Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
To co piszesz to wygląda dokładnie tak samo jak w R6. A tak z ciekawości jak ustawisz w gołym korpusie ogniskową ręcznie to co- dedalion ją zmieni? to po co Ci on?. Różnica w działaniu manuali z ustawioną prawidłowo ogniskową jest ogromna. Wspomaganie ustawiania ostrości też świetnie działa bez żadnych dedalionów.
Sprawdziłem teraz i nic się nie zmieniło. W gołym korpusie mogę sobie ustawić np. 200 mm, ale gdy podepnę obiektyw z dandelionem, to opcja ustawiania ogniskowej znika, na ekranie LCD od razu się pokazuje ogniskowa 50 mm, i taka jest też w EXIF. Natomiast po zrobieniu zdjęcia obiektywem bez dandeliona nie ma żadnej informacji o ogniskowej w EXIF i w DPP też się ona nie wyświetla. Jeżeli sobie ustawiłem ogniskową 200 mm, to taką IBIS stabilizował, a przy dandelionie będzie stabilizowane tylko 50 mm.

Dlatego można nie mając dandeliona ustawić sobie jak najdłuższą ogniskową, aby wymusić skuteczniejszą stabilizację, i nie ustawiać jej dla każdego podpinanego obiektywu manualnego oddzielnie, bo aparat tych obiektywów nie zapamiętuje z powodu braku komunikacji z nimi.

Pytanie "po co Ci dandelion" jest zupełnie nie na miejscu- po prostu taką przejściówkę już od dawna mam, bo dandelion jest potrzebny na SLR i DSLR. Oprócz tego mam też adaptery bez dandeliona, które teraz uzyskają nowe życie. Mam i takie, i takie adaptery do M42 i do Olympusa OM.