Canon nie musi niczego udostepniać, a jeśli jakich chinczyk kopiuje protokuł żeby jego szkło odpaliło to juz sprawa chinczyka i jelenia który kupił tem wynalazek.
Canon nie musi niczego udostepniać, a jeśli jakich chinczyk kopiuje protokuł żeby jego szkło odpaliło to juz sprawa chinczyka i jelenia który kupił tem wynalazek.
Jak widzę ludzi pracujących dla Canona jest tu co niemiara![]()
Nawet jeżeli Canon niczego nie udostępnia, to inni sobie z tym świetnie radzą, i wiele obiektywów pracuje generalnie bardzo dobrze, ale zdarzają im się losowe wpadki. Oczywiście, wszyscy trolle Canona, oraz ludzie, u których działa silnie mechanizm wyparcia, obarczą tym złą implementację protokołu komunikacyjnego przez firmy niezależne, i dokładnie o to chodzi Canonowi, natomiast randomowemu baranowi, czy też jeleniowi, powinno chodzić o to, aby dogłębnie wyjaśnić tę kwestię, i żeby obca optyka śmigała na korpusach tak samo dobrze, jak natywna.
Niewiarygodne jest dla mnie, jak można myśleć i działać wbrew własnemu interesowi. To musi na coś wskazywać![]()
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Do samochodów kupujecie tylko oryginalne części w ASO? Jakoś nikt nie zabrania produkować zamienników. Baterie do aparatów też tylko oryginały?
@Bangi @pawel.guraj szacun Panowie, że Wam się chce! Naprawdę czapki z głów. Poziom dyskusji stał się już dawno tak absurdalny, że jakakolwiek próba merytorycznego dotarcia do Waszego adwersarza wydaje mi się bezcelowa. Ale widać to forum przyciąga wielbicieli wszelakich krucjat, którzy stworzyli sobie swój własny świat i nie rozumieją, że prawdziwy świat jest inny. Szkoda tylko, że tak nachalnie wyłażą z niego na zewnątrz.
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Standard będący własnością prywatną różni się od standardu "międzynarodowego" tym, że jego twórca nie musi nikomu udostępniać jego specyfikacji technicznej.
Drobna acz bardzo zasadnicza różnica.
p,paw
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
Generalnie, jeśli dobrze się orientuję, patenty chronią przez 20 lat, czyli za jakieś naście lat Canon nic nie będzie mógł zabraniać![]()
Nie znasz ich? Wymyślą nowy bagnet albo zostaną zeżarci przez Samsunga
--- Kolejny post ---
Jedynym producentem na świecie, robiącym obiektywy z bagnetem EF, któremu Canon całkowicie zabronił używania autofocusa i elektronicznego sterowania przysłoną jest Zeiss, bo Zeiss by zdyskontował natywną optykę Canona.
Wykonawcą obiektywów Zeiss jest Cosina, a więc też od pewnego momentu w ogóle przestały się ukazywać obiektywy Cosiny z mocowaniem EF, chociaż ta firma ma potężny potencjał w tym kierunku.
Skoro udało się Canonowi wymusić na Zeissie nieużywanie AF i elektronicznej kontroli przesłony, to na czym polega problem z Sigmami i Tamronami?
Ano na tym, że ustępstwo ze strony Canona w tolerowaniu ich optyki jest okraszone tolerowaniem przez te firmy fikołajtków robionych przez korpusy przeciwko ich obiektywom, tak jak jest tolerowane piractwo nośników danych typu płyty CD, bo napędza sprzedaż sprzętu z nich korzystającego.
To jest ciche przyzwolenie z pewnymi rygorami, bo inaczej Canon by postąpił z tymi firmami tak samo, jak postąpił z Zeissem, a Zeiss na pewno się nie zgodził na taki układ, aby firmowane przez niego obiektywy działały poprawnie tylko od wielkiego dzwonu.
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Apple robi to samo, i to ode mnie zależy czy chce używać ich systemu czy nie. Tobie radzę to samo.
Kup Sony, i będziesz zadowolony. Po co się męczyć i szukać w wiadomych sprawach teorii spiskowych. Canon chce zarabiać tak jak i fotografowie. Wyobraź sobie, że ktoś kradnie wycinki Twoich zdjęć i robi kolaże bo przecież zdjęcia były w necie i nie używa ich w całości. W przypadku każdego producenta (Sigma, Tamron czy jakiś inny Vivitar) to bezczelna kradzież, łamią protokół i implementują go do swoich produktow.
Jak mówiła moja księgowa "To co nie jest zabronione, to jest dozwolone"
Nie wydaje mi się, żeby gdzieś łamali prawo. Tak jak w przypadku mocowań Arca czy Bowens, patent wygasł i hulaj dusza...
Natomiast dziwię się koledze @atsf, że się dziwi, że firmy wprowadzają zabezpieczenia utrudniające działania konkurencji.