Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
Dasz głowę?
Ja dam głowę bo mam obiektyw analogowy full metal, które spadł przodem na beton i jedyne co się stało to wygięty kołnierz mocowania filtrów. Wyprostowałem i działa idealnie od kilku dekad - konkretnie Pentax 50mm f/1.7.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Pieknografia Zobacz posta
Lamentujecie nad nowymi elementami optycznymi z tworzywa sztucznego jak starcy dla których z założenia każda zmiana jest na gorsze.

Czuję, że RF 28mm F2.8 będzie wybitnie dobry optycznie zupełnie jakby na przekór waszym narzekaniom.
Że zostawi daleko w tyle dotychczasowe naleśniki złożone wyłącznie ze szklanych elementów optycznych.
Wierzę że doskonale poradzi sobie z konkurencją pomimo iż inżynierowie Canona tak go "osłabili" optycznie stosując plastikowe soczewki w imię większych zysków.

Ludzie, trochę wiary. Jakby nie patrzeć z biegiem czasu producenci dostarczają nam nie coraz gorszych a coraz lepszych instrumentów optycznych.
Spoko AI podkręci foty tak, że końcowy obrazek z tych plastikowych soczewek będzie lepszy niż soczewek szklanych specjalnie projektowych pod konkretne obiektywy ze szkła niskodyspersyjnego z wysokim współczynnikiem transmisji światła xD