Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Canon R6 Mark II brak kompensacji ekspozycji w trybie M

Mieszany widok

Miasto
    Warszawa

Domyślnie Canon R6 Mark II brak kompensacji ekspozycji w trybie M

Dzień dobry,
    Dopiero zaczynam przygodę z Canon R6 Mark II i mam pytanie, otóż w trybie M nie mam możliwości ustawienia kompensacji ekspozycji, mogę ustawić tylko przysłonę (ustawiłem pod pokrętło w obiektywie), szybkość migawki i ISO. W trybie AV mogę ustawić wszystko. Bardzo proszę o poradę, jak to włączyć (o ile to możliwe). Dziękuję bardzo.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon R6 Mark II brak kompensacji ekspozycji w trybie M

Kompensacja ekspozycji działa w trybach automatycznych. Jeśli w trybie M wszystko jest ustawione na sztywno to co tu kompensować? Ustaw w trybie M ISO na auto to wtedy kompensacja będzie miała sens tyle że z trybu ręcznego robi się tak naprawdę automatyczny.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

W trybie Fv mozesz na sztywno wszystko ustawić lub poluzować jakiś parametr np czas. Wtedy kompensacja bedziesz na ten czas wpływał. To samo może być z iso lub przeslona lub kombinacjami w/w.

Coś już napisał
    Miasto
    Bełchatów

Witam.
    W trybie "M" kompensacja służy jako światłomierz i/lub kontrola parametrów naświetlania.
    Tak mam w R7, ale sądzę, że we wszystkich modelach R-ek jest podobnie, bo zdecydowana większość innych parametrów
    jest identyczna jak w pozostałych modelach.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Qgiel Zobacz posta
    Witam.
    W trybie "M" kompensacja służy jako światłomierz i/lub kontrola parametrów naświetlania.
    Kompensacja ekspozycji w trybie M to tylko zmiana wskaźnika ekspozycji a nie światłomierz.
    W lustrzankach miała sens, obecnie przy podglądzie histogramu, to już raczej mało przydatna funkcja.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

A ja Wam powiem, że to bardzo przydatna funkcja. Kiedy chcę na sztywno ustawić wartość czasu i przesłony a jedynie ISO zostawiam na auto, wtedy kompensacja ekspozycji bardzo się przydaje, jeśli na histogramie mam za ciemno, za jasno. W obiektywach RF nie ma problemu, bo mam przypisaną kompensację pod pierścień RF. Brakuje mi tego jedynie przy foceniu EF'ami. Przez ten jeden ficzer coraz częściej myślę o wymianie podstawowego adaptera na ten z pierścieniem RF.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    A ja Wam powiem, że to bardzo przydatna funkcja. Kiedy chcę na sztywno ustawić wartość czasu i przesłony a jedynie ISO zostawiam na auto, wtedy kompensacja ekspozycji bardzo się przydaje, jeśli na histogramie mam za ciemno, za jasno. W obiektywach RF nie ma problemu, bo mam przypisaną kompensację pod pierścień RF. Brakuje mi tego jedynie przy foceniu EF'ami. Przez ten jeden ficzer coraz częściej myślę o wymianie podstawowego adaptera na ten z pierścieniem RF.
    Jest i na to sposób. Ustawiasz najpierw kompensacje w trybie AV a potem przechodzisz na M i auto iso. Działa z EFami

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Jest i na to sposób. Ustawiasz najpierw kompensacje w trybie AV a potem przechodzisz na M i auto iso. Działa z EFami
    To oczywiście działa, ale jest totalnie bezużyteczne, jeśli chcesz mieć stałą możliwość korekty ekspozycji. W opisanej przez Ciebie metodzie, żeby skorygować kompensację, trzeba na moment wrócić do trybu Av lub Tv i po zmianie korekty ponownie przełączyć na M. Przy szybkiej akcji zupełnie niepraktyczne. To chodzi o to, żeby mieć stałą, wygodną możliwość korekty.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Qgiel Zobacz posta
    Nie każdy amator umie "czytać" histogram, nie każdy lubi dodatkowy obrazek na wyświetlaczu, czy w wizjerze.
    ....
    ....
    Zatem czy nazwiemy wskaźnik ekspozycji światłomierzem czy wskaźnikiem ekspozycji, to bez znaczenia w tej opcji, bo zadanie swoje spełnia i pozwala świadomie kreować ujęcie , a ono wcale nie musi być na "0" za każdym razem
    Moim zdaniem, jeśli ktoś potrafi użyć korekty ekspozycji to potrafi użyć histogramu, to żadna widza tajemna.
    Skoro nie musi być na "0" to po co korekta? Przecież bez niej widzimy na światłomierzu zmianę wartości ekspozycji.
    Histogram można włączyć na chwilę, dokonać stosownej korekty i go wyłączyć, to jest jedno lub dwa kliknięcia "Info".
    Jest to szybsza i precyzyjniejsza metoda niż "na drabinkę" i sprawdzanie histogramu czy przepaleń na podglądzie.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nie lubię podglądu histogramu. Po co odwracać uwagę od tego co fotografuję. Wystarcza symulacja ekspozycji.
    Też nie lubię i też używam symulacji ekspozycji, ale symulacja nie jest precyzyjna, nie widać prześwietleń tak jak przy podglądzie.
    Masz Nikona Z7II, pojawienie się bądź ukrycie histogramu to jedno, dwa, trzy kliknięcia "Displey".
    Przy użyciu guzika REC wyłączamy wszystko jednym kliknięciem, poza punktem i ramką AF mamy kompletnie czysty nierozpraszający obraz.
    U mnie, to jeden z częściej używanych przycisków, szczególnie na zombie, gdzie wszystkie parametry są na obrazie a nie wokół jak w wizjerze.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    To oczywiście działa, ale jest totalnie bezużyteczne, jeśli chcesz mieć stałą możliwość korekty ekspozycji. W opisanej przez Ciebie metodzie, żeby skorygować kompensację, trzeba na moment wrócić do trybu Av lub Tv i po zmianie korekty ponownie przełączyć na M. Przy szybkiej akcji zupełnie niepraktyczne. To chodzi o to, żeby mieć stałą, wygodną możliwość korekty.
    A do czego ci ta stała możliwość korekty?. Zwykle -2/3 załatwia sprawę. Noo, czasem -1/3 wystarcza. Ale czy tu warto się żyłować o tą -1/3EV gdy słonko zajdzie za chmurkę skoro w R6 spokojnie 2EV wyciągasz bez szkody, to już inne czasy są. Osobiście wolę na stałe mieć -2/3 ustawione nawet w pochmurny dzień w każdym trybie niż się zapomnieć i robić na 0EV przy słoneczku.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów