Cześć! Od miesiąca mam problem z Canonem R który zaczął zniekształcać mi obraz na zdjęciach. nie jest to wina obiektywu tylko body. Przykład w załączeniu. Zniekształca co 4-5 zdjęcie.. Największy problem jest przy zdjęciach dynamicznych, z ruchem
Czy ktoś miał podobny problem? Co może być przyczyną?
Canon EOS R - problem - zniekształcenie obrazu
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Odp: Canon EOS R - problem - zniekształcenie obrazu
Jakiej migawki używasz? Elektronicznej czy mechanicznej. Dla pewności przełącz na mechaniczną.
PS
Ja nie widzę co jest zniekształcone
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200 -
Używam migawki mechanicznej. Pierwsze zdjęcie jest ok - dla porównania. Drugie zdjęcie jest zniekształcone, cała prawa strona 'ucieka' widać to np po krzywej rakiecie
Komentarz
-
Jesteś pewien, ze nie używasz migawki elektronicznej?
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności
Niestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.plKomentarz
-
Wrzuć RAW-a do np Wetrasnsfer i daj link. Z powyższych zdjęć można a tylko wnioskować poruszone zdjęcie lub EFCSR3 + RF85LDSKomentarz
-
Komentarz
-
Ma, tylko sprytnie schowane w opcji silent LV shoot ustawionej na mode 1, ustawienie tu disable daje w pełni mechaniczną migawkę obie kurtyny.
Nie nazwane jak w późniejszych modelach po prostu 1st electronic courtainKomentarz
-
Chodzi Ci o ustawienia w miejscu: Ciche fotografowanie w trybie Live View? Przyznam, że nie rozgryzłem tego i nie wiem do czego miałbym to w ogóle wykorzystać.
Możesz rozwinąć?Komentarz
-
Tak w polskiej wersji menu to się nazywa ciche fotografowanie LV, wedle tego co poczytałem tu i ówdzie oraz eksperymentów własnych to ustawienie disable /wyłączony daje w pełni mechaniczna migawkę obie kurtyny (jak fotografujesz z długim czasem to słychać jakby dwa ruchy migawki). Tryb 1 i 2 to jakieś wariacje na temat pierwszej kurtyny elektronicznej i słyszysz tylko jeden „ślizg”/ruch migawki jeśli ustawisz długi czas ekspozycji.
Tutaj maja podobne obserwacje i tok rozumowania na bazie instrukcji obsługi:
https://www.dpreview.com/forums/post/66493616
Generalnie przy za jasnych szkłach elektroniczna pierwsza kurtyna potrafi zepsuć bokeh, tyle mówi teoria, nie mam super jasnych szkieł żeby pokazać przykłady ale czytałem o ściętych kółkach bokeh itp artefaktach.Ostatnio edytowany przez robcio; 65394.Komentarz
-
Dzięki za info.
Ja w ogóle tego nigdy nie używałem, wczoraj się pobawiłem tym trochę, ale przyznam, że nie wiem po co miałbym to używać.Komentarz
-
Nie ma sprawy.
Wiem, że interesujesz się fotografią lotniczą możesz sobie sprawdzić czy tu przypadkiem z uwagi na szybko poruszające się obiekty nie widzisz jakichś subtelnych różnic jak zrobisz z EFCS i Full Mechanical.Komentarz
-
Może bardzo szybkie poruszenie aparatu w bocznej osi skrętnej na średnio-krótkich czasach i krótkiej ogniskowej?
Nadal nie mamy RAW-a ani choćby JPG prosto z puszki z EXIF-ami.R3 + RF85LDSKomentarz
-
Wstyd się przyznać, wyszło śmiesznie, bo okazało się, że cały czas miałem włączony Tryb 1 i cały czas tak fotografowałem. Teraz jak to wyłączyłem w ogóle to nagle aparat zaczął wydawać inne dźwięki przy fotografowaniu...Komentarz
-
Hehe, człowiek uczy się całe życie
Jak kupiłem R to od razu przegrzebałem całe menu i poczytałem instrukcję i od samego początku mam tam "disable", żeby działać na mechanicznej. I tak - na długim czasie naświetlania są 2 kurtyny w tym trybie.
Komentarz
-
Tryb pierwszy jest chyba domyślnie ustawiony na produkcji
Zaden to wstydKomentarz
Komentarz