Tabliczka "zakaz fotografowania" - planowane zmiany w prawie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • becekpl
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 4312

Odp: Tabliczka "zakaz fotografowania" - planowane zmiany w prawie

Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz wpis
    Zasadniczo to powrót do najgłębszej komuny.
    a przepraszam, zapomniałem ze koledzy o naszym podwórku tylko
    miałem scysje pod ABW na Mokotowie, tabliczki nie było(kiedyś za komuny była) , dwóch agentów sie mocno nacięło bo na krzyk nie reaguje
    się ośmieszyli ale 40 min straciłem
    miałem problem w Sudanie(policja+ tajniacy) i w Iranie (tajniacy)
    u nas można pajacować tam lądujesz w celi
    nie warto

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez MstrG Zobacz wpis
    W czasach obecnej miniaturyzacji można mieć kamerę choćby w okularach. Będzie też zakaz prowadzenia videorozmowy na dworcach?
    są takie miejsca na świecie gdzie w okularach nie wjedziesz, słowo
    a nie chciałbym zostać tam złapany z minikamera gdzieś ukrytą
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• MstrG
      Bywalec
      • 2013
      • 237

Zamieszczone przez becekpl Zobacz wpis
      są takie miejsca na świecie gdzie w okularach nie wjedziesz, słowo
      a nie chciałbym zostać tam złapany z minikamera gdzieś ukrytą
      Są też takie miejsca na świecie, że nie wjedziesz nawet bez okularów, słowo.
      Tylko co to zmienia? Mamy się cieszyć, bo w Korei Południowej jest gorzej?

Ja byłem w różnych sytuacjach, ale zawsze udało się pogadać i był spokój. Osobiście dla mnie niektóre komentarze (całe szczęście nie na tym forum) są bardzo zabawne, że "trzeba słuchać i absolutnie wykonywać wszystkie polecenia mundurowych", "w Stanach to byś już leżał na glebie i sikał w majty"... otóż właśnie nie, polecam obejrzeć przykładowo:

W Stanach za takie zatrzymanie można dostać spore odszkodowanie.

Komentarz

• becekpl
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 4312

bo był biały, ale kajdanki i tak zaliczył
        w stanach bym nie ignorował policji ale każdy odpowiada za siebie
        Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
        Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• candar
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 3397

Grzywna, areszt lub utrata sprzętu za zdjęcia na lotnisku i poczcie

Grzywna, areszt lub utrata sprzętu

Złamanie zakazu będzie wykroczeniem - według art. 683a osoba, która bez zezwolenia fotografuje, filmuje lub utrwala w inny sposób obraz obiektu oznaczonego znakiem zakazu fotografowania, albo wizerunek osoby lub ruchomości znajdującej się w takim obiekcie, podlega karze aresztu albo grzywny. Ale nie tylko - bardziej dotkliwy może być przepadek przedmiotów, zwłaszcza że w grę wchodzi drogi aparat lub smartfon (według dodawanego przepisu nie musi być on nawet własnością sprawcy). - Abstrahując od oceny adekwatności i spodziewanej efektywności przybranych środków wskazać jednak wypada, iż przepisy w praktyce mogą być z jednej strony bardzo trudne do skutecznego egzekwowania, z drugiej natomiast – przy bardzo formalnym ich stosowaniu - mogą wprowadzać wiele uciążliwości dla obywateli i w wielu sytuacjach narażać ich na dotkliwe i nie do końca zrozumiałe sankcje prawne - uważa mec. Rozwadowski.

Nowe przepisy wprowadzi ustawa z dnia 17 sierpnia 2023 r. o zmianie ustawy – Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw, której celem jest walka ze szpiegostwem. Autorzy w uzasadnieniu wskazują, że jest to konieczne, by "dostosować przepisy do realiów i zagrożeń oraz usprawnić zwalczanie tego zjawiska". Nasuwają się jednak pewne wątpliwości, jak przywrócenie przepisów zlikwidowanych w 1999 r., przystaje do tych realiów.

Do ustawy o obronie Ojczyzny dodany zostanie art. 616a 1 zakazujący, bez zezwolenia, fotografowania, filmowania lub utrwalania w inny sposób obrazu lub wizerunku:
          obiektów szczególnie ważnych dla bezpieczeństwa lub obronności państwa, obiektów resortu obrony narodowej nieuznanych za obiekty szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa, obiektów infrastruktury krytycznej, jeżeli zostały oznaczone znakiem graficznym wyrażającym ten zakaz, zwanym dalej „znakiem zakazu fotografowania”;
          osób lub ruchomości znajdujących się w tych obiektach.
          Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• zdebik
            Pełne uzależnienie
            • 2013
            • 4080

Odp: Grzywna, areszt lub utrata sprzętu za zdjęcia na lotnisku i poczcie

Typowa patologia, ale czego można się było spodziewać po kolonii karnej 3-ciej kategorii.
            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• candar
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 3397

Zamieszczone przez zdebik Zobacz wpis
              Typowa patologia, ale czego można się było spodziewać po kolonii karnej 3-ciej kategorii.
              To jest kolejna ingerencja w życie prywatne każdego z nas bo ta ustawa pozwoli pod dowolnym pretekstem wykonać tzw. "czynności operacyjne" , aby udu_ _ ć daną osobę i usunąć ją z przestrzeni publicznej.

"nowe przepisy nie będą kolejną pokusą, by związać ręce dziennikarzom. Fakt, że za utrwalenie jakiegoś chronionego obiektu (którym jeszcze raz warto podkreślić - nie musi być wcale magazyn amunicji do Krabów, a zakład przetwórstwa mięsnego, w którym, dajmy na to, ktoś łamie normy bhp), grozi przeszukanie i konfiskata sprzętu, daje możliwość opóźnienia lub uniemożliwienia publikacji jakiegoś niewygodnego materiału. Tym bardziej, że jeżeli smartfon przekazuje dane do chmury, to potencjalnie można też komuś przeszukać mieszkanie i skonfiskować komputery lub dyski. To, że może tak być, zauważa sędzia Kościerzyński. Najbardziej wymownym przykładem, który przychodzi mi do głowy, jest sytuacja po wyroku Trybunału Konstytucyjnego w sprawie aborcji. Formalnie rzecz biorąc, wyrok ten nie wprowadza żadnych nowych zakazów ani nie ogranicza wprost pewnych działań. Niemniej w praktyce widzimy, że organy ścigania, w tym przypadku policja, wykorzystują to w sposób, który można by określić jako bezwzględny. Ostatnie incydenty, nawet te mające miejsce w szpitalach, pokazują, że elastyczna interpretacja prawa może prowadzić do sytuacji, które są zdecydowanie kontrowersyjne."

Przez tak niejasny przepis, robiąc zdjęcia na ulicy, każdy potencjalnie może być narażony na trudną rozmowę z policjantem. Jeżeli już do tego dojdzie obywatel nie ma obowiązku odblokowania telefonu, natomiast musi się liczyć z tym, że przedmiot zostanie zatrzymany przez policję "na protokół". Policja będzie go oczywiście mogła przeszukać - ale sama będzie musiała obejść zabezpieczenia.

"Należy podkreślić, że policja już teraz może na podstawie art. 44 KPW w celu znalezienia i zatrzymania przedmiotów na zasadach ogólnych przeszukać fotografa, jego odzież, sprzęt fotograficzny bagaż lub podręczne przedmioty, jeżeli istnieją uzasadnione podstawy do przypuszczenia, że przedmioty te lub dowody tam się znajdują."
              Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
              Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• zdebik
                Pełne uzależnienie
                • 2013
                • 4080

Na YT jedt kanał "Audyt Obywatelski" warto zobaczyc co tam policja odstawia.

Komentarz

• Bangi
                  Moderator
                  • 2010
                  • 5342

@candar - przeniosłem tutaj, bo to de facto dotyczy tego samego tematu, który już był znany.
                  SAMOLOTY CB
                  SAMOLOTY lotnictwo.net
                  SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• candar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 3397

Zamieszczone przez Bangi Zobacz wpis
                    @candar - przeniosłem tutaj, bo to de facto dotyczy tego samego tematu, który już był znany.
                    Super! Dziękuję!

Komentarz

• jan pawlak
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 4328

Zamieszczone przez candar Zobacz wpis
                      To jest kolejna ingerencja w życie prywatne każdego z nas bo ta ustawa pozwoli pod dowolnym pretekstem wykonać tzw. "czynności operacyjne" , aby udu_ _ ć daną osobę i usunąć ją z przestrzeni publicznej.

"nowe przepisy nie będą kolejną pokusą, by związać ręce dziennikarzom. Fakt, że za utrwalenie jakiegoś chronionego obiektu (którym jeszcze raz warto podkreślić - nie musi być wcale magazyn amunicji do Krabów, a zakład przetwórstwa mięsnego, w którym, dajmy na to, ktoś łamie normy bhp), grozi przeszukanie i konfiskata sprzętu, daje możliwość opóźnienia lub uniemożliwienia publikacji jakiegoś niewygodnego materiału. Tym bardziej, że jeżeli smartfon przekazuje dane do chmury, to potencjalnie można też komuś przeszukać mieszkanie i skonfiskować komputery lub dyski. To, że może tak być, zauważa sędzia Kościerzyński. Najbardziej wymownym przykładem, który przychodzi mi do głowy, jest sytuacja po wyroku Trybunału Konstytucyjnego w sprawie aborcji. Formalnie rzecz biorąc, wyrok ten nie wprowadza żadnych nowych zakazów ani nie ogranicza wprost pewnych działań. Niemniej w praktyce widzimy, że organy ścigania, w tym przypadku policja, wykorzystują to w sposób, który można by określić jako bezwzględny. Ostatnie incydenty, nawet te mające miejsce w szpitalach, pokazują, że elastyczna interpretacja prawa może prowadzić do sytuacji, które są zdecydowanie kontrowersyjne."

Przez tak niejasny przepis, robiąc zdjęcia na ulicy, każdy potencjalnie może być narażony na trudną rozmowę z policjantem. Jeżeli już do tego dojdzie obywatel nie ma obowiązku odblokowania telefonu, natomiast musi się liczyć z tym, że przedmiot zostanie zatrzymany przez policję "na protokół". Policja będzie go oczywiście mogła przeszukać - ale sama będzie musiała obejść zabezpieczenia.

"Należy podkreślić, że policja już teraz może na podstawie art. 44 KPW w celu znalezienia i zatrzymania przedmiotów na zasadach ogólnych przeszukać fotografa, jego odzież, sprzęt fotograficzny bagaż lub podręczne przedmioty, jeżeli istnieją uzasadnione podstawy do przypuszczenia, że przedmioty te lub dowody tam się znajdują."
                      Typowy przykład "nie nadążania" prawa za rozwojem technologii.
                      Po nacisnieciu spustu migawki smartfona, zegarka itd. plik zdjęciowy może być natychmiast przesłany do chmury (serwery np. Islandia)

jp
                      puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                      Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                      http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                      public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• szwayko
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2083

Zamieszczone przez candar Zobacz wpis
                        Fakt, że za utrwalenie jakiegoś chronionego obiektu (którym jeszcze raz warto podkreślić - nie musi być wcale magazyn amunicji do Krabów, a zakład przetwórstwa mięsnego, w którym, dajmy na to, ktoś łamie normy bhp), grozi przeszukanie i konfiskata sprzętu, ...
                        Chyba nie ma co się rozpędzać. Obiekt szczególnie ważny to ten który spełnia kryterium Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 kwietnia 2022 r. w sprawie obiektów szczególnie ważnych dla bezpieczeństwa lub obronności państwa oraz ich szczególnej ochrony. Jak chcesz na zakładzie mięsnym (bo takich w wykazie jak na razie nie ma tam) przyczepić tabliczkę to musisz zrobić z niego obiekt szczególny i wystąpić z wnioskiem do Sekretarza Rady Ministrów i uzasadnić to bo np. produkujesz konserwy dla wojska? :-) Mnie ciekawi inna rzecz - jakie kary będą dla samozwańczych przyczepiaczy tabliczek "zakaz fotografowania", bo będą nadużycia w tym zakresie.
                        frickr FB
                        www.szwajkowski.pl

