Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 145

Wątek: Nikon Z 8 - flagowa wydajność zamknięta w mniejszym korpusie

Domyślnie Odp: Nikon Z 8 - flagowa wydajność zamknięta w mniejszym korpusie

Cytat Zamieszczone przez g69 Zobacz posta
    Każdemu producentowi coś mozna znależć,ale Nikon zdaje się tu jednak niefortunnie wybijać od jakiegos czasu i to w popularnych,prestizowych modelach... D600 czy D750..
    Zgoda. D600 czy D750 nie sa prestiżowe, to najniższe modele FF, ale były popularne.

Z6 wypuszczona mocno niedopracowana,zaraz wyszedł Z6II .
    Tu z kolei sie nie zgodzę. Z6 nie miał wpadek, samo body jest bardzo solidne. Niedopracowanie? Masz na mysli brak 2 slotów kart? Zaraz, a czy Canon R miał 2 sloty? Nie. to nie niedopracowanie, to polityka naszych "ukochanych" firm.
    Z6II nie wyszedł "zaraz" a po ponad 2 latach, dodano mu ten drugi slot i to tyle. Dodam, że o ile pierwszy Z6 w momencie wejścia na rynek miał gorszy AF do Sony, o czym wszyscy youtuberzy trąbili na cały świat robiąc Nikonowi antyreklamę, tak żaden z nich nie raczy testowac tego co już kiedyś sprawdzał. Wszedłem na stronę pobierania Nikona Z. Do Z6 jest 14 (słownie czternaście) upgrade softu. Kilka z nich poprawiało AF, aktualnie ten AF jest bardzo dobry. Nie super jak w Z8, ale jest bardzo dobry.
    Jeśli upgrade oznacza niedopracowanie to nie bardzo sie z tym zgodzę, bo czasami dodawane sa pewne funkcje. No i zauważę, że Canon tez robi upgrade. To źle czy dobrze?
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Początki nałogu
    Miasto
    silesian

Ja absolutnie nie mam zadnych uprzedzeń i to do żadnej marki. Pisze tylko o tym co słysze, czy czytam od uzytkownikow takich czy innych systemów. To,ze robia czy robili aktualizacje to super,ale czy nie mozna na to spojrzec z drugiej strony,czyli wypuścili produkt do którego w trakcie uzytkowania trzeba było wprowadząc aż tyle poprawek... wiem w tym momencie czepiam sie,ale jaka byłaby opinia na cały swiat,gdyby od razu dali podwójny slot na karty,gdzie mozna byłoby uzywać równiez powszechnych kart SD,dwa procki do ogarniania af'u i lepszy af na starcie..?? Czy nie mozna mieć wrażenia,że wypuszczają nie do końca przygotowane produkty?? Teraz z8.. wszyscy pod wrażeniem,by za chwile dowiadywać się o problemach z mocowaniem obiektywu czy odpadających mocowaniach uchwytu.. Jak przy takiej polityce firmy są postrzegani..

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Powtarzam opinie o AF Nikoniarza uzytkujacego Z6 a obecnie Z8...w zyciu bym go nie posadził o niechęć do N ..to odnosnie tych aktualizacji.

"Z6 zawiódł mnie właśnie w bardzo podstawowych, a nawet wręcz, prawie idealnych warunkach " .. "

"studio białe tło, modelka oświetlona lekko pilotem led od lampy, ale nie w zupełnej ciemności, problemy ze znalezieniem twarzy przez aparat przy zdjęciach całej sylwetki, a raz przy zdjęciach legitymacyjnych nie wykrył w ogóle twarzy, bo modelka była w lekkim cieniu, a nie miałem pilota w lampie plenerowej. Sytuacje, w których pojedynczy punkt AF w lustrzance nie miewał żadnych problemów. Tutaj też się przełączałem na pojedynczy punkt AF-S i zdjęcia nieostre były"
    Zawsze powtarzam, że podstawą jest umiejętne wykorzystanie ustawień AF-a. Przykładowo w sony A7III używam AF-a zawsze w trybie AF-s i dodatkowo mam przydzielony przycisk aby non stop trzymał Eye AF na oczach i jest jak zacementowany - czyli 100% zawsze ostrości na oczach. Podobnie w Z6 zawężam obszar i ramka zawsze trafia. Nie miałem jakoś problemów ww. opisanych z Z6, zależy to oczywiście od wielu czynników, ale we wszystkich swoich lampach plenerowych mam mocne ledowe piloty i to całkowicie wystarcza.
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Początki nałogu
    Miasto
    silesian

Własnie w AIII zadnego pola nie trzeba zawężać,oko wykrywa w szerokim polu bez zadnych trików z ramkami czy zawężania pola. Canon podobnie,ergonomicznie mają to dużo madrzej pomyślane.

