Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
wydaje się R5 robi 20kl/s przynajmniej mój robi więc te obliczenia trzeba trochę skorygować jak już tak zabawnie sobie liczymy bateria jest na 320 strzałów co daje 16 sekund - jak nie liczyć to zdecydowanie lepiej niż w Z8 - gdy po 275 strzale ląduje UFO to R5 zrobi mu jeszcze 45 zdjęć czyli od groma, a Z8 ani jednego do wymiany baterii to tyle w temacie obliczeń i porównań
20kl/s to robi na niepełnosprawnej (w stosunku do Z8) migawce elektronicznej. Bateria jest na 320 strzałów, ale w trybie zombie - szacunek, że tak używasz R5. W EVF masz 220 strzałów, czyli po 11s ląduje UFO, a Z8 jeszcze wg Twoich obliczeń ma 3s na zrobienie 60 zdjęć, czyli od groma
To tyle w kwestii Twojego jakże zabawnego faktu. Zatrzymajmy jednak tę karuzelę śmiechu.

Czemu nie odniosłeś się do reszty postu? Oświeć nas jaka jest oszczędność Nikona na elektronice eliminującej rolling shutter po zrezygnowaniu z migawki mechanicznej.
Widzisz pełno bezpośredniej konkurencji dla Z8, napisz nam jakie to są modele.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
Ja nie neguję zalet, nikt z nich nie rezygnuje, sam mam karty z transferem 1700/1200 i wolniejszych nie kupię.
Ja po prostu nie widzę niezbędności drugiego identycznego slotu i uważam tą decyzję projektantów Z8 za słuszną.
Wolę mieć wybór, nawet jeśli jest on "kulawy",
ale kilka razy w moim przypadku okazał się niezastąpiony.

Używam jednocześnie dwóch, bo jest mi tak wygodniej. Jak zdjęć jest mało, to wygodniej jest wsadzić SD do lapka, niż dyndający na kablu czytnik.
Lapka praktycznie prewie zawsz w domu, w pracy, w pociągu i przeciągu trzymam na kolanach.
Jak danych jest dużo, to sprawa nie podlega dyskusji.

Japkofona takim kablem nie podłączysz, znowu mam pod górkę .
W takim przypadku ma to sens. Choć zawsze można użyć adaptera USB-A - USB-C, ewentualnie zawsze mieć przy sobie kabel USB-C- USB-C. Jednak wygodniejszym rozwiązaniem przy małej ilości zdjęć jest Twoja metoda. Pełna zgoda.