Nie do końca marketing. Wystarczy mieć "swoich" ludzi w sklepie z działem fotograficznym.
Z pierwszej ręki (kursy fotografii portretowej dzieci prowadzone przez kolegę) - krótka historia zakupu pierwszego aparatu fotograficznego przez kursantkę, która podczas kursu uczyła się na obiektywach i puszkach określonej firmy. Ano owa Pani udała się osobiście do sklepu fotograficznego celem zakupu swojego pierwszego aparatu a sprzedawca dostający profity za wciskanie magazynowych leżaków wcisnął jej canona RP z jakimś tanim obiektywem. Pani niczego nie załapała na kursie w kontekście najnowszych pełnoklatkowych Sigm Art serii DG DN oraz Tamronów, których używała na kursie - czas przeszły bo już teraz nie będzie miała do nich dostępu.
Tak więc typowe łowienie jeleni przez sprzedawców ma się dobrze i nie ma tu nic do rzeczy boskość oraz rozpoznawalność logo canona.
ps.
lubię czasami wejść na dział foto w marketach oraz sklepach fotograficznych i zapytać sprzedawców co polecają kupić jako pierwszy aparat dla amatora (na hasło: "komunia" - też fajne trafienia)Temat rzeka
![]()
Ostatnio edytowane przez candar ; 23-06-2023 o 13:13
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9
https://www.youtube.com/@HubertMultana
Zostają też wyścigi F1, piłka nożna. Same Białe lufy... A jeśli pro używa Canona, to nie potrzeba żadnej reklamy.
Teraz Sony zabieliło troszkę ale to nie ta sama biel![]()
Raczej rycerskość niektórych osób (w sensie zakutego łba) wierzących we wszystko co im się powie, napisze oraz wskaże ^^
--- Kolejny post ---
Adam Nurkiewicz: „Nieważne dla kogo pracujesz, fotografia powinna przede wszystkim sprawiać przyjemność”
Polska reprezentacja fotografów na Igrzyskach Olimpijskich Tokio 2020
![]()
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9
https://www.youtube.com/@HubertMultana
Rynek co chwilę się zmienia. Ww zdjęcie niczego nie wnosi, jest z 2008 roku i rynek kilka razy dążył się po drodze zmienić zmienić. Nowe trendy, technologie, ceny, dostępność itp. Raz rządzi Canon, raz Nikon i spokojnie można przyjąć, że w profisporcie jest 50/50. To widać choćby po ww zdjęciu z Tokio.
Teraz zmienia się z kolei to, że choć do niedawna Sony prawie nie istniał na rynku profesjonalnym, to w USA coraz więcej osób robi alfami. Ludzie z dobrymi efektami potrafią fotografować wydarzenia, śluby a nawet zaczynają odważnie pojawiać się w sportach z lig zawodowych. Póki co poza USA C i N rządzi niepodzielnie i raczej przez dłuższy czas to się nie zmieni. Ale nawet zwiększającej się roli Sonego nie można wykluczyć.
PS. Pan w czerwonej koszulce w najwyższym rzędzie to zdeklarowany Nikoniarz.
Ostatnio edytowane przez C80 ; 23-06-2023 o 14:26
Canon jak kobieta, która nie daje wszystkiego na pierwszej randce tylko dozuje doznania. Jak widzi, że facet zaczyna zerkać na inne kobiety to da troszkę więcej, ale tylko troszkę. Lata płyną a facet tak tkwi w tym związku a kobieta za to co po troszku daje coraz więcej od faceta chce...
Po 1000 randce gdy canon (znaczy ta kobieta) nie słuchał moich potrzeb zmieniłem go na trzy inne systemy. Z czego z dwoma romansuję do dnia obecnego. Dzisiaj zdaję sobie sprawę, że te pierwsze 1000 randek było toksyczne dla mojego związku z canonem bo druga strona całkowicie ignorowała moje potrzeby i nasza relacja była niezgodna z moimi długoterminowymi celami i wartościami xD
![]()
Ostatnio edytowane przez candar ; 23-06-2023 o 18:18