Dobór obiektywów jest jak pupa - każdy ma swoją. Jeden uzna, że 50tka to konieczność, inny, że 100-400. Dlatego pytania "jaki obiektyw dokoptować do swojej szklarni" to na zasadzie "mam gorączkę 39 stopni, jaka to choroba?", albo "stuka mi coś w zawieszeniu, czy to może być sworzeń wahacza?".
Pytania na zasadzie "poszukuję obiektyw 70-200, jaki wybrać?" są logiczne i warte odpowiedzi.
Hehe Panowie wiem dokładnie czego szukam jeżeli chodzi o ogniskowe i potrzeby. Z forografią jestem od 7 klasy podstawówki a szkole skończyłem już dawno temu. Akurat nie mam 50k wolnych aby kupić wszystkie szkła naraz. Jest mi całkowicie obojętne, która to będzie ogniskowa. Z każdego zaproponowanego obiektywu zrobię użytek i mam plan jego wykorzystania. Po prostu wydając 10-13kzl chciałbym kupić dobry obiektyw. W każdym systemie są perełki ale chyba trudno znaleźć osobę, ktora miała możliwość przez dłuższy czas pracy z tymi szkłami. Przejrzałem tonę sampli i już mam typy. Po prostu wypożyczę je na weekend i sprawdzę przed zakupem.
@RobertoM Tylko z twojego posta nadal nic nie wynika. Jakiego szukasz obiektywu do 10-13k? Z serii L tak? Do krajobrazów jakiś szeroki kąt czy może spacerzoom? A może jesteś miłośnikiem przyrody i chcesz fotografować ptaki za pomocą porządnego tele?
Ostatnio edytowane przez Shadow ; 17-06-2023 o 10:17
Tylko spośród tych 4 obiektywów wybieram.
Tak jak pisałem, mam 2 typy, wypożyczę, protestuje i coś wybiorę.
Jedynie patrząc na sample jakoś najmniej pod kątem obrazka leży mi 70-200. Trochę szkoda bo wyjątkowo pasowałby mi ten obiektyw. Obrazek nie ma tego czegoś co „wypluwa” ef135l. Tym ostatnim nawet nie trzeba się specjalnie starać. Zdjęcia produkuje wyjątkowe.
@RobertoM to najlepsze rozwiązanie moim zdaniem to spacerzoom czyli szkło i do widoczków, architektury i ludzi. W tym zakresie masz 3 szkła do wyboru:
1. RF 24-70mm F2.8L IS USM - optymalnie
2. RF 28-70mm F2L USM - na bogato
3. RF 24-105mm F4L IS USM - niskobudżetowo
Stałki i tele bym odrzucił. Nie sprawdzi Ci się to do tych zastosowań. Będzie za wąsko.
Posiadam kilka szkiel EF używanych z 5D3 między innymi:
16-35 F4L, 24-70 F2.8 II L, 70-200 F2.8 II L, 100 F2.8 L, 135 F2.0L, 50 F1.8 STM, 50 1.4 USM, 85 1.8 USM kilka innych boxowych zoomow od Canona.
Po zakupie R5 na "ruszt" poszła 50'ka w RF (1.8), oraz naturalnie adapter z ringiem. Następnie RF85mm 1.2 DS.
Jak widzisz miałem w czym wybierać ale nadal skusiłem się na natywne mocowanie.
W tym roku planuje dokupie 70-200 2.8 w RF ofc.
Chcesz szkło do wszystkiego w RF to kup 28-70 F2.