Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
Bartek, pomijam już kwestie bezpieczeństwa, szybkostrzelności przy opróżnianiu bufora oraz szybkość zgrywania materiału po powrocie do domu. Wczytywanie podglądu zdjęć w korpusie, powiększanie 100% działa tak natychmiastowo, że to jest coś fantastycznego. Zrezygnować z tylu zalet, bo może kiedyś trafię na taką sytuację, że ktoś będzie musiał zgrać moje zdjęcia na laptopie (o ile ten laptop będzie miał ten czytnik) jest dla mnie niedorzeczne. Prędzej znajdę kogoś z kabelkiem USB-C - USB-A niż z laptopem wyposażonym w czytnik.
w 5D4 rozwiazalbym to tak, ze konfiguruje szybsza karte jako podstawowa (czyli ustawiam karte 1 CF jako ta do odczytu) i wtedy korzystam z tej szybkosci do podgladu itd. itp. wtedy predkosc tej drugiej nie odgrywa zadnego znaczenia (ewentualne znaczenie ma tylko lag zapisywania przy zdjeciach seryjnych)
Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WhatsApp Image 2023-05-11 at 19.20.17.jpeg
Wyświetleń:	7
Rozmiar:	201,0 KB
ID:	12647

po mojemu: na dzien dzisiejszy SD jest sympatyczna opcja na druga karte jak sie juz ma lapsa z takim gniazdem i jesli kart uzywa sie w korpusie w mirroringu. taka jest moja osobista sytuacja i perspektywa, ze wybor SD na drugi slot ma istotne zalety.

a w tym przypadku mowimy jeszcze o aparacie bedacym kontynuacja D850, wiec zachowujacym jego wybor gniazd kart dla uzytkownikow, ktorzy beda D850 upgrade'owac.

w ogolnym przypadku oczywiscie SD nie jest przyszlosciowe, zgoda. ani bynajmniej najlepszym wyborem pod wzgledem trwalosci, bo to az sie prosi zeby zgubic albo polamac przypadkiem