Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 152

Wątek: Fotografowanie ptaków, wątek atsf

Domyślnie Odp: Fotografowanie ptaków, wątek atsf

Wątek wydzielony z tematu o R6 II. Tam nie pasował, przecież tutaj wcale się nie mówi o R6 II. Chciałem po prostu nie usuwać z tamtego wątku tak totalnie wszystkiego, a te powyższe 40 postów to przecież sporo by zrobić taki nowy wątek.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Wątek wydzielony z tematu o R6 II. Tam nie pasował, przecież tutaj wcale się nie mówi o R6 II. Chciałem po prostu nie usuwać z tamtego wątku tak totalnie wszystkiego, a te powyższe 40 postów to przecież sporo by zrobić taki nowy wątek.
    Ciekawe, czy znajdzie się jakiś frajer, który będzie ciągnął ten wydzielony wątek? Ja, niesprowokowany, raczej wątków osobistych nie zakładam
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Domyślnie Odp: r6 mark II- problem z wyzwyalaniem lamp

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Masz wielki przegląd różnych postaw i opinii, ale nie dotarło do Ciebie, że co człowiek, to opinia? Nie, nie dotarło; .
    Dotarło, ja to wiem bez tej uwagi. Mam tego absolutną świadomość. I bronię tego by każdy mógł, miał prawo, do przedstawiania swojej opinii. Np JP gdy pisał o smartfonach.
    Ja polemizuję gdy widzę niekonsekwencję w poglądach użytkownika, gdy przeczy sam sobie. Usiłuję mu to uświadomić. Zresztą każdy ma prawo do zmiany poglądów. I tu znowu wróce do JP który poszedł w topową optykę Sony, linkował nam rankingi najostrzejszych obiektywów do bezlusterkowców Sony zestawiając je ze starymi konstrukcjami lustrzankowej optyki Canona. Co się stało potem nie muszę mówić, każdy zna tu wątek o smartfonach, które robią zdjęcia takiej jakości jak aparaty. Zmiana poglądów? No nie bardzo. Po prostu nie widzi tego na co patrzy. Dziwne.
    Sorry, że podobną dwoistość widzę u Ciebie. Narzekasz na jakość starych (a nawet nowych) cropowych matryc Canona. Ale nie akceptujesz informacji, że parametry APS-C i FF zawsze sie będą różniły w tych kwestiach, na których ci właśnie zalezy. Narzekasz i narzekasz, ale podanego rozwiązania nie chcesz wdrożyć, bo ci nie zależy ... na tym na czym ci zależy. Bo za chwilę znowu usłyszymy analizę o tym co widzisz w powiększeniu o 400% albo o nieużywalności TC itp sprawach. Po prostu nie lubię gdy ktoś marudzi a zarazem nie akceptuje rozwiązania problemu. Po prostu przestaw malkontenctwo na OFF.

Domyślnie Odp: Canon EOS R6 Mark II

Cytat Zamieszczone przez Hubert Multana Zobacz posta
    To jest bzdura.

Katy zależą od ogniskowej a nie od matrycy. Od matrycy zależy tylko pole widzenia. Różnica subtelna, ale diametralna.
    Nie. Pole widzenia nie zależy od matrycy. Pole widzenia zależy od konstrukcji obiektywu. Kąt widzenia zależy od duetu matryca - ogniskowa obiektywu (zakładając, że dany obiektyw ma pole krycia jest większe lub równe przekątnej matrycy).

Kąty widzenia obiektywów np 50 mm mogą być diametralnie różne. Obiektyw 50 mm do FF pokryje zapewne niewiele poza formatem FF i będzie miał kąt widzenia standardu - ludzkie oko. Mój Sekkor Z o ogniskowej 50 mm pokrywał ponad 6x7 cm (i stawał sie na takim formacie obiektywem mocno szerokokątnym, ekwiwalentem 24 mm). Gdyby 50 mm podpiąć do smartfona to by był jakimś supertele. Kąty widzenie nie zależą od ogniskowej. Zależą od konstrukcji obiektywu, a finalnie od tego na jakiej matrycy będą dawały obrazek.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 10-08-2023 o 22:32

Ciekawe, czy znajdzie się jakiś frajer, który będzie ciągnął ten wydzielony wątek?
    Ja, troszeczkę, robiąc w nim OT. Jakoś nie mogę sie powstrzymywać by nie prostować pewnych stwierdzeń (tu Huberta).

Ja, niesprowokowany, raczej wątków osobistych nie zakładam
    Tu też ptaki w tytule https://www.canon-board.info/threads...i-jak-ptaki%21

Miasto
    Lublin

No i znalazł się frajer!

Jacku, ja nie zaprzeczam sam sobie, ja tylko chcę lepszej jakości obrazka w formacie APS-C i niczego więcej. Jeżeli ktoś uważa, że jedynym rozwiązaniem jest przejście na FF, to cierpi na specyficzną odmianę krótkowzroczności, skoro już zaczęliśmy o kwestiach medycznych.

Na dodatek miło by mi było jednak nie zmieniać marki sprzętu, aby dalej móc efektywnie korzystać z optyki i różnych peryferiów do systemu EOS, jednakże sam nie wiem, kiedy mnie szlag ostatecznie trafi, i jednak się na coś innego przesiądę, bo tylko stwierdzam w mojej prywatnej opinii, że w ofercie Canona obecnie nie ma nic godnego mojej uwagi, i moich ciężko zarobionych pieniędzy.

Jeden z tutejszych kolegów niedawno pier....nął Canonem R6 (znaczy się- sprzedał) i poszedł w SONY, bo miał dość braku sensownej perspektywy w tym systemie, a też foci ptaki. Jego wyborem jest korpus z matrycą 61 Mp, czyli nadmuchane APS-C, które z obiektywem FE 200-600 wreszcie coś konkretnego może. Pomijając body, które w kropie a'la Canon ma 24 Mp, mnie nie urządza obiektyw ważący 2,4 kg z wewnętrznym zoomem, a przez to mający ponad 30 cm długości, więc raczej bym poprzestał na obiektywie 100-400, który trochę lepiej pasuje do korpusu APS-C, a FF nie potrzebuję, żeby z niego odcinać 2/3 pikseli.

Tutaj pewna ilustracja:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2023-08-10_230638.jpg
Wyświetleń:	82
Rozmiar:	204,2 KB
ID:	14446

Po prawej jest zdjęcie przeskalowane do rozmiaru, jaki bym uzyskał z R5 i obiektywu RF 100-500 mm. Może by było lepszej jakości, ale tylko może, bo ISO by skoczyło z 800 do 1250, ale to jest nieistotne- istotne jest to, że to jest dalej małe zdjęcie, jeżeli je rozpatrujemy w kontekście sprzętowym, ale jeśli je rozpatrujemy w kontekście emocjonalnym, to wolę to ujęcie niż zrobienie wylizanego jak psie jajca miliardowego zdjęcia bielika pasącego się kurczakiem z Biedry, które bym musiał robić udając, że mnie nie ma.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

To ptaki są tak głupie, że jedzą kurczaki z biedry? Nie czują tej chemii?

Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    To ptaki są tak głupie, że jedzą kurczaki z biedry? Nie czują tej chemii?
    Najwidoczniej nie. A przecież facet, który na sprzęt wydał majątek, nie zafunduje im eko-kurek od wiejskiej gospodyni. Normalne.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: r6 mark II- problem z wyzwyalaniem lamp

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Dotarło, Np JP gdy pisał o smartfonach.
    Ja polemizuję gdy widzę niekonsekwencję w poglądach użytkownika, gdy przeczy sam sobie. Usiłuję mu to uświadomić. Zresztą każdy ma prawo do zmiany poglądów. I tu znowu wróce do JP który poszedł w topową optykę Sony, linkował nam rankingi najostrzejszych obiektywów do bezlusterkowców Sony zestawiając je ze starymi konstrukcjami lustrzankowej optyki Canona. Co się stało potem nie muszę mówić, każdy zna tu wątek o smartfonach, które robią zdjęcia takiej jakości jak aparaty. Zmiana poglądów? No nie bardzo. Po prostu nie widzi tego na co patrzy. Dziwne.
    Chyba jednak (nie wszystko) nie dotarło.

Czy możesz wreszcie zapamietać że to że jestem fanem ostrości (na wybranych typach zdjęć) nie przeszkadza mi w żaden sposób śledzić rozwoju nowej technologii w fotografii w której to technologii (jak na razie) nie można uzyskać takiej np. ostrości jak w fotografii optycznej.

Czy tak trudno zrozumieć że można się intresować, uprawiać hobby na różnych polach ?
    Czy tak trudno zrozumieć że interesuje mnie ROZWÓJ nowej technologii fotografowania ?
    Czyli interesuje mnie jak to się dzieje, w jaki sposób, z małych matryc i zabawkowych obiektywów dostajemy zdjęcia o coraz lepszej jakosci porównywalnej w coraz szerszym zakresie z jakością zdjęć z "wypasionego" i rozwiajanego przez wiele lat sprzęto foto

I to starałem się przekazywać

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 11-08-2023 o 07:25
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon EOS R6 Mark II

Zostaw na chwilę w spokoju te Airbusy i naprawdę spróbuj poćwiczyć z jaskółkami
    Próbowałem jeszcze na etapie lustra, ale bardzo szybko dałem sobie spokój, za szybkie dla mnie i mnie to nie kręciło, ale szanuję hobby, bo zdaję sobie sprawę, że patki w locie, szczególnie wielkości i szybkości jaskółki to nie lada wyzwanie.

Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów