Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
Bo Fuji od początku zrobił taki look, 2012, oraz szkła z pierścieniem jako filozofię systemu X. Teraz idą natomiast w nowoczesny design czego przykładem jest xh2, xh2s i nowe gfxy. Natomiast kultowa już seria X100 w odsłonie x100v gdzie popyt wielokrotnie przwyzszyl podaż, skłania pewnie Nikona do takiego ruchu. Aparat Zf mimo że fajnie wygląda, będzie raczej niszowy, kupią go dotychczasowe raczej użytkownicy Nikona, czy ktoś więcej? Nie sądzę. Ten trend już się wyczerpał. Nikon załapał się na końcówkę. Oczywiście nie zmienia to faktu że body jest ładne. Mnie się podoba.
[...]
Generalnie podoba mi się wszystko co vintage, a sprzęty o których mowa mają taki look. Design Fuji - super, Nikony Zf(c) super. Przy czym akurat Zf wygląda mi na wielką landarę. Pomijając aspekt wizualny, a biorąc pod uwagę jego wagę przydałby się grip. No ale wizualnie by nie pasował.
Co do filozofii sterowania pokrętłami to Candar ma rację, że trzeba najpierw spróbować ją poznać, a nie pisać że słaba. Czytałem recenzje ergonomii Zfc, gdzie ludzie (chociażby tacy, którzy używali Fuji) piszą że to tylko kwestia przyzwyczajenia.