Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Wątek: Film, który zrobił na mnie duże wrażenie

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Film, który zrobił na mnie duże wrażenie

Zapomniałem o tym wątku, a obejrzałem trochę filmów ostatnio, tam gdzie zrobił film spore wrażenie, to napiszę wyraźnie, ale jest też kilka ciekawych pozycji. Ja to ogólnie zawsze jak oglądam jakiś film, to łezka leci:

1. Boże Narodzenie (Joyeux Noël) - ciekawie pokazane Boże Narodzenie na froncie pierwszej wojny światowej. Łezka się zakręciła kilka razy.

2. Amerykański Zapaśnik - spoko film o chłopaku, który zostaje mistrzem w zapasach amerykańskich na poziomie szkolnym. Schemat typowy, czyli szkolny odrzutek, do tego imigrant zostaje bohaterem szkoły, ale ogląda się przyjemnie,

3. The Northman (Wiking) - jak ktoś lubiał serial "Wikingowie" i ogólnie lubi trochę krwi w stylu zemsta za kogoś tam, to spoko film do obejrzenia.

4. Chce się Żyć - i to jest film, który zrobił duże wrażenie. Uwielbiam generalnie filmy o jakiś osobach poszkodowanych przez los. Ten jest naprawdę świetny. Łzy lecą strumieniami.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

obejrzałem trailery Superbowl
    nigdy nie byłem wielkim kinomanem, wielu dobrych znanych filmów nie widziałem, nie znam się na tym po prostu
    ale te trailery.. matko bosko, jakie to jest dno. One wszystkie wyglądają jak trailery gier a nie filmów, wszystko wygenerowane na GS albo przez AI, ja już na tą papkę CGI nie mogę patrzeć

oglądam tego Twistersa, i co, mam wierzyć, że bohaterowie sobie biegną normalnie, a parotonowe auto za nimi zmiata wiatr?
    Madmax też wygląda jak CGI papka, ten poprzedni Madmax z Hardym działał bo był kręcony w terenie, teraz wszystko jest sztuczne
    wszyscy czekali na Dedpoola, gdzie jest Wolvie, i się kurna nie doczekali, bo go w trailerze nie ma

jedyne co wygląda bardzo dobrze to Shogun i Diuna, cała reszta meh
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Bywalec

Jak macie dwie godziny wolnego czasu i lubicie filmy naukowe (z pogranicza medycyny, duchowości i nauk technicznych), to polecam:

Can Spirit be Measured?
    ... THE 1 FIELD - A Film by Tsipi Raz - YouTube
    https://www.youtube.com/watch?v=ocD8fU3GoGk

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Wracamy do tematu. Obejrzałem ostatnio kilka pozycji z świetnymi scenami (takimi trochę magicznymi, jak w Zielonej Mili) i grą świateł, jak ktoś lubi, to spodobają mu się:

1. serial 1883 - jak dla mnie takie 5/10. Miałem ochotę na western i obejrzałem ten serial (10 odcinków po około 1h) i nie było wow. Bardzo przeciętny, sporo dziwnych niezgodności, europejscy imigranci nie wiedzą, że trzeba przegotować wodę z rzeki. Podobnie sceny walk są kiepskie. Generalnie polecę jedynie dla fanów westernów, bo mało dobrych westernów obecnie.

2. film 1917 - świetnie nakręcony (sceny są ciągłe, nie przerywane, kamera jedzie za głównymi bohaterami pokazując sceny bardzo płynnie), efekty specjalne są tak dobre, że tylko niekiedy daje się zauważyć, że to faktycznie efekt specjalny. Bardzo dobre kino, trzyma w napięciu od samego początku i bez zbędnych ceregieli. Nie jestem historykiem, ale wydaje się, że świetnie odwzorowane realia I WŚ.

3. Bękart - duńskie kino. Bardzo ładne sceny, podobnie jak w 1917, gra świateł. Tutaj z kolei XVIII wiek i jutlandzkie wrzosowiska. Również bardzo dobre kino.

4. Zaułek Koszmarów - przede wszystkim genialna rola Cate Blanchett. Co ona tu zagrała to czapki z głów. Film ma trochę delikatnych nieścisłości, ale ogląda się go naprawdę dobrze.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    Wracamy do tematu. Obejrzałem ostatnio kilka pozycji z świetnymi scenami (takimi trochę magicznymi, jak w Zielonej Mili) i grą świateł, jak ktoś lubi, to spodobają mu się:

1. serial 1883 - jak dla mnie takie 5/10. Miałem ochotę na western i obejrzałem ten serial (10 odcinków po około 1h) i nie było wow. Bardzo przeciętny, sporo dziwnych niezgodności, europejscy imigranci nie wiedzą, że trzeba przegotować wodę z rzeki. Podobnie sceny walk są kiepskie. Generalnie polecę jedynie dla fanów westernów, bo mało dobrych westernów obecnie.