Pełne uzależnienie

W studio w kontrolowanych warunkach zepsuć zdjęcie "bo AF sobie nie poradził"? Czy ludzie już mózgu nie potrafią używać? Czy tryb MF został zablokowany i jest niedostępny?

Miasto

Ja absolutnie nie mam zadnych uprzedzeń i to do żadnej marki. Pisze tylko o tym co słysze, czy czytam od uzytkownikow takich czy innych systemów. To,ze robia czy robili aktualizacje to super,ale czy nie mozna na to spojrzec z drugiej strony,czyli wypuścili produkt do którego w trakcie uzytkowania trzeba było wprowadząc aż tyle poprawek... wiem w tym momencie czepiam sie,ale jaka byłaby opinia na cały swiat,gdyby od razu dali podwójny slot na karty,gdzie mozna byłoby uzywać równiez powszechnych kart SD,dwa procki do ogarniania af'u i lepszy af na starcie..?? Czy nie mozna mieć wrażenia,że wypuszczają nie do końca przygotowane produkty?? Teraz z8.. wszyscy pod wrażeniem,by za chwile dowiadywać się o problemach z mocowaniem obiektywu czy odpadających mocowaniach uchwytu.. Jak przy takiej polityce firmy są postrzegani..
    Powtórzę się. Używałem wielu aparatów różnych firm i obecnie od wielu lat używam Sony A7III i Nikona Z6. Żaden z moich poprzednich aparatów w rozmaitych systemach nie był tak responsywny jak A7III i Z6. Po wszystkich wydanych aktualizacjach oba aparaty idą łeb w łeb i mogę nimi fotografować wszystko.

Tak więc jeśli ktoś pisze o "niedopracowaniu" Nikona Z6 i problemami z jego pracą w słabym świetle to mogę jedynie rzec: dooooooooooopa nie fotograf xD

ps.
    moja lepsza połowa zdecydowanie woli brać na zdjęcia własnie Nikona Z6 niż A7III bo jest bardziej logiczny dla niej ^^
    Ostatnio edytowane przez candar ; 18-07-2023 o 12:15
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Miasto

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	z6 stop.JPG
Wyświetleń:	31
Rozmiar:	35,3 KB
ID:	14042

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	z8 i z9.JPG
Wyświetleń:	32
Rozmiar:	78,3 KB
ID:	14041
    Ostatnio edytowane przez candar ; 18-07-2023 o 12:37

Własnie w AIII zadnego pola nie trzeba zawężać,oko wykrywa w szerokim polu bez zadnych trików z ramkami czy zawężania pola. Canon podobnie,ergonomicznie mają to dużo madrzej pomyślane.
    Ja też nie wiem co to zawężanie pola AF. (Z7 II) całą zaletą bezluster z eyefocus jest to, że modelka może sie dynamicznie przemieszczać, a oko ciągle ostre. Fakt, że Z7 II ma lepszy AF niż pierwsze Z6.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Uzależniony
    Miasto
    Białystok

Przy tej usterce to bez znaczenia.

W magnezowym korpusie też trzeba jakoś osadzić stalowe uszka do paska.

https://forum.nikoniarze.pl/attachme...7&d=1689675439

Zawleczka wypadła?

Początki nałogu
    Miasto
    silesian

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ja też nie wiem co to zawężanie pola AF. (Z7 II) całą zaletą bezluster z eyefocus jest to, że modelka może sie dynamicznie przemieszczać, a oko ciągle ostre. Fakt, że Z7 II ma lepszy AF niż pierwsze Z6.
    Podejrzewam,że modelka to nie jest wielkie wyzwanie dla współczesnych sprzetów, ale dla pierwszych Z6 własnie było. Liczę,że w Z6 III coś spłynie dobroci z Z8 i będzie af nie gorszy niż w Z8,ekran odchylany również w pionie i osłona matrycy przy zmianie szkieł na forach Sony mozna przeczytać opinie,że af w najtrudniejszych sytuacjach w świeżej a7IV w przyrodzie jednak ustepuje Canonowi R6II. Czy z8 lepszy niż R6II przy ptakach... retorycznie sobie pytam

Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów