Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 145

Wątek: Nikon Z 8 - flagowa wydajność zamknięta w mniejszym korpusie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie Odp: Nikon Z 8 - flagowa wydajność zamknięta w mniejszym korpusie

że ta obniżka to taka zachowawcza jest. Tu wam obniżymy a tam wam zostawimy.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

Nikon nawet ruszyl z mocna kampania reklamowa na fejsie, ale stala sie ona tylko i wylacznie dodatkowym nosnikiem, w ktory mozna wkleic powyzszy link :P
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tijaa jasne. Przy tej cenie życzę powodzenia ....
    https://nikonrumors.com/2023/06/29/n...in-japan.aspx/
    Chyba nie jest tak źle ze sprzedażą Z8.

Ciekawe jak wygląda sytuacja na innych rynkach. Fajny tytuł "The Nikon Z8 is smashing across Japan like Godzilla right now"
    https://www.digitalcameraworld.com/n...illa-right-now

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Jak chcesz kupić BMW to nie kupujesz Audi, bo tańsze ale dlatego bo chcesz BMW.
    Jak chcesz tanio kupić Canona to się skonatktuj z amabasadorem Canona i czekaj na rabaty. Ostatnio była promka w cyfrowe bodajże gdzie suma summarum r5 kosztował ok 13K - casbecki bateria 3 lata gw. Także od ambasadora pewnie jeszcze taniej. Ja tak kupiłem r6 z 4 tys rabatu. Ale to tylko na firmy działa. Trzeba NIP i www podać.
    Dlaczego bardziej sklepom opłaca się dać duży rabat firmom niż osobom prywatnym?

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Czasami to nie sklepy decydują o rabacie, są odgórne zasady sprzedaży komu za co i jakiej wysokości rabat można /mają zaproponować.

Zachowania konsumentów (zarówno osób prywatnych jak i firm) są monitorowane, na tej podstawie zazwyczaj wychodzi, że klient firmowy to klient lepszy bo może kupi więcej jak dostanie lepszy rabat, a i sprzęt zazwyczaj zmienia częściej niż prywatny amator hobbista.

Pełne uzależnienie

Sony a7R V vs Nikon Z8
    https://petapixel.com/2023/07/01/son...s-duke-it-out/
    coś poszło jednak nie tak
    czy nikony już mają porównywalny AF z sony czy jednak jeszcze nie doszły do tego poziomu jak się często czyta? bo ten proces (dochodzenia) chyba się ciągnie, czy bardziej amatorskie konstrukcje Z7II też nadążają za konkurencją z działaniem autofocusa.
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 07-07-2023 o 08:07
    EOS 3, 5D, R5

Dosyć śmiesznie to wygląda. Wymienia w poszczególnych kategoriach cechy, dla mnie lepsze u Nikona Z8 po czym mówi, że wygrywa Sony. Rozmiar - wole większy (on mniejszy) elementy sterujące - tu mówi, że Nikon lepsze, ilość pikseli wyświetlacza po stronie Sony, tylko że Nikon ma lepsze śledzenie. Co w fotografowaniu ruchu jest podstawą. AF w Sony jest lepsze, ale w Nikonie nie jest gorsze. To dlaczego Sony jest lepsze? Uzasadnienie - Sony ma nowsza technologię (więcej ustawień co już zaczyna być przytłaczające). Gada jak ambasador marki. Lubi małe body, nie fotografuje ruchu itd. czyli w praktyce ma jedynie wymagania w kwestii Mpx i wygrywa mu 60 z 45. Litościwie przyznał, że Z8 ma więcej fps. Tylko to nie jest różnica jak kiedyś we flagowych lustrzankach Canona i Nikona - np 12 a 14 fps. Tu jest różnica 10 fps vs 30 fps.
    No i video. Jak zwykle pół świata myśli stereotypami i sądzi, że Sony tu wygrywa. Tymczasem kolejny facet wychwala Nikona i mówi, że to najlepszy sprzęt do video jakiego używał.
    Wracając do AF. Z8 ma AF z Z9. Zobaczcie testy Z9. Ma lepszy AF od A1.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie

to dość znany gość z dpreview - korpusów testował na tony, a nie kilogramy, pewnie większość o ile nie wszystkie z najlepszych - korpusy z wątku to korpusy których używa promil użytkowników, informacja o tym jak działa AF w Z9 czy A1 tyle wnosi do priorytetów zakupowych użytkownika co stwierdzenie że w canonie 1DX af jest świetny - co z tego jak człowiek kupuje 700D czy 6D i stwierdza że AF w 6D jest słaby, a w cropowych korpusach bardzo słaby - więc pytam czy nikon wyszedł z problemów wieku dziecięcego na bezlusterkowym AF czy może zaczyna jak nasza ulubiona firma pozycjonować sprzęt działaniem autofocusa.

to już drugi taki test pierwszy ogladałem u innego znanego fotografa który dostał Z8 przed premierą, też wyszło śmiesznie bo facet wolał mniejszy lżejszy i tańszy
    EOS 3, 5D, R5

Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów