Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: Canon EOS R + lampa błyskowa (jaka?)

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: Canon EOS R + lampa błyskowa (jaka?)

Przy fotografowaniu z lampa dobrze jest trzymać czas do 1/250 (zależy od sync speed). Nie będziesz męczył lampy high speed sync'iem. Przy dłuższym czasie warto włączyć synchro z druga kurtyną.

W pomieszczeniu z oświetleniem żarowym warto założyć 1/8 lub 1/4 CTO.

Ogólnie dobrze jest z ettl plus lekka korekta na minus, żeby błysk nie był pierwszą, rzeczą która rzuci się w oczy. Światlo odbijaj od białych ścian lub sufitu. Ta karteczkę też warto wyciągnąć, żeby doświetlić cienie pod oczami jeśli walisz z światłem z góry.

Pełne uzależnienie

Pokazałeś że masz wiedzę ale czy @mystek coś z tego co napisałeś zrozumie?

Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Pokazałeś że masz wiedzę ale czy @mystek coś z tego co napisałeś zrozumie?
    @mystek rozumiesz co napisałem?

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Tak z grubsza Dzisiaj obejrzałem filmik już o jakiś praktycznych poradach dla początkujących i już wiem co to 1/8 czy 1/16 jeśli chodzi o lampę. Nie wiem co to za skrót CTO, ale jeśli napisałeś 1/8 to chodzi pewnie o moc lampy, czyli ustawić na 1/8 maksymalnej mocy?

Zupełnie nie wiem co to "sync speed", ale póki co będę się trzymał właśnie tych czasów 1/125 i 1/250 na aparacie bo gdzieś to się przewija w poradnikach.

Popróbuję z ETTL na początek, bo właśnie widziałem, że można zejść z EV do -3 do +3 więc daje to niezłe widełki. Na razie muszę skumać jak ustawić właśnie aparat. Z tego co widziałem, to właśnie tryb Manual, F8.0 do 5,6 (ale generalnie z przesłoną można się bawić, zależy co chce się osiągnąć), ISO około 800-1600 (tylko to z jakiegoś poradnika weselnego, więc pewnie mowa o ciemnicy. Postrzelam na ISO100 po prostu na początku), no i czas 1/125 do 1/250 (tego trochę nie kumam, bo np jak zmniejszę F na 1,8 np to czas chyba mogę podnieść do 1/1600s itp? Skąd generalnie utarł się ten czas 1/250s?

Stąd właśnie takie moje niezrozumienie. Ogólnie jak chodziłem do szkoły, to nie lubiałem wkuwać na pamięć czegoś tylko lubiałem coś rozumieć, co z czego wynika itp. Dlatego matematykę bardzo lubiałem, ale np chemii nie zrozumiałem zupełnie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    xyz

Tutaj masz opisane co to HSS https://fotoblysk.com/hss-w-fotografii-co-to-jest/
    I tam też dojdziesz skąd bierze się czas 1/250

Tutaj CTO https://chemnitzer27ft.blogspot.com/...c-3-lampa.html

Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    Tak z grubsza Dzisiaj obejrzałem filmik już o jakiś praktycznych poradach dla początkujących i już wiem co to 1/8 czy 1/16 jeśli chodzi o lampę. Nie wiem co to za skrót CTO, ale jeśli napisałeś 1/8 to chodzi pewnie o moc lampy, czyli ustawić na 1/8 maksymalnej mocy?
    Chodzi o gel na lampie, full cto będzie pomarańczowy.

1/1 czy 1/8 to też moc lampy ale ja pisałem o cto.

Zupełnie nie wiem co to "sync speed", ale póki co będę się trzymał właśnie tych czasów 1/125 i 1/250 na aparacie bo gdzieś to się przewija w poradnikach.
    Sync speed jest to najszybszy czas w którym cała matryca jest odsłonięta. Przy czasach np 1/4000 matryca naświetlana jest "na raty" szczelina jest wąska i odsłonięte jest np tylko 5mm matrycy na raz. Przy HSS (high speed sync) lampa musi błysnąć kilka razy (szczelina a nie odsłonięta cała matryca).

Popróbuję z ETTL na początek, bo właśnie widziałem, że można zejść z EV do -3 do +3 więc daje to niezłe widełki. Na razie muszę skumać jak ustawić właśnie aparat. Z tego co widziałem, to właśnie tryb Manual, F8.0 do 5,6 (ale generalnie z przesłoną można się bawić, zależy co chce się osiągnąć), ISO około 800-1600 (tylko to z jakiegoś poradnika weselnego, więc pewnie mowa o ciemnicy. Postrzelam na ISO100 po prostu na początku), no i czas 1/125 do 1/250 (tego trochę nie kumam, bo np jak zmniejszę F na 1,8 np to czas chyba mogę podnieść do 1/1600s itp? Skąd generalnie utarł się ten czas 1/250s?
    Sam często używam iso 400 żeby lampy nie męczyć, f8 to też bardzo dużo jak na fotki u cioci.

Czas możesz podnieść ale, lampa osłabnie ponieważ zamiast jednego błysku będzie musiała wypluć np.8 w trybie HSS.
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 04-08-2023 o 14:20

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Tak by jeszcze skomplikować - poczytaj również o zamrażaniu ruchu błyskiem lampy - to też się czasem przydaje

Pełne uzależnienie

Za dużo informacji. Po co na początku drogi z błyskiem pisać o HSS czy sync speed? Na to wszystko przyjdzie czas.
    Ustaw w trybie M aparatu czas, przysłonę i ISO aby na wskaźniku ekspozycji uzyskać minus 1 do minus 2EV. Zacznij od f8 i czas 1/125 i dobierz odpowiednio ISO. Wskaźnik ekspozycji zazwyczaj jest widoczny na dole wyświetlacza. Zdjęcie zrobione bez lampy będzie niedoświetlone ale ogólnie będzie wszystko widać. Teraz włącz lampę niech będzie w ETTL, palnik skieruj w sufit o ile jest biały, możesz wysunąć kartonik z palnika i zrób zdjęcie. Błysk lampy DOSWIETLI to co na zdjęciu bez lampy było niedoświetlone.

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

OBejrzałem to https://www.youtube.com/watch?v=39_qixa7EkA i mi wyjaśniło w zasadzie większość, co potrzebuję. W pierwszy dzień, co przyszedł mi Godox V1 używałem go trochę, jakbym grał w Tekkena na konsoli . Teraz staje się to znacznie bardziej przejrzyste i prostsze.

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Ok, zacząłem chyba też kumać o co chodzi z tym zamrażaniu ruchu lampą błyskową. Jak dobrze rozumiem aparat powinien być tak ustawiony (w warunkach studyjnych, powiedzmy, bo wiadomo, że nie zawsze tak się da), by ekspozycja była dość ciemna i nawet jak mamy migawkę 1/30s (gdzie flash daje np 1/8000s), to matryca rejestruje tak naprawdę ciemnicę i tylko ten moment 1/8000s światła, które dał flash zostanie zarejestrowany na zdjęciu. W teorii więc realnie zdjęcie wyjdzie jakbyśmy zrobili zdjęcie na 1/8000s właśnie. Też widziałem na przykładach tego typu zdjęć takie dziwne cienie (np. ludzi tańczących na sali weselnej). Cienie te powoduje właśnie ten czas 1/30s (bo ekspozycji nie ustawiliśmy na totalnie ciemno, bo na sali takiej są inne źródła światła).

Dobrze to rozumuję?

PS: swoją drogą im więcej dowiaduję się o takiej lampie tym bardziej przekonuję się, jak wielkie możliwości taka lampa daje.
    Ostatnio edytowane przez mystek ; 05-08-2023 o 10:00

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów