Nie ja nie bronię tej polityki. Wiem jaka ona jest. Wiem że nie planują jej zmieniać. I to nie tak, że mi to pasuje. Na pewno ciężko jest Wam to zrozumieć. Opieram się na szklach, które chcę mieć lub sobie powiedzmy chce jakiś czas podziałać. System dla mnie ma wtórne znaczenie, ponieważ dziś w miarę dobrą puszkę kupię sobie w cenie dobrego szkła, z dowolnego systemu. Gdy mi się coś spodoba zostanę na z tym dłużej. A jeśli nie to sprzedam.
Na dzień dzisiejszy mam około 25 różnych szkieł z trzech systemów Fuji, Canon, Sony. Mam do nich przelotki manualne z m42, leici i PK. Może dlatego nie do końca czuję Wasze problemy. Ja skupiam się na wybranych elementach z różnych systemów i mało mnie interesuje to czego w nich nie ma. Bo zapewne jest w innym.
Weźmy np tamron 35-150/2-2.8. Jest do Sony i zaraz będzie w Nikonie. Podoba mi się to szkło. Zrobiłem research. Pojawił się taki sam Samyang. Nie biedze że nie będzie go w Canonie. Prawda?
A czy go nabede czy nie to się okaże. Nie jest tak że 35-150 zastąpić mi może stalki 35 i 50. Aby zdecydować tu cokolwiek, wiem że od kogoś pożyczę na weekend i zobaczę czy pasuje mi do moich "setupów" czy nie.
Tak to u mnie działa. I szczerze to mam gdzieś w którym systemie jest 35-150 i mam gdzieś że nie ma go w Canonie.
Zrozumieli czy nadal nie?![]()