Witam!

Jestem świeżym posiadaczem Canona R5 i nowym użytkownikiem całego systemu (po przesiadce ).

Stoję przed wyborem zakupu obiektywów EF, które podłączę przez przejściówkę. Mój budżet nie jest niezwykle powalający na ten moment, a zależy mi na dwóch konkretnych obiektywach (głównie do fotoreporterki). Chodzi mi konkretnie o 24-70 (najlepiej 2.8) oraz 70-200 (też 2.8).

Niestety ceny obydwu egzemplarzy (modele L USM II) są dla mnie trochę za wysokie i zastanawiam się nad kupieniem pierwszych wersji tych obiektywów (albo kupieniem jednej drugie wersji i jednej pierwszej). Stąd też moje pytanie: czy pierwsza generacja tych zoomów działa dobrze na R5? Jak wygląda sprawa z jakością obrazu oraz działaniem AF'u? Czy modele F4 będą lepsze? Nie zależy mi bardzo na modelach IS, czytałem, że IBIS robi wystarczającą robotę.

Dodam, że aparatu będę też sporadycznie używać w studio. Tam jednak sesje, które będę robił przez najbliższy rok robię na F8, żeby wszystko było w ostrości, więc chyba nie będzie problemu z ostrością .