Pokaż wyniki od 1 do 10 z 145

Wątek: Nikon Z 8 - flagowa wydajność zamknięta w mniejszym korpusie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Nikon Z 8 - flagowa wydajność zamknięta w mniejszym korpusie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Mam nadzieję, że Canon wejdzie z czymś bardzo mocnym w R1, a ja sam czekam na to co pokażą w R5II.
    A czy na dziś widzisz sens zmieniać system? Ja nie bardzo.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    A czy na dziś widzisz sens zmieniać system? Ja nie bardzo.
    Za dużo mam gratów, aby skakać z systemu na system. Chyba niepotrzebne koszty, które mogę spożytkować w zupełnie inny sposób. Ja zwyczajnie kibicuję każdej firmie. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że jeden producent staje się monopolistą. Przy braku konkurencji nie będzie tak szybkiego rozwoju, co dało się już kiedyś zauważyć w niektórych kolejnych modelach DSLR.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    Mam odmienne zdanie i znam pare osób podzielających moją opinię.
    Mnie jednak trochę dziwi, że nie ma dwóch kart CFexpress. Jej cena nie jest już taka odstraszająca jak kiedyś, a jednak ma sporo zalet.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Mnie jednak trochę dziwi, że nie ma dwóch kart CFexpress. Jej cena nie jest już taka odstraszająca jak kiedyś, a jednak ma sporo zalet.
    Tu nie chodzi o cenę. Osoba która potrzebuje szybkiej karty i robi dużo zdęć na jednej sesji kupi kartę większej pojemności i pewnie ma drugą w zapasie.
    Teorie o backupie kart CF mnie nie przekonują.
    Do wideo z maksymalnymi wartościami z kolei lepiej nadają się dedykowane dyski i rejestratory zewnętrzne.
    Tu chodzi o dostępność czytników. Chodzi o sytuacje, gdzie albo go zapomnisz, albo musisz przekazać zdjęcia komuś, kto nie ma w kompie USB-C.

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    Tu nie chodzi o cenę. Osoba która potrzebuje szybkiej karty i robi dużo zdęć na jednej sesji kupi kartę większej pojemności i pewnie ma drugą w zapasie.
    Teorie o backupie kart CF mnie nie przekonują.
    Do wideo z maksymalnymi wartościami z kolei lepiej nