Cytat Zamieszczone przez HakunaMatata Zobacz posta
Czy może matryca z lepszym iso?
Tak myślę że "dual iso" to jest klucz do rozwiązania problemu.
Bo generalnie matryce są porównywalne jeżeli chodzi o ilość szumów. Królują oczywiście matryce z dużymi pikselami, ale sprzęt z takimi matrycami jest drogi, zobacz Sony FX3 na przykład.
Tak biorąc pod uwagę budżet 10 tyś. to myślę że Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K razem z obiektywem może się zmieścić. Kamerę tę można kupić za ok. 5700 zł. Ma dual iso.
Mam troszkę wyższy model: Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2. Jest lepsza od wersji 4K jeżeli chodzi o zachowanie przy słabym świetle. No i łatwiej do niej znaleźć jasne obiektywy, np. Sigma 18-35 f/1.8. Taka kamera + ten obiektyw kosztują więcej niż 10 tys. ale to co oferuje taki zestaw myślę że wiele osób zadowoli. Nawet dostajesz stabilizację żyroskopowa w takiej kamerze. Dostajesz RAW ! Ja czymś takim robię piękne filmy HDR.

--- Kolejny post ---

Aha, z kamerą Blackmagic jeszcze dostajesz profesjonalne oprogramowanie DaVinci Resolve Studio. A wszystkie użyteczne programy do obróbki video jakie znam są płatne. Czyli jak kupisz taką kamerę to odpada koszt oprogramowania.