Jako drugi obiektyw mam 24 - 105 L, może na samym początku powinienem o tym napisać...
Więc sprawę robienia zdjęć z bliska mam powiedzmy "załatwioną"
Jeszcze szybko dopisze: Na 100 - 400 nie mam w tej chwili kasy, może w przyszłości.
Jako drugi obiektyw mam 24 - 105 L, może na samym początku powinienem o tym napisać...
Więc sprawę robienia zdjęć z bliska mam powiedzmy "załatwioną"
Jeszcze szybko dopisze: Na 100 - 400 nie mam w tej chwili kasy, może w przyszłości.
Ostatnio edytowane przez Reason ; 19-07-2007 o 13:49
no to jesli tak to chyba 300f4 IS bedzie lepszą propozycją
miałem obydwa obiektywy w swojej szkalrni ( w tej chwili już nie mam ) ale jeżeli chodzi ci o fotografowanie ptactwa to nie ma się nad czym zastanawiać tylko 400 5,6L - 300 z IS to niestety mydełko przy 400 chyba zeby udało ci sie kupić wersje bez IS która jest żyletą niespotykaną
Mam od jakiegoś czasu 400/5,6, uzywam głównie do ptaków i zdecydowanie do tego polecam. Co do ceny tego szkła to troche przesadzacie, ja polowałem na nie co prawda prawie pół roku, ale kupiłem za 2700 (2-letnia uzywka w dobrym stanie z komisu z gwarancją miesieczną i paragonem). Co do 300/4 to generalnie znacznie lepsze opinie na temat optyki ma wersja bez IS. Wersje z IS miałem w ręku i z tego co porównywałem, to jest minimalnie mniej ostry od 400 przy 5,6. Różnica nie jest duża, ale jest. Co do koni to jednak chyba zoom, ostatnio pstrykałem zawody w skokach 70-200 i starczało, uzywałem głównie ogniskowych 100-150mm. A stałka (to moja pierwsza) wymusza inny styl pracy i niestety czasem fotografowany obiekt (zwłaszcza tak duży jak koń) przy stałce 400mm może byc za blisko. Światło 5,6 to mało, ale na całe szczęście Canon niezle radzi sobie z iso800 i dzieki temu w gorszych warunkach też mozna focić z ręki.
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes:
O czasy i iso się nie boje aż tak, mam 5D i ta pucha z"daje rade" .
Coraz bliższy jestem 400, miałem kilka szkieł z IS-em i moim zdaniem tracą one odrobine do szkieł bez IS-a.
Jaka jest wasza opinia ?
Poza tym, koń jest duży, z tym sie zgodzę. Ale to zależy z jakiej odległości
Szkło będzie kupowane w stanach, ale nie będzie to jedyne szkło które kupuje, więc budżet mam ograniczony niestety.
Miałeś już kilka rad odnośnie kupienia 100-400.
Upierasz się przy stałce, więc jakiego typu informacji jeszcze oczekujesz?