Od końca. Dziękuję za artykuł o hejcie. Serio. Jako osoba funkcyjna powinienem na niego odpowiednio reagować. Znalazłem tam zastanawiające spostrzeżenia.
Nie przeczę, że najlżejsze Sony jest lżejsze od najlżejszego Nikona. Mówię jedynie, że Nikon tez robi lekkie aparaty. Osobiście wolę coś pokroju Z8 i nawet Z7 uważam za lekki aparat, a Z5 to piórkoPorównywanie Sony do Z8 czy tym bardziej do Z9 mający zintegrowany grip uważam za nadużycie, bo to nie sa "przeciętne" Zetki, tylko waga ciężka. Nie przeciwstawiaj Sony vs Nikon Z8. Niektórzy użytkownicy Sony kupują gripy. I mają ciężkie Sony. Dodajmy do tego że X lat temu gdy chcieli bezlustro to musieli brać Sony i nie mogli kupić ciężkiego, bo Sony takiego nie oferowało. Reklamując system lekką wagą. I teraz atsf sie dziwi, że nie jest lekko. Niektórzy wcale nie oczekują lekkości.
W kategorii lekkości Sony zapewne zawsze będzie przewodziło, dzięki mniejszemu bagnetowi może mieć także mniejsze obudowy co sie przekłada na wagę. Osobiście zwycięstwo jakiejkolwiek firmy w tej kategorii absolutnie mnie nie interesuje.
Przy okazji - rozmiar bagnetu też ma jakiś wpływ na rozmiar i wagę, ale jeszcze większe znaczenie będzie miała konstrukcja optyczna.
Nie mam problemem z tym, że ktoś zmienia system. Nie odczytałeś tego co chce przekazać. Przeczytaj to co wtedy podkreśliłem.