Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 97

Wątek: Szukam fotografa który wykona mi zdjęcia za darmo

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar rysib
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie Odp: Szukam fotografa który wykona mi zdjęcia za darmo

A może warto wziąć pod uwagę, że początkujący fotograf ślubno-weselny też chce zbudować swoje portfolio, a bez możliwości pokazania zdjęć potencjalnym klientom, ma dużo mniejsze szanse na sukces. Oczywiście, może pokazać zdjęcia rodziny, gór lub sarenki, ale obsługując ślub i wesele, warto pokazać że ma się też doświadczenie w tej specjalizacji. I taki początkujący fotograf, sam musi podjąć decyzję, czy opłaca mi się to zrobić za darmo, lub też "po kosztach". 1 lub 2 zlecenia w ten sposób i mam bazę zdjęć przykładowych, mam dowód na to, że wiem jak się zachować (ksiądz lub urzędnik nie wyrzucił mnie z ceremonii) i mam udokumentowane oczekiwane momenty ceremonii na zdjęciach, więc wiem co robić i kiedy.
    Panowie, Wy na początku swojej profesjonalnej drogi podążaliście jedyną, z dzisiejszego punktu widzenia, słuszną drogą?
    Oczywiście, co innego, świadome działania w celu zbudowani bazy zdjęć, co innego ciągła praca za "Bóg zapłać".
    Pzdr. Rysiek.
    PS bardzo się cieszę, że są tu różne punkty widzenia. To pokazuje, że nie ma jedynej słusznej drogi. A jako ludzie cywilizowani, potrafimy rozmawiać ze sobą.
    Ostatnio edytowane przez rysib ; 16-05-2023 o 12:35

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez rysib Zobacz posta
    A może warto wziąć pod uwagę, że początkujący fotograf ślubno-weselny też chce zbudować swoje portfolio, a bez możliwości pokazania zdjęć potencjalnym klientom, ma dużo mniejsze szanse na sukces. Oczywiście, może pokazać zdjęcia rodziny, gór lub sarenki, ale obsługując ślub i wesele, warto pokazać że ma się też doświadczenie w tej specjalizacji. I taki początkujący fotograf, sam musi podjąć decyzję, opłaca mi się to zrobić za darmo, lub też "po kosztach". 1 lub 2 zlecenia w ten sposób i mam bazę zdjęć przykładowych, mam dowód na to, że wiem jak się zachować (ksiądz lub urzędnik nie wyrzucił mnie z ceremoni) i mam udokumentowane oczekiwane momenty ceremoni na zdjęciach, więc wiem co robić i kiedy.
    Panowie, Wy na początku swojej profesjonalnej drogi podążaliście jedyną, z dzisiejszego punktu widzenia, słuszną drogą?
    Oczywiście, co innego, świadome działania w celu zbudowani bazy zdjęć, co innego ciągła praca za "Bóg zapłać".
    Zacznijmy od tego, że początkujący fotograf ślubno-weselny chcący zbudować swoje portfolio powinien zacząć od kursów foto temu przeznaczonych gdzie stanie się guru obróbki i jak to widzę u znajomego po jednym kursie absolwenci już zakładają swoje strony komercyjne ślubniaków reklamując się profesjonalnym warsztatem

Identycznie jest z fotografią portretową i jeśli budujesz swoje PF i chcesz aby było ciekawe to albo studiujesz postprodukcję na YT, albo płacisz za kursy gdzie w praktyce dowiadujesz się jak pracować w pomieszczeniach i w plenerze ze światłem błyskowym i zastanym. Kolejna sprawa to pozyskiwanie do zdjęć doświadczonych modeli i modelek, których nie zachęcisz skrótem TFP i będziesz im musiał zapłacić za ich pracę co jednoznacznie przełoży się na dobre zdjęcia (o ile fotograf będzie potrafił obsługiwać aparat fotograficzny)

Nie mając podstaw i wiedzy z zakresu wykonywanej działalności wiele osób budujących PF idzie po najniższej linii oporu oferując wszędzie i wszystkim swoje bezpłatne usługi, aby tylko uniknąć odpowiedzialności za spaprane zdjęcia, których w większości nie da się powtórzyć. Ale nasz naród ma zakodowane cwaniactwo (co widać powyżej) i jak coś jest za darmo to trzeba brać bo przecież szkoda płacić za usługę, jeśli tylu chętnych wykona ją za darmo...

ps.
    non stop słyszę o tym, że fotografowane osoby często nie otrzymują przez rok i dłużej (pomimo upomnień)od wcześniejszych fotografów zdjęć, które zapewne do publikacji się nie nadają.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 16-05-2023 o 12:46
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Awatar NicoD700
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Ale nasz naród ma zakodowane cwaniactwo
    Ach te górnolotne marzenia, gdyby tak było to każdy bank byłby biało-czerwony.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Wykonywanie czegoś, co się umie zrobić, na własne potrzeby, albo dla znajomego, który o to poprosi, to jest zupełnie coś innego, niż pozwalanie się wykorzystywać za frajer jakiejś kompletnie obcej osobie. Jakby mi przyszedł kierownik administracji, abym w czynie społecznym pozamiatał przed blokiem, bo się mu pracownik rozchorował, to bym mu kazał spier...ć na drzewo. Są ludzie- i to w większości- których nie stać na profesjonalne usługi w każdej dziedzinie, więc radzą sobie sami, albo szukają tanich usług, ale przecież nie zupełnie za darmo.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Ale to twój wybór, czy chcesz być frajerem. I nie zakazuj innym być frajerem, jeśli tego chcą, tylko dlatego że coś ci się nie udało. A ludzie robią rzeczy sami nie tylko dlatego, że to taniej - bo wcale tak nie musi być.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Miasto

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Ale to twój wybór, czy chcesz być frajerem. I nie zakazuj innym być frajerem, jeśli tego chcą, tylko dlatego że coś ci się nie udało. A ludzie robią rzeczy sami nie tylko dlatego, że to taniej - bo wcale tak nie musi być.
    I tu się mylisz. W niedzielę pozbyłem się 15 letniego stacjonarnego roweru wartego 150 zł max (sprawdziłem ogłoszenia tego modelu na które nikt nie reagował). Dałem ogłoszenie w dziale "oddam za darmo" na FB i w przeciągu 10 minut miałem kilkanaście zapytań i od razu jedna Pani podjechała i go zabrała (dostałem jeszcze czekoladę Polski naród dostaje obłędu widząc darmową ofertę usług a jeszcze jak mu się wmówi, że dostanie coś od państwa z dykty za darmo to już da się za to pokroić.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 16-05-2023 o 13:03
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Miasto
    wieś, nie miasto

I zepsułeś rynek producentów i handlarzy stacjonarnego sprzętu sportowego i rekreacyjnego.
    Ja
    Konfucjusz

Miasto

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    I zepsułeś rynek producentów i handlarzy stacjonarnego sprzętu sportowego i rekreacyjnego.
    Mylisz sprzedaż produktową 15-letniego złomu z usługami świadczonymi dla ludności xD
    Watek dotyczy wykonywania usług :P
    Ostatnio edytowane przez candar ; 16-05-2023 o 13:18

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Jak widać można zaczynać "za darmo" i jednak, gdzieś dojść
    https://thomasvoland.com/blog/nauczy...autobiografia/

Jak ze wszystkim.
    @candar - w wielu aspektach powyżej się z Tobą zgadzam (choć nie podoba mi się Twoje generalizowanie), ale życie nie jest takie zerojedynkowe. Wolny rynek wszystko zweryfikuje.

Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Mylisz sprzedaż produktową 15-letniego złomu z usługami świadczonymi dla ludności xD
    Watek dotyczy wykonywania usług :P
    Niczego nie mylę. Z punktu widzenia ekonomii naciśnięcie guzika w aparacie (wiem, wiem: jeszcze stylizacja, makijaż, modelka, kostiumy, obróbka, amortyzacja samochodu itd.) jest takim samym towarem rynkowym jak 15-letni złom. Jedyna istotna różnica między tymi przypadkami jest taka, że guzik w aparacie naciska ktoś inny, a złom rozdajesz Ty.

A propos jabłek.
    We wsi gdzie mieszkam i chodzę sobie z psem na spacery rośnie stara dzika jabłoń, która rodzi jesienią niezwykle smaczne, w staromodny sposób, jabłka.
    O - tu ptaszka ostatnio na niej zrobiłem
    https://www.canon-board.info/threads...=1#post1445875
    No i ludzie jesienią chodzą i zrywają sobie trochę. Na początku to co sięgną z ziemi, potem jakieś stołki, przedłużki do zrywania - ale nikt nie przesadza i nie kosi wszystkiego. Nie naruszają w ten sposób rynku hurtowego, ale detaliczny jak najbardziej.
    Też byś zerwał i posmakował dobrego jabłka, soczystego, lekko kwaskowatego... każdy by popróbował. Ale według Twojej ekonomii, gdybyś był sadownikiem, to trzeba by ją ściąć, żeby nie psuła rynku. A nie jest daleko, bo mieszkam około 40 minut jazdy od centrum Gdyni. Trzeba być czujnym.
    Ja
    Konfucjusz

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów