Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
no pewnie że używam - fotograficznie - jak jestem o świcie na fotograficznej miejscówce i jest doskonałe światło to robię zdjęcie smartofonem i wysyłam do fotografujących kumpli żeby się trochę pobudzili że muszą siedzieć w robocie - to podstawowe zastosowanie, drugie to dokumentacja, trzecie impreza ze znajomymi nie chciało by mi się targać sprzętu na spotkanie, sterowanie dronem to czwarte zastosowanie - ale zasadniczo zdjęcia robię aparatem - siła przyzwyczajenia od podstawówki czyli niestety od bardzo dawna używam lustrzanki - smartofona nie szukam kiedyś dawno temu kupiłem sony Z ultra i jak przychodzi czas na mój telefon (co zwykle trwa dłużej niż krócej) to kupuję kolejnego flagowego sony bo lubię konserwatywny i minimalistyczny design flagowców tej firmy, aparatu który zrobi coś za mnie również nie szukam z R5 jestem zadowolony nawet bardzo więc aktualnie zupełnie nie szukam korpusu.
Ja zawsze staram się mieć smartfona z dobrym aparatem (LG G3, G4, G6, Huawei P30 Pro, Google Pixel 6, obecnie 7). Sporo robię zdjęć telefonem, nie tylko "dokumentacyjne" faktur czy sprzedawanych przedmiotów na portalach ogłoszeniowych. Jak widać jest już nas dwóch, więc nie wiem co miał na myśli Andrzej pisząc "każdy". Istnieje też możliwość, że jesteś zadowolony z R5, bo za Ciebie "pomyśli jaką wybrać przysłonę, czas oraz zrobi HDRek w cukierkowych kolorach"
Nie rozumiem dlaczego niektórych boli fakt, że ktoś używa aparatu w telefonie do robienia zdjęć. Dawno temu byłem na Islandii, miałem wtedy Olympusa SP-510UZ. Nawet wtedy by mi do głowy nie wpadło, że kiedyś będę mieć telefon robiący jakościowo lepsze zdjęcia.

Druga sprawa to określenie "obecnie". Czyli od kiedy? Od wczoraj, od tygodnia, od miesiąca, od roku, od dekady? Bo pewnie już z 10 lat temu można było zrobić takie zdjęcie Nikonem D5100 z włączonym zielonym trybem i funkcją HDR oraz presetem VIVID.