RP to dobry pomysł. Jeśli siedzisz na grupach canonowych na facebooku to jest (na Canon-board właśnie) to jest tam użytkownik Tomasz Fasola Korzeniecki, który fotografuje krajobrazy RP. Niedawno kupił Tamrona EF 70-210 f4.0 i widzę, że praktycznie nie robi już niczym innym zdjęć.

Generalnie nie wiem skąd utarło się przekonanie, że do krajobrazów trzeba kupić szeroki kąt wg mnie jest to jakiś zły stereotyp. Kup sobie właśnie jakieś 70-200, nawet "najtańszą Lkę", czyli Canon EF 70-200 f4.0 USM (bez IS, czyli stabilizacji), do tego naturalnie adapter EF-RF do Canona RP i pochodź na początku z tym. Jest to świetny obiektyw, którego nie będziesz nawet odpinał. Z czasem dokup sobie coś szerszego typu 24-70 (chyba, że masz taki budżet, że kupisz sobie taki nawet teraz). Takim setupem ogarniesz większość rzeczy jeśli mowa o krajobrazie. Z czasem pewnie zapragniesz jakiegoś 100-400, ale na początek kup sobie 70-200, to optymalny obiektyw i optymalne ogniskowe.

Odpowiadając na Twoje pytania:

1. Jasność obiektywu w krajobrazie nie ma takiego znaczenia, ale jak spodoba Ci się fotografia, to pewnie nie tylko będziesz fotografował krajobrazy. Nie koniecznie przymyka się do F11. Z tego co zauważyłem większość obiektywów osiąga swoje maksymalne osiągi przy około f5,6 (mam na myśli najlepszą rozdzielczość obrazka), osobiście przymykam do F5,6 właśnie.

2. Obejrzyj sobie test tego obiektywu np tu https://www.youtube.com/watch?v=sRDI...ristopherFrost wg. mnie jest fatalny i bym go nie kupił. Lepiej wypada choćby stary, manualny Samyang 14mm f2,8. Do krajobrazów jest świetny, gdzie nie musisz się martwić zbytnio o to, że właśnie jest manualnym obiektywem. Z tym, że jest dość ciężki względem RF16

3. Osobiście zupełnie nie przejmuję się efektem beczki. Urok szerokich kątów, po prostu. Słabo to tylko wygląda, kiedy np widać linię horyzontu, która nie jest wypełniona niczym (typu góry, lasy itd, tylko prosta linia na zdjęciu), to wtedy widać najbardziej krzywizny. Natomiast w innych przypadkach nie przeszkadza to zupełnie w odbiorze zdjęcia.

4. Nie znam się na filmowaniu.

Co do reszty to już napisałem - nie kupuj stałek do krajobrazów. Kup sobie adapter do obiektywów z mocowaniem EF i kup jakieś 70-200 za 1500-1700zł możesz już wyrwać takiego Canona jak napisałem wyżej. 24-70 są droższe, ale też jest sporo fajnych obiektywów EF.