Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Canon EOS R - problem - zniekształcenie obrazu

Mieszany widok

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon EOS R - problem - zniekształcenie obrazu

Cytat Zamieszczone przez robcio Zobacz posta
    Ma, tylko sprytnie schowane w opcji silent LV shoot ustawionej na mode 1, ustawienie tu disable daje w pełni mechaniczną migawkę obie kurtyny.
    Nie nazwane jak w późniejszych modelach po prostu 1st electronic courtain
    Chodzi Ci o ustawienia w miejscu: Ciche fotografowanie w trybie Live View? Przyznam, że nie rozgryzłem tego i nie wiem do czego miałbym to w ogóle wykorzystać.
    Możesz rozwinąć?

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon EOS R - problem - zniekształcenie obrazu

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Chodzi Ci o ustawienia w miejscu: Ciche fotografowanie w trybie Live View? Przyznam, że nie rozgryzłem tego i nie wiem do czego miałbym to w ogóle wykorzystać.
    Możesz rozwinąć?
    Tak w polskiej wersji menu to się nazywa ciche fotografowanie LV, wedle tego co poczytałem tu i ówdzie oraz eksperymentów własnych to ustawienie disable /wyłączony daje w pełni mechaniczna migawkę obie kurtyny (jak fotografujesz z długim czasem to słychać jakby dwa ruchy migawki). Tryb 1 i 2 to jakieś wariacje na temat pierwszej kurtyny elektronicznej i słyszysz tylko jeden „ślizg”/ruch migawki jeśli ustawisz długi czas ekspozycji.

Tutaj maja podobne obserwacje i tok rozumowania na bazie instrukcji obsługi:
    https://www.dpreview.com/forums/post/66493616

Generalnie przy za jasnych szkłach elektroniczna pierwsza kurtyna potrafi zepsuć bokeh, tyle mówi teoria, nie mam super jasnych szkieł żeby pokazać przykłady ale czytałem o ściętych kółkach bokeh itp artefaktach.
    Ostatnio edytowane przez robcio ; 19-07-2023 o 23:27

Uprawnienia umieszczania postów