Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Topaz Phota AI

  1. #1
    Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak
    Dołączył
    May 2012
    Posty
    4 222

    Domyślnie Topaz Phota AI

    Wydano nową generację/wersję Topaz Photo AI 2.0
    Ja podaje Topaz ma znacznie większe możliwości w obróbce zdjęćm niż poprzednie wersje, na "pierwszy rzut oka" tak to wygląda, ale dopiero zacząłem używać, zobaczymy.

    Jest inne podajeście niż w LR for Samsung, nie ma problemów czasowych w obróbce zdjęć o rozdzielczośic 200 Mpix

    https://www.topazlabs.com/topaz-photo-ai
    https://community.topazlabs.com/t/to...i-v2-0-0/51395

    jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 09-09-2023 o 13:08
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

  2. #2
    Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Dołączył
    Sep 2008
    Miasto
    Warszawa
    Wiek
    40
    Posty
    2 104

    Domyślnie Odp: Topaz Phota AI

    Potestowałem trochę tą nową wersję i rzeczywiście jest spory progres w stosunku do poprzednika, który co tu dużo mówić, był nieużywalny.
    Teraz w jednym miejscu jest Denoise, sensownie działający Sharpen i Upscale. Jak dopadnę jaką zniżkę to chyba kupię.
    EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | Sigma 150-600 C | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

  3. #3
    Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Dołączył
    Jul 2007
    Miasto
    Lublin
    Posty
    4 426

    Domyślnie Odp: Topaz Phota AI

    Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Potestowałem trochę tą nową wersję i rzeczywiście jest spory progres w stosunku do poprzednika, który co tu dużo mówić, był nieużywalny.
    Teraz w jednym miejscu jest Denoise, sensownie działający Sharpen i Upscale. Jak dopadnę jaką zniżkę to chyba kupię.
    Zamiast robić przeceny i promocje na R7 powinni to dawać z nim w pakiecie i by była gitara
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

  4. #4
    Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak
    Dołączył
    May 2012
    Posty
    4 222

    Domyślnie Odp: Topaz Phota AI

    Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Potestowałem trochę tą nową wersję i rzeczywiście jest spory progres w stosunku do poprzednika, który co tu dużo mówić, był nieużywalny.
    Teraz w jednym miejscu jest Denoise, sensownie działający Sharpen i Upscale. Jak dopadnę jaką zniżkę to chyba kupię.
    Dokładniej testowałem upscale aż do 6x, porównywałem z działaniem PS i LR .
    Dla "klasycznego" Sony, nie widziałem różnicy, dla smartfona Samsunga Topaz Photo AI robi to lepiej

    jp

    PS
    - oryginalny plik z aparatu zmniejszałem rozdzielczość X razy
    - następnie taki "zmniejszony" plik upscale X razy w PS, Topaz (for Samsung) i Topaz Photo AI
    - porónanie pliku z aparatu z plikiem po upscale
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 22-09-2023 o 02:02
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

  5. #5
    Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Dołączył
    Sep 2008
    Miasto
    Warszawa
    Wiek
    40
    Posty
    2 104

    Domyślnie Odp: Topaz Phota AI

    Kupilem, a jako klient Denoise mialem jeszcze znizke, ale teraz ten produkt jest juz redundant, Adobe tez dobrze radzi sobie z szumem.
    EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | Sigma 150-600 C | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

  6. #6
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    May 2004
    Miasto
    Opole
    Posty
    1 401

    Domyślnie Odp: Topaz Phota AI

    Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Wydano nową generację/wersję Topaz Photo AI 2.0
    Ja podaje Topaz ma znacznie większe możliwości w obróbce zdjęćm niż poprzednie wersje, na "pierwszy rzut oka" tak to wygląda, ale dopiero zacząłem używać, zobaczymy.

