Strona 8 z 18 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 172

Wątek: Canon R7 ptasi test

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Canon R7 ptasi test

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    @atsf

Mimo wszystko mam pytanie o "banding" - gdzie Ty go widzisz, bo patrzę na te zdjęcia i jak nic takiego nie widzę. Te pasy to jest kwestia związana z migotaniem sztucznego światła a nie bandingiem, a jeśli Ty widzisz u siebie coś jeszcze, to raczej problem po stronie Twojego monitora i małego gamutu.
    Ja tu tylko tak gościnnie
    @atsf źle to określił - napisał "roleta" a tutaj ewidentnie widać efekt rolling shutter, zobacz sobie na zdjęcia lecącego gawrona i pokrzywione tło, najlepiej to widać na zdjęciu gdzie w tle jest okno.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

@atsf widać, że masz duży żal do Canona, ja bym na Twoim miejscu już dawno sprzedał ten aparat - piszę to bez jakiejkolwiek złośliwości. Po prostu, gdyby sprzęt tak mnie irytował, to bym się go pozbył.

Mimo wszystko mam pytanie o "banding" - gdzie Ty go widzisz, bo patrzę na te zdjęcia i jak nic takiego nie widzę. Te pasy to jest kwestia związana z migotaniem sztucznego światła a nie bandingiem, a jeśli Ty widzisz u siebie coś jeszcze, to raczej problem po stronie Twojego monitora i małego gamutu.

Odnośnie problemu z kartą i winą po stronie R7 to jednak by to stwierdzić należałoby IMHO tą kartę przetestować w większej ilości aparatów niż dwa.
    Jak go zwał, tak go zwał, ale ten efekt "związany z migotaniem sztucznego światła" nie występuje w R7 przy migawce mechanicznej, bo wtedy klatka jest naświetlona normalnie, równomiernie. Także niemożność ustawienia ostrości na linię poziomą jest dla mnie niewyobrażalny, odkąd wynaleziono czujniki krzyżowe AF.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez robcio Zobacz posta
    Odniosę się tylko do symulowanego dźwięku migawki elektronicznej - nie potrzeba słuchawek, uruchamiasz migawkę elektroniczna idziesz do opcji dźwięku i tam ustawiasz poziom głośności dzwieku migawki i wtedy dziwiek ten słychać (dźwięk jest mało ciekawy, w serii taki dziwny ale jest słychać, że robisz zdjęcia)
    Zarówno instrukcja, jak i komunikat przy ustawianiu głośności, twierdzą, że jest ona słyszalna tylko przez słuchawki, a moja praktyka to potwierdza- jest ledwo słyszalny tylko dźwięk uruchomienia, a potem już nic nie słychać.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie

Jest jakiś aparat, który na elektronicznej migawce przy migoczącym świetle nie wyprodukuje poziomych pasów? Musiałby chyba posiadać global shutter a wtedy i efekt rolling shutter by zniknął. Kamery Blackmagic-a coś takiego ponoć posiadają (nie wiem, nie używałem).

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez WinSho Zobacz posta
    Ja tu tylko tak gościnnie
    @atsf źle to określił - napisał "roleta" a tutaj ewidentnie widać efekt rolling shutter, zobacz sobie na zdjęcia lecącego gawrona i pokrzywione tło, najlepiej to widać na zdjęciu gdzie w tle jest okno.
    Ja to rozumiem

Tylko "roleta" (rolling shutter) oraz banding to odległe od siebie pojęcia, stąd było pytanie

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Jak go zwał, tak go zwał, ale ten efekt "związany z migotaniem sztucznego światła" nie występuje w R7 przy migawce mechanicznej, bo wtedy klatka jest naświetlona normalnie, równomiernie. (...)[/COLOR]
    ale migotanie również może wystąpić przy migawce mechanicznej, przy krótkich czasach - to nie tylko przypadłość elektronicznej
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 03-11-2023 o 21:54

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Ja to rozumiem

Tylko "roleta" (rolling shutter) oraz banding to odległe od siebie pojęcia, stąd było pytanie

ale migotanie również może wystąpić przy migawce mechanicznej, przy krótkich czasach - to nie tylko przypadłość elektronicznej
    Przy mechanicznej najczęściej może wystąpić niedoświetlenie, jeśli się nie ustawi opcji fotografowania bez migotania, ale takiej zebry jeszcze mi się nie udało uzyskać przez prawie 50 lat
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Jest jakiś aparat, który na elektronicznej migawce przy migoczącym świetle nie wyprodukuje poziomych pasów?
    Tak, prawie każdy. Wystarczy ustawić preselekcję czasu na wielokrotność częstotliwości migotania, czyli w Europie 50Hz.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Jest jakiś aparat, który na elektronicznej migawce przy migoczącym świetle nie wyprodukuje poziomych pasów? Musiałby chyba posiadać global shutter a wtedy i efekt rolling shutter by zniknął. Kamery Blackmagic-a coś takiego ponoć posiadają (nie wiem, nie używałem).
    Na dzień dzisiejszy są to modele R3, R6 Mark II oraz R8 posiadające funkcję fotografowania bez migotania w wysokich częstotliwościach.

Opis działania tej funkcji na przykładzie R6 Mark II:

https://cam.start.canon/pl/C012/manu...ng-1_0160.html

Pełne uzależnienie

"Global Shutter mode, which can also be thought of as a 'Snapshot' exposure mode, means that all pixels of the array are exposed simultaneously, thus enabling 'freeze frame' capture of fast moving or fast changing events and in this respect, global shutter can be thought of as behaving like an interline CCD sensor."

Rozumiecie różnice?

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Ja rozumiem, ale co to zmienia?
    Przy globalnej i niedobranym czasie unikniesz pasów, ale będziesz miał nierówności w ekspozycji między poszczególnymi klatkami.

Pełne uzależnienie

W zalinkowanym przykładzie aparat wykrył czestotliwosc 1khz i sugeruje czas naświetlania 1/1000s. Powodzenia z takim czasem w nawet jasno oświetlonym pomieszczeniu. A co jeśli będzie kilka źródeł światła i każde będzie migało z inną częstotliwością?

Strona 8 z 18 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów