Cytat Zamieszczone przez g69 Zobacz posta
Powtarzam opinie o AF Nikoniarza uzytkujacego Z6 a obecnie Z8...w zyciu bym go nie posadził o niechęć do N ..to odnosnie tych aktualizacji.

"Z6 zawiódł mnie właśnie w bardzo podstawowych, a nawet wręcz, prawie idealnych warunkach " .. "

"studio białe tło, modelka oświetlona lekko pilotem led od lampy, ale nie w zupełnej ciemności, problemy ze znalezieniem twarzy przez aparat przy zdjęciach całej sylwetki, a raz przy zdjęciach legitymacyjnych nie wykrył w ogóle twarzy, bo modelka była w lekkim cieniu, a nie miałem pilota w lampie plenerowej. Sytuacje, w których pojedynczy punkt AF w lustrzance nie miewał żadnych problemów. Tutaj też się przełączałem na pojedynczy punkt AF-S i zdjęcia nieostre były"
Zawsze powtarzam, że podstawą jest umiejętne wykorzystanie ustawień AF-a. Przykładowo w sony A7III używam AF-a zawsze w trybie AF-s i dodatkowo mam przydzielony przycisk aby non stop trzymał Eye AF na oczach i jest jak zacementowany - czyli 100% zawsze ostrości na oczach. Podobnie w Z6 zawężam obszar i ramka zawsze trafia. Nie miałem jakoś problemów ww. opisanych z Z6, zależy to oczywiście od wielu czynników, ale we wszystkich swoich lampach plenerowych mam mocne ledowe piloty i to całkowicie wystarcza.