2. film 1917 - świetnie nakręcony (sceny są ciągłe, nie przerywane, kamera jedzie za głównymi bohaterami pokazując sceny bardzo płynnie), efekty specjalne są tak dobre, że tylko niekiedy daje się zauważyć, że to faktycznie efekt specjalny. Bardzo dobre kino, trzyma w napięciu od samego początku i bez zbędnych ceregieli. Nie jestem historykiem, ale wydaje się, że świetnie odwzorowane realia I WŚ.

3. Bękart - duńskie kino. Bardzo ładne sceny, podobnie jak w 1917, gra świateł. Tutaj z kolei XVIII wiek i jutlandzkie wrzosowiska. Również bardzo dobre kino.

4. Zaułek Koszmarów - przede wszystkim genialna rola Cate Blanchett. Co ona tu zagrała to czapki z głów. Film ma trochę delikatnych nieścisłości, ale ogląda się go naprawdę dobrze.
    Bękart to dla mnie film roku! Nie widziałem nic równie dobrego i mocnego. A zrobić z takiego gatunku ciekawy i dobry film nie jest łatwo.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Jeśli możecie to piszcie please gdzie to można obejrzeć....
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

ja mam tylko Canal+ i Amazon Prime Video i to na tym drugim oglądam głównie filmy.

PS: a, obejrzałem jeszcze Oppenheimera. Niezły, ale strasznie zagmatwany, za dużo postaci występuje. Nie było "wow" jak po np. Efekcie Motyla. Takie 7/10 ogólnie. Oppenheimer z kolei jest na SkyShowTime. Była/jest promocja, że majac Amazon Prime Video można subskrybować Skyshowtime na 7 dni za friko (i obejrzeć Oppenheimera właśnie :P), a jak anulujesz subskrybcję przed tymi 7 dniami, to rzucą Ci propozycję na miesiąc czasu za... 4zł bodajże . Ale szczerze to nie ma tam nic specjalnego, tylko tego Oppenheimera obejrzeć i tyle.

Na Sky każą mi oglądać Yellowstone, ale za dużo sezonów, nie mam czasu.
    Jak ktoś lubi sensacyjne to Lioness trzyma w napięciu. Właśnie widziałem drugi sezon.

Na Netfliksie: Gambit królowej. Jest już wreszcie drugi sezon? Bo zrezygnowałem z Netfliksa.(edit - nie powstanie, wygooglałem)
    Oczywiście kryminał Dom z papieru. Gdy mi go ktoś polecał i streszczał to myślałem, że to będzie nudne. Nieprawda. Niesamowite.
    I lekka fajna komedia, dużo odcinków (4 sezony) - Sex edukacja (trailery zniechęcają do obejrzenia, film jest fajny).
    Dawno temu to na Netfliksie oglądałem, ale te tytuły mi utknęły w głowie.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 06-01-2025 o 01:27
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Bywalec
    Miasto
    wyohataka

juror#2
    wg mnie zdecydowanie najlepszy film poprzedniego juz roku
    i jeden z najlepszych w rezyserii clinta
    zaraz po grand torino
    mozna zrobic z@j#bi$ty film bez efektow specjalnych, wybuchow, strzelanek, perwersyjnego seksu i poscigow samochodwych etc?
    mozna

a jesli chodzi o zdjecia to nie widzialem lepszego filmu niz baraka
    u mnie zajmuje niezagrozona od lat pozycje lidera
    kolejne w pierwszej trojce pod wzgledem zdjec
    grand budapest hotel
    pasja
    KONSTYTUCJA RP Art. 54. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji. Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Jeśli ktoś nie chce oglądać serialu bo jest długi/ma wiele sezonów, to jest kanał na YT który je streszcza
    i tak obejrzałem streszczenie Lost (choć był to serial dla którego w swoim czasie byłem idealnym targetem), Yellowstone, House of Cards czy Breaking Bad, i w każdym z tych przypadków doszedłem do wniosku, że zaoszczędziłem sobie sporo nerwów, bo żadnemu bohaterowi bym nie kibicował :P

Ode mnie za ostatni rok:
    - Niebieskooki samuraj (serial na Netfl)
    - Fallout (serial na Prime)

Z filmów chyba nie widzialem nic co zrobiloby wrażenie, ale filmów widziałem dosłownie na palcach dwóch rąk.

zawód roku - Shogun. Czekałem jak na szpilkach i się kompletnie zawiodłem. Serial z Chamberlainem był dużo lepszy.
    facepalm roku - kolejny sezon Pierścieni Władzy. Obejrzałem tylko po to, żeby zobaczyć jak bardzo spaczyli dzieło Tolkiena serial za miliard, a wygląda jak projekt studentów 1 roku na zaliczenie, którzy dostali ten gigantyczny budżet na odtrutkę na kanale Echoes of Eä na YT oglądam Silmarillion zrobiony przez AI i wygląda to dużo lepiej niż ten twór amazona.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów