Pokaż wyniki od 1 do 10 z 97

Wątek: Szukam fotografa który wykona mi zdjęcia za darmo

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar rysib
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie Odp: Szukam fotografa który wykona mi zdjęcia za darmo

A może warto wziąć pod uwagę, że początkujący fotograf ślubno-weselny też chce zbudować swoje portfolio, a bez możliwości pokazania zdjęć potencjalnym klientom, ma dużo mniejsze szanse na sukces. Oczywiście, może pokazać zdjęcia rodziny, gór lub sarenki, ale obsługując ślub i wesele, warto pokazać że ma się też doświadczenie w tej specjalizacji. I taki początkujący fotograf, sam musi podjąć decyzję, czy opłaca mi się to zrobić za darmo, lub też "po kosztach". 1 lub 2 zlecenia w ten sposób i mam bazę zdjęć przykładowych, mam dowód na to, że wiem jak się zachować (ksiądz lub urzędnik nie wyrzucił mnie z ceremonii) i mam udokumentowane oczekiwane momenty ceremonii na zdjęciach, więc wiem co robić i kiedy.
    Panowie, Wy na początku swojej profesjonalnej drogi podążaliście jedyną, z dzisiejszego punktu widzenia, słuszną drogą?
    Oczywiście, co innego, świadome działania w celu zbudowani bazy zdjęć, co innego ciągła praca za "Bóg zapłać".
    Pzdr. Rysiek.
    PS bardzo się cieszę, że są tu różne punkty widzenia. To pokazuje, że nie ma jedynej słusznej drogi. A jako ludzie cywilizowani, potrafimy rozmawiać ze sobą.
    Ostatnio edytowane przez rysib ; 16-05-2023 o 12:35

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez rysib Zobacz posta
    A może warto wziąć pod uwagę, że początkujący fotograf ślubno-weselny też chce zbudować swoje portfolio, a bez możliwości pokazania zdjęć potencjalnym klientom, ma dużo mniejsze szanse na sukces. Oczywiście, może pokazać zdjęcia rodziny, gór lub sarenki, ale obsługując ślub i wesele, warto pokazać że ma się też doświadczenie w tej specjalizacji. I taki początkujący fotograf, sam musi podjąć decyzję, opłaca mi się to zrobić za darmo, lub też "po kosztach". 1 lub 2 zlecenia w ten sposób i mam bazę zdjęć przykładowych, mam dowód na to, że wiem jak się zachować (ksiądz lub urzędnik nie wyrzucił mnie z ceremoni) i mam udokumentowane oczekiwane momenty ceremoni na zdjęciach, więc wiem co robić i kiedy.
    Panowie, Wy na początku swojej profesjonalnej drogi podążaliście jedyną, z dzisiejszego punktu widzenia, słuszną drogą?
    Oczywiście, co innego, świadome działania w celu zbudowani bazy zdjęć, co innego ciągła praca za "Bóg zapłać".
    Zacznijmy od tego, że początkujący fotograf ślubno-weselny chcący zbudować swoje portfolio powinien zacząć od kursów foto temu przeznaczonych gdzie stanie się guru obróbki i jak to widzę u znajomego po jednym kursie absolwenci już zakładają swoje strony komercyjne ślubniaków reklamując się profesjonalnym warsztatem

Identycznie jest z fotografią portretową i jeśli budujesz swoje PF i chcesz aby było ciekawe to albo studiujesz postprodukcję na YT, albo płacisz za kursy gdzie w praktyce dowiadujesz się jak pracować w pomieszczeniach i w plenerze ze światłem błyskowym i zastanym. Kolejna sprawa to pozyskiwanie do zdjęć doświadczonych modeli i modelek, których nie zachęcisz skrótem TFP i będziesz im musiał zapłacić za ich pracę co jednoznacznie przełoży się na dobre zdjęcia (o ile fotograf będzie potrafił obsługiwać aparat fotograficzny)

Nie mając podstaw i wiedzy z zakresu wykonywanej działalności wiele osób budujących PF idzie po najniższej linii oporu oferując wszędzie i wszystkim swoje bezpłatne usługi, aby tylko uniknąć odpowiedzialności za spaprane zdjęcia, których w większości nie da się powtórzyć. Ale nasz naród ma zakodowane cwaniactwo (co widać powyżej) i jak coś jest za darmo to trzeba brać bo przecież szkoda płacić za usługę, jeśli tylu chętnych wykona ją za darmo...

ps.
    non stop słyszę o tym, że fotografowane osoby często nie otrzymują przez rok i dłużej (pomimo upomnień)od wcześniejszych fotografów zdjęć, które zapewne do publikacji się nie nadają.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 16-05-2023 o 12:46
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Awatar NicoD700
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Ale nasz naród ma zakodowane cwaniactwo
    Ach te górnolotne marzenia, gdyby tak było to każdy bank byłby biało-czerwony.

Uprawnienia umieszczania postów