Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Hejo... pytanie zalicza sie do działu pomocy:) wybór aparatu

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie Odp: Hejo... pytanie zalicza sie do działu pomocy:) wybór aparatu

@przemo8855 Ja bym wybrał 5DMk IV, a jeśli nie masz tyle kasy to wersję III. W system RF nie ma sensu się pchać bo obiektywów jest mało a Sigmy, Tamrona czy Samyanga nie uświadczysz. Nie wiem czy 5DMkIV nie będzie za 20 lat miał status kolekcjonerski ponieważ to ostatnia lustrzanka Canona i warto by ją mieć.
    Ostatnio edytowane przez Shadow ; 12-08-2023 o 10:41

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    W system RF nie ma sensu się pchać bo obiektywów jest mało a Sigmy, Tamrona czy Samyanga nie uświadczysz.
    Poużywaj tydzień dowolnego korpusu z serii R to na żadną lustrzankę nie będziesz chciał już patrzeć. Przez adapter działają wszystkie szkła EF. Ba! Działają dużo lepiej, niż na lustrzankach. Odkąd spróbowałem R, wiedziałem, że nigdy więcej żadnego lustra.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Poużywaj tydzień dowolnego korpusu z serii R to na żadną lustrzankę nie będziesz chciał już patrzeć. Przez adapter działają wszystkie szkła EF. Ba! Działają dużo lepiej, niż na lustrzankach. Odkąd spróbowałem R, wiedziałem, że nigdy więcej żadnego lustra.
    Miałem 5DMkII a teraz mam R5 i jakiegoś szału nie zauważyłem. Na duży plus klejący się i pewny AF oraz szumy przy wysokim ISO. Ergonomia niestety gorsza oraz żywotność baterii dużo krótsza. Kupowanie bezlustra i używanie starych szkieł to jakieś nieporozumienie. Jakość optyczna tych obiektywów wyraźnie odstaje od systemu RF. Masa fotografów krajobrazowych nadal używa 5DMkIV i w tej roli świetnie się lustrzanka spisuje.

Uprawnienia umieszczania postów