    Jest inne podajeście niż w LR for Samsung, nie ma problemów czasowych w obróbce zdjęć o rozdzielczośic 200 Mpix

    https://www.topazlabs.com/topaz-photo-ai

    https://community.topazlabs.com/t/to...i-v2-0-0/51395

    jp
    Tia i mam uwierzyć że tak odszumia i wyostrza jak na stronie?

  7. #7
    Moderator Awatar Bangi
    Dołączył
    Jun 2010
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    42
    Posty
    4 681

    Domyślnie Odp: Topaz Phota AI

    Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Dokładniej testowałem upscale aż do 6x, porównywałem z działaniem PS i LR .
    Dla "klasycznego" Sony, nie widziałem różnicy, dla smartfona Samsunga Topaz Photo AI robi to lepiej

    jp

    PS
    - oryginalny plik z aparatu zmniejszałem rozdzielczość X razy
    - następnie taki "zmniejszony" plik upscale X razy w PS, Topaz (for Samsung) i Topaz Photo AI
    - porónanie pliku z aparatu z plikiem po upscale
    Pokaż...

  8. #8
    Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak
    Dołączył
    May 2012
    Posty
    4 222

    Domyślnie Odp: Topaz Phota AI

    Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Pokaż...
    1.
    Tego było bardzo dużo, nie zarchiwizowałem
    2.
    Topaz Photo Ai (v.2.0.2) to "kobajn" do obróbki a funkcja upscale jest jedną z kilku.
    Funkcja ta ma 4 AI modele : Standard, Graphics, High Fidelity, Low Resolution w których są albo wybierane prza AI lub ustawiane ręcznie odszumianie, wyostrzanie, usuwanie błedów kompersji itd.
    3.
    Przyślij na jan.pawlak@onet.pl interesujący Cię plik (JPG, RAW) zdjęciowy i podaj jakie zwiększenie rozdzielczości Cie interesuje.
    Tyle razy rozdzielczość zmniejszę i nastepnie w Topaz ją zwiększę i postaram się tak dobrać sposób by
    a. wyglądał tak samo jak oryginalny
    b. dla mnie najlepiej
    odeśle Ci oba byś porównał i np. zamiescił w wątku


    jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

  9. #9
    Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Dołączył
    Sep 2008
    Miasto
    Warszawa
    Wiek
    40
    Posty
    2 104

    Domyślnie Odp: Topaz Phota AI

    Dodam, że wiele z tych opcji jest nieuzywalna, generuja zbyt duze artefakty. Ale umiejetne operowanie suwaczkami do ok 25% wartosci w opcjach standard/normal daje bdb efekty. W sensie w miare naturalne. Wszystkie opcje typu strong, high, itp wypluwaja obrazek jak z midjurney.

    Jeszcze wieczorem posprawdzam jak tam redukcja motion blur.
    EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | Sigma 150-600 C | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

  10. #10
    Moderator Awatar Bangi
    Dołączył
    Jun 2010
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    42
    Posty
    4 681

    Domyślnie Odp: Topaz Phota AI

    Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    1.
    Tego było bardzo dużo, nie zarchiwizowałem
    2.
    Topaz Photo Ai (v.2.0.2) to "kobajn" do obróbki a funkcja upscale jest jedną z kilku.
    Funkcja ta ma 4 AI modele : Standard, Graphics, High Fidelity, Low Resolution w których są albo wybierane prza AI lub ustawiane ręcznie odszumianie, wyostrzanie, usuwanie błedów kompersji itd.
    3.
    Przyślij na jan.pawlak@onet.pl interesujący Cię plik (JPG, RAW) zdjęciowy i podaj jakie zwiększenie rozdzielczości Cie interesuje.
    Tyle razy rozdzielczość zmniejszę i nastepnie w Topaz ją zwiększę i postaram się tak dobrać sposób by
    a. wyglądał tak samo jak oryginalny
    b. dla mnie najlepiej
    odeśle Ci oba byś porównał i np. zamiescił w wątku


    jp
    Nie... jednak nie, ale wypadałoby, sokoro tak zachwalasz to narzędzie, pokazać przykłady.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •