Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 84 z 84

Wątek: Tabliczka "zakaz fotografowania" - planowane zmiany w prawie

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie Odp: Tabliczka "zakaz fotografowania" - planowane zmiany w prawie

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Ciekawe, co zrobią eksperci jak audycie "Audyt Obywatelski". Jakoś z tego żyli, a teraz... Chyba będą musieli upychać te zdjęcia na stockach.

PS. Cenię pracę audytora.
    W tym odcinku audytor tłumaczy co będzie robił po wprowadzeniu tabliczek:

https://www.youtube.com/watch?v=rJKpY7YoS4Q

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Dzieje się w 3M

Zdjęcie z mola w Brzeźnie zgłosili, jako wykroczenie. Policja: analizujemy sprawę

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 2025-04-22 212043.jpg
Wyświetleń:	28
Rozmiar:	148,0 KB
ID:	19897

O obowiązujących od 17 kwietnia 2025 roku przepisach dotyczących zakazu fotografowania obiektów uznanych za strategiczne dla bezpieczeństwa kraju pisaliśmy z wyprzedzeniem. Każdy, kto lubi fotografować, miał okazję sprawdzić, co teraz wolno dokumentować na fotkach, a co obiektywem omijać.

W poście, obok wymienionych powyżej z nazwiska polityków, oznaczone zostały m.in. Ministerstwo Spraw Wewnętrznych Administracji oraz Ministerstwo Obrony Narodowej, podkreślono także, że turysta („nawet nieświadomy”) wykonując fotografie obiektów strategicznych w miejscu turystycznym, popełnia wykroczenie.

Nazwa:	Zrzut ekranu 2025-04-22 213027.jpg
Wyświetleń:	27
Rozmiar:	128,4 KB
ID:	19898

Nazwa:	Zrzut ekranu 2025-04-22 213310.jpg
Wyświetleń:	5
Rozmiar:	203,6 KB
ID:	19899
    Ostatnio edytowane przez candar ; 22-04-2025 o 21:33
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Ale to nie jest zdjęcie zakazanego obiektu

W prawie karnym należy precyzyjnie podchodzić do przepisów, nic nie może być pozostawione interpretacji. Autor rzeczonego zdjęcia ewidentnie nie robił zdjęcia zakazanego obiektu, ewidentnie nie ten obiekt jest przedmiotem fotografii.

To tak jak zakaz wjazdu, który nie dotyczy mieszkańców - w praktyce nawet jak Policja wystawi Ci mandat, to nie należy go przyjmować, tylko niech idą do sądu, a tam nic Ci nie zrobią. No chyba, że jest napisane jakich konkretnie mieszkańców nie dotyczy, to co innego.

Ogólnie tyle fałszu poleciało w sieci w związku z tym zakazem fotografowania, że ja przestałem uczestniczyć w dyskusjach...

Nie zmienia to i tak mojego ogólnego zadnia, że przepis jest totalnie głupi w dzisiejszych czasach. Zresztą jak wiele innych regulacji w naszym prawie.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Ostatnie co się dowiedziałem w tym temacie to to, żeby mieć paragraf na przyłapanych na gorącym uczynku szpiegów, wyjątkowo podejrzanych typach kręcących się regularnie przy obiektach itp, a nie na turystów, wycieczki szkolne itp. I na tym poprzestałem. Jak tabliczkę zobaczę uszanuję, jak nie to olewam. Choć akurat nie robię zbyt wielu fot czy ujęć rzeczy zrobionych przez człowieka.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789

Uprawnienia umieszczania postów