to jest akurat ogolny problem "standardu Arca" - tych drobnych tolerancji w szerokosci i kacie wciecia szyny. dotyczy rowniez tych chinskich nie-Chinczykow (np. przepakowywane przez Germanow Chinczyki typu Rollei - tez potrafia nijak nie pasowac do Chinczykow amerykanskich czy chinskich)...
do tego dochodza jeszcze w przypadku zaciskow glowicowych tematy blokad wysuwania (np. Benro ma w plytkach nakretki blokujace wysuwanie, a Sirui w swoich kolebkach nie ma na nie wciecia)
wiec mozna kota dostac. mam w duzym statywie glowice Sirui z zaciskiem Sunwayfoto (z prowadnicami) a w malym Sirui niezmodyfikowane (bez prowadnic). raz na jakis czas zdarza mi sie zapakowac teleobiektyw z plytka Benro (taka z ogranicznikami, 60mm) i maly statyw (bez wciec, 50mm) i mnie ponownie cholera bierze, bo tego sie nie da uzywac :/ standard Arca
a to i tak pol biedy, bo obytrzy moje glowice maja glowice zakrecana, a nie z zaciskiem. bo wtedy to juz trzeba wszystko u jednego producenta kupic, L-bracket i plytki pod obiektywy...
![]()