przy przeglądaniu zdjęć, podczas gdy 7D II i 6D wymagają użycia obu rąk, i to jest dla mnie irytujące.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Uprawnienia umieszczania postów