Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Canon 1D II i Canon 1D III w 2023r

Miasto
    Breda

Domyślnie Odp: Canon 1D II i Canon 1D III w 2023r

Podłącze się do tematu.
    Chcę przejść na pełną klatkę i zastanawiam się nad EOS R albo 1DX(ewentualnie 1DX mark ii, ale jest brzydszy przez moduł GPS za stopką flasha).
    Ceny są podobne, lecz rozsądek podpowiada EOS R, ale od zawsze marzyłem o 1D.
    Czy spełniając marzenia, nie właduję kasy, aby za parę miesięcy dowiedzieć się że EOS R był lepszym wyborem?
    Potrzeby: fotografia uliczna, festyny, parady, lubię bliskie ujęcia twarzy z tele. Zależy mi na dobrym autofocusie, niestety mój 70D mi go nie zapewnia.

Początki nałogu Awatar Eryk1
    Miasto
    Birmingham UK

Wiesz,nie ma co porównywać tych aparatów i bardziej pytanie jakie zdjęcia robisz i czy rozmiar i waga na znaczenie, oraz czy wiesz ile kosztują natywne szkła do systemu RF. Generalizujac w dużym uproszczeniu jeśli do tej fotografii co napisałeś to brałbym R ale sprawdź sobie ile by kosztował obiektyw, który chcesz. Z takim klockiem jak 1D to na street bym sobie darował. Marzyłeś o 1D to będziesz miał zaawansowany AF i wybór szkieł nie tylko z Canon.Na fotografie uliczna możesz kupić inna puszke. Z ciekawości kupiłem Canon 40d tylko 10k Mpx, a jest cała masa tanich puszek, które będą mniejsze i zrobią robotę.
    5d III i parę słoików

Miasto
    Breda

Rozmiar nie ma aż takiego znaczenia, mój zestaw waży aktualnie 2,6kg i jest ok, nawet tak wolę.
    Właśnie natywne RF są bardzo drogie, myślałem o klasycznych eLkach.
    EF 24-105mm F4L (450 euro)
    EF 70-200mm F4L IS (500euro) + teleconverter 1.4x(tylko przy tym obiektywie lepiej zostać przy APSC bo już mam 1,6x bez convertera)
    Ewentualnie:
    EF 28-300 F3.5-5.6L(1000euro)
    EF 70-300 F4.0-5.6L IS (~800euro)
    Same aparaty:
    EOS R (~850euro)
    1DX mark II (1000euro)

Patrząc na koszty, plus przejściówki z EF na RF wychodzi bardzo podobnie.
    Kompletnie się nie orientuję w obiektywach RF, czy patrząc na moje propozycję, widzisz może jakąś alternatywę w RF?

Wątpliwości mam odkąd usłyszałem że Canon ostrzy dopiero od EOSa R i że wszystkie lustrzanki miały problem z AF.
    Stąd moje obawy, że kupię 1DX i będę się męczył jak z 70D i przy każdym rozmazanym zdjęciu będę myślał,że mogłem kupić EOS R.
    Ostatnio edytowane przez Bobcajs ; 07-12-2023 o 11:35

Początki nałogu Awatar Eryk1
    Miasto
    Birmingham UK

70d chyba był podobny do 7d i nie można tam było narzekać na AF, więc bardziej to wina robiącego zdjęcia. Ale dochodzą problemy jak back Focus etc W Rce masz eye focus ale tak naprawdę nikt za Ciebie nie wybierze. Miałem z 2 godziny w rękach Rke z adapterem i 85mm 1.8, ale nie urzekło mnie to body na tyle żebym musiał o nim myśleć. Zostaje z 5d mark III. Ludzie piszą że przy użyciu adaptera L ki dostają nowe życie, ale nie miałem okazji podpiąć tych obiektywów bo nie brałem ich do Polski więc nie wypowiem się. Idealnie jakbyś mógł pofocic choc chwilkę 2 body by podjąć decyzję, bo to co dobre dla mnie nie musi być dobre dla Ciebie.
    5d III i parę słoików

Miasto
    Breda

Cytat Zamieszczone przez Eryk1 Zobacz posta
    70d chyba był podobny do 7d i nie można tam było narzekać na AF, więc bardziej to wina robiącego zdjęcia.
    Faktycznie, wróciłem do tego aparatu po 5 latach leżenia i zapomniałem że to problem Sigmy 17-50 F2.8, średnio współpracuje z Canonem, praktycznie nie ma szans wyostrzyć na 17mm używając detekcji fazy, pojawia się back focus. Dopiero na LV jest to możliwe,albo za każdym razem musiałem zmienić na ~25mm, wyostrzyć i wrócić do 17mm.

Dlatego chciałem zmienić szkła na eLki i pojawił się pomysł przejścia na FF, więc 5D, później 1DX(co będę sobie żałował :P)

Ale masz rację, chyba liczyłem, że ktoś mnie zapewni, że 1DX daje radę i jakoś postaram się uzasadnić ten zakup... ale im więcej czytam, tym większy mam mętlik.
    Myślę że 90D + 24-105 L - 70-200 F4L by spełnił wszystkie moje oczekiwania, ale zgodnie z Twoja radą pojadę i pomacam wszystkie opcję od 90D, przez R do 1DX.

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Mam zarówno 1DXII jak i R5, nie powiedziałbym że autofocus R5 jakoś bardzo bije na głowę ten z jedynki. Miałem przez pewien czas R kolegi, to był najgorszy autofocus ze wspomnianej trójki Trudno porównywać sprawność autofocusa 70D z 1DX. Wspomniane aparaty używane przeze mnie głównie ze szkłami Canona, 500 mm,300,70-200. Jeżeli nie przeszkadza Ci wielkość i ciężar jedynki to szedłbym w 1DX lub 1DXII, można znaleźć je w dobrej cenie i przyzwoitym stanie.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów