Może bardzo szybkie poruszenie aparatu w bocznej osi skrętnej na średnio-krótkich czasach i krótkiej ogniskowej?
Nadal nie mamy RAW-a ani choćby JPG prosto z puszki z EXIF-ami.
R3 + RF85LDS
Hehe, człowiek uczy się całe życieJak kupiłem R to od razu przegrzebałem całe menu i poczytałem instrukcję i od samego początku mam tam "disable", żeby działać na mechanicznej. I tak - na długim czasie naświetlania są 2 kurtyny w tym trybie.
Jeżeli migawka mechaniczna ma odmierzyć czas to najpierw musi jedna grupa lamelek zasłonić matrycę (to pierwszy dżwięk), bo przecież w bezlustrze matryca jest odsłonięta gdy patrzymy. Potem muszą dwie grupy lamelek zrobić swoje, czyli odmierzyć czas, na końcu mamy znowu zasłonięta matrycę, więc znowu jedna grupa lamelek musi odsłonić matrycę. To drugi dźwięk, powinien być dłuższy.
Przy zrobieniu jednego zdjęcia migawka wykonuje dwukrotnie swoja pracę. W sumie przy licznikach przebiegu aparatów powinno być rozróznienie na zdjęcia zrobione na migawce mechanicznej i na elektronicznej. Tak czy siak liczba zdjęć nie będzie się zgadzała z ilościa przebiegów migawki![]()
![]()
![]()
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl