Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: Air show radom 26-27.08.2023

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Air show radom 26-27.08.2023

Żeby zrobić taką imprezę trzeba uzyskać zgodę Urzędu Lotnictwa Cywilnego. Każde airshow niesie spore ryzyko, ale to że w Radomiu były wypadki nie jest winą miejsca. Oczywiście teoretycznie bezpieczniej dla otoczenia, gdy jest ono mniej zamieszkane (Dęblin vs. Radom), ale to tylko teoretycznie.

Początki nałogu Awatar RadOs41
    Miasto
    Radom

Cytat Zamieszczone przez Heldbaum Zobacz posta
    ... o ile pierwszy wypadek mógł się zdarzyć wszędzie, to drugi już był ewidentnie spowodowany NIEPRZYSTOSOWANIEM radomskiego lotniska do tego rodzaju imprez. Wypowiadali się o tym liczni specjaliści...
    Ciekawa teoria.

Cytat Zamieszczone przez Heldbaum Zobacz posta
    Jestem pewien. Tylko że to było 14 lat temu, więc w tej chwili jest raczej niemożliwe odnalezienie źródeł na ten temat...
    Może spłonęły na wysypisku?

https://www.youtube.com/watch?v=st0h3416PsM

A tak na marginesie, jest coś takiego jak raport końcowy PKWL dotyczący wypadku. Dobrze by było zapoznać się z jego treścią...
    Ostatnio edytowane przez RadOs41 ; 20-08-2023 o 22:43
    Trochę gratów i nieco innych szpargałów...

Dopiero zaczyna Awatar robert_b
    Miasto
    Zielona Góra

Niestety nie zapoznasz się z tym raportem. Został utajniony przez stronę białoruską.

Moja noga na Air Show w Radomiu raczej nigdy już nie stanie. W 2007 r. na moich oczach w wypadku zginęli moi koledzy z Aeroklubu Ziemi Lubuskiej. Lech wczesną wiosną 2007 roku wykonał ze mną w roli pasażera przelot akrobacyjnym Zlinem. Spodobało mi się i tak zacząłem robić w czerwcu 2007 szkolenie szybowcowe. Lech był moim instruktorem dopuszczającym do samodzielnych lotów na szybowcu.

W 2009 r. coś mnie podkusiło, żeby pojechać do Radomia, a tam ponownie wypadek. Jakoś mi się ode chciało Air Show w tym miejscu.
    Pozdrawiam
    Robert Błaszczak
    https://www.blaszczak.pl

Miasto
    Radom

Cytat Zamieszczone przez robert_b Zobacz posta
    Niestety nie zapoznasz się z tym raportem. Został utajniony przez stronę białoruską...
    Tak, wiem o tym, obserwowałem kiedyś tą sprawę. A skoro nie ma dostępu do raportu z wypadku w 2009 r. i rzeczywistych jego przyczyn, to nie ma co dzisiaj dywagować na ten temat i powielać informacji bez potwierdzenia oraz podania ich źródła.

(Także byłem na obydwu tych pokazach, i także mną te wypadki wstrząsnęły).

A niżej krótkie info aby zakończyć ten temat:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Katast..._Air_Show_2009

https://pl.wikipedia.org/wiki/Katast..._Air_Show_2007
    Ostatnio edytowane przez RadOs41 ; 20-08-2023 o 23:32

Bywalec
    Miasto
    Radom

Cytat Zamieszczone przez RadOs41 Zobacz posta
    Ciekawa teoria.
    A tak na marginesie, jest coś takiego jak raport końcowy PKWL dotyczący wypadku. Dobrze by było zapoznać się z jego treścią...
    raportu końcowego nie poznamy - został utajniony na wniosek strony białoruskiej - i to (wraz z faktem modernizacji wyposażenia samolotu przy wykorzystaniu podzespołów z krajów 3 świata) rodzi pewne przypuszczenia...
    co do terenu gęsto zabudowanego - to każdy pilot ma wyznaczone, w którym sektorze może wykonywać określone akrobacje - i tak np. Harrier, który kiedyś u ns gościł - nie wykonywał zawisu nad głowami publiczności
    jeżeli chodzi zaś o sensowność lotniska cywilnego - to też jestem bardzo sceptycznie nastawiony do tej inwestycji...

Miasto
    Radom

Cytat Zamieszczone przez v.1958 Zobacz posta
    raportu końcowego nie poznamy...
    Dziękuję za informację

...też jestem bardzo sceptycznie nastawiony do tej inwestycji...
    A mnie się ona kuźwa podoba, bo nie musze zap... na EPWA, tylko z okna kuchni, wprost znad garów, mogę porobić trochę spotterki
    Ostatnio edytowane przez RadOs41 ; 20-08-2023 o 23:48

Bywalec
    Miasto
    Radom

Dziękuję za informację
    nie mam już refleksu
    A mnie się ona kuźwa podoba, bo nie musze zap... na EPWA, tylko z okna kuchni, wprost znad garów, mogę porobić trochę spotterki

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

co do terenu gęsto zabudowanego - to każdy pilot ma wyznaczone, w którym sektorze może wykonywać określone akrobacje - i tak np. Harrier, który kiedyś u ns gościł - nie wykonywał zawisu nad głowami publiczności
    Generalną zasadą jest że żadnych akrobacji nie wykonuje się nad głowami publiczności, czasami tylko jakieś przeloty zza publiczności się zdarzają, ale to raczej pojedynczych samoloty i jest tak wszędzie nie tylko u nas. W Radomiu linia pokazów jest mniej więcej nad pasem i nad nim jest większość fikołków.

raportu końcowego nie poznamy - został utajniony na wniosek strony białoruskiej - i to (wraz z faktem modernizacji wyposażenia samolotu przy wykorzystaniu podzespołów z krajów 3 świata) rodzi pewne przypuszczenia...
    Nie ma co szukać raportu. Wystarczy sprawdzić z jakiego powodu prokuratura umorzyła śledztwo - "śmierć sprawców".
    Przecież bardzo szybko było wiadomo, że obaj byli pijani w trupa.

P,paw

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Pewnie wszyscy słyszeli, ale dla formalności wrzucam https://airshow.wp.mil.pl/

Ja w sobotę jestem na trybunie spotterskiej, a w niedzielę będą atakował na ul. Skaryszewskiej (od ul. Skrzydlatej).
    Rozumiem, że trybuna jak zwykle pod słońce?

Ja się wybiorę na Skaryszewską, jeszcze nie wiem czy w sobotę czy niedzielę. Poświęcić dwóch dni zdecydowanie nie warto.

p,paw
    Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 21-08-2023 o 09:31
    https://pawel.online | R5 | RF 14-35 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Jesienne kopciuchy

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Rozumiem, że trybuna jak zwykle pod słońce?

Ja się wybiorę na Skaryszewską, jeszcze nie wiem czy w sobotę czy niedzielę. Poświęcić dwóch dni zdecydowanie nie warto.

p,paw
    No tak, przecież ze względów bezpieczeństwa nie może być po drugiej stronie pasa. Pytanie tylko czy będzie słońce, bo prognozy są różne. Znam niedogodności pod słońce, ale robię to świadomie. Niedzielę planuję na Skaryszewskiej

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów