Cześć Wszystkim,

rozglądam się za aparatem i obiektywem do robienia zdjęć krajobrazu.

Zakup chcę rozłożyć w czasie i dlatego w pierwszej kolejności decyduję się na kupno aparatu z pełną klatką i budżetowy obiektyw, a dopiero później będę celować w obiektywy z serii L.

Nie mam doświadczenia w fotografii, a tym bardziej zbyt dużego rozeznania w opcjach sprzętu. Rozpatruje różne marki, ale ze względu, że to jest forum Canon to tutaj skupię uwagę tylko na tej marce. Chciałbym prosić o przeanalizowanie i weryfikację, czy to co poniżej przedstawiłem ma sens i czy budzi Waszym zdaniem jakieś zastrzeżenia, uwagi nad którymi warto się zastanowić.

APARAT

W kwestii samego aparatu to wydaje mi się, że wybór sam się dokonuje. Nie zamierzam nagrywać/robić zdjęć w czasie jazdy więc wydaje mi się, że nie warto patrzeć wyżej, aby podwoić koszty za 60fps czy HDR.

Z tego co rozumiem, mankamentem Canon EOS RP jest prądożerność, ale przy zaopatrzeniu się w zapasowy akumulator, sprzęt ten powinien spełnić swoje zadanie.

OBIEKTYW

Pierwszym obiektywem jaki biorę pod uwagę pod krajobraz jest Canon RF 16mm F2.8 STM.

W jego przypadku zastanawiają mnie następujące kwestie:

1) Jest to jasny obiektyw. Z tego co wyczytałem to jasne obiektywy niekoniecznie ogrywają dużą rolę przy krajobrazach, tym bardziej, że przy pełnoklatkowych obiektowach i tak przysłonę ustawia się na f11. Zastanawia mnie czy sam wybór jasnego obiektywu nie wpłynie znacząco lepiej na zdjęcia, gdy warunki pogodowe są trudniejsze tzn. deszcze, burze, wichury itp?

2) Przeglądałem inne obiektywy mniej znanych firm i tam jedna rzecz na jaką zwróciłem uwagę to fakt, że jasne obiektywy mają trudność w utrzymaniu ostrości w obrębie całego zdjęcia. Czy w przypadku tego obiektywu może być podobnie?

3) Jako, że jest to bardzo szeroki obiektyw, mniej dopracowany przy zdjęciach w rogach, więcej jest efektów typu beczkowanie. Wiem, że te efekty da się skorygować programem Lightroom, ale nie wiem na ile to rozwiązanie jest niezawodne. Czy ktoś kto korzysta z tego typu obiektywu i takiego samego programu mógłby określić jaki mniej więcej procent ładnie zrobionych zdjęć nie udało się odratować? Tutaj zastanawia mnie fakt jak bardzo odcięcie części krawędzi w skutek korekty wpływa na całą postać fotografii.

4) O ile jasny obiektyw ma mniejsze znaczenie przy krajobrazach, to jak ta kwestia waszym zdaniem ma wpływ na robienie filmików. Czy tutaj ta kwestia jest znaczącym plusem? Jeśli zdjęcia mają defekty to czy te same defekty mogą również wystąpić na filmikach?

Drugim obiektywem jaki biorę pod uwagę jest Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

W jego przypadku z tego co wyłapałem to ustawiene 24mm również powoduje defekty jak we wcześniejszym modelu, a każde przestawienie zooma na wyższe pociągnie za sobą jeszcze ciemniejszy efekt. Czytając różne opinie rozumiem, że zdjęcia reporterskie bądź portrety mimo zooma nie są mocną stroną tego obiektywu.

Rzecz, która trochę przekonuje mnie do tego obiektywu to fakt, że pod krajobraz jasność ma mniejsze znaczenie, i że zoom dałby więcej opcji na uchwycenie mniej rozległych scen.

Trzecim obiektywem jaki biorę pod uwagę jest: Obiektyw Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM - tu wydaje mi się, że jest nieco łagodniejsza szerokość, więc łatwiej byłoby z fotografowaniem, ale z drugiej strony nie wiem czy warto dopłacać do obiektywu aż tyle, jeśli i tak na tej szerokości wszystkie szkła wykazują problemy wymagające korekty w Lightroom.

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i wskazówki.
Dzięki za pomoc!