Komentarz

• zdebik
                          Pełne uzależnienie
                          • 2013
                          • 4080

Zamieszczone przez szwayko Zobacz wpis
                          Chyba nie ma co się rozpędzać. Obiekt szczególnie ważny to ten który spełnia kryterium Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 kwietnia 2022 r. w sprawie obiektów szczególnie ważnych dla bezpieczeństwa lub obronności państwa oraz ich szczególnej ochrony. Jak chcesz na zakładzie mięsnym (bo takich w wykazie jak na razie nie ma tam) przyczepić tabliczkę to musisz zrobić z niego obiekt szczególny i wystąpić z wnioskiem do Sekretarza Rady Ministrów i uzasadnić to bo np. produkujesz konserwy dla wojska? :-) Mnie ciekawi inna rzecz - jakie kary będą dla samozwańczych przyczepiaczy tabliczek "zakaz fotografowania", bo będą nadużycia w tym zakresie.
                          https://youtu.be/jtPlscUtkrc?si=4WB1x0HEHOxlwCGJ

Tu masz jak to wygląda, końcówka też dobra.

Komentarz

• Makudonarudo
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 381

Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz wpis
                            Typowy przykład "nie nadążania" prawa za rozwojem technologii.
                            Po nacisnieciu spustu migawki smartfona, zegarka itd. plik zdjęciowy może być natychmiast przesłany do chmury (serwery np. Islandia)

jp
                            Ja myślę że nadąża. Moim zdaniem problemem jest to że obywatel polski jest już dość mocno dociśnięty podatkami.
                            A jaka jest alternatywa do podatków? Ano ni mniej ni więcej - jak konfiskata dóbr obywatela.
                            Konfiskata rozszerzona, konfiskata aut pijanych kierowców, konfiskata telefonów, aparatów.
                            Stawiam roczną pensję że lista konfiskowanych dóbr będzie się zwiększać.
                            Do tego zmuszenie obywateli do posłuszeństwa. Na zasadzie - stawiasz się systemowi? Wybierz sobie coś co życzysz sobie aby było skonfiksowane.

Komentarz

• szwayko
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2083

Ha ha dobre. Nie wiedziałem tak strzeliłem z konserwami. Tu trochę o fotografowaniu - wynika że z miejsca publicznego możemy fotografować w sumie prywatny zakład - te elementy które są normalnie widoczne publicznie - tzw. Wolność panoramy
                              Czasem, gdy chcemy – robimy zdjęcie mostu, zamku czy pałacu, zza pleców słyszymy grzeczne pytanie policjanta lub strażnika miejskiego proszącego o pozwolenie na fotografowanie owego obiektu. Albo warknięcie ochroniarza… Czy naprawdę nie możemy wtedy zrobić zdjęcia? Jakie mamy prawa do uwieczniania miejskiej dżungli?

Ta część ciekawsza dla fotografów
                              Ostatnio edytowany przez szwayko; 311.
                              frickr FB
                              www.szwajkowski.pl

Komentarz

• candar
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 3397

To jest w ogóle kuriozum W sobotę robiłem sesję foto w Stoczni Gdańskiej i wielu miejscach wiszą oczywiście tabliczki z zakazem fotografowania i są kamery + łańcuchy i taśmy, tak więc tylko na własne ryzyko. W innych miejscach ogólnie dostępnych (jadłodajnie z alko + leżaki itp.) w chwili wyciągnięcia aparatu fotograficznego od razu wyrasta spod ziemi ochroniarz i wyprasza do czasu uzyskania pozwolenia od właściciela obiektu. Czyli tzw. raj dla "komórkowców" strzelających foty z biodra Mniemam, że od wczorajszej daty tabliczki z zakazem fotografowania to będą na każdym obiekcie w dowolnym miejscu.
                                Ostatnio edytowany przez candar; 18138.

Komentarz

Pracuję...
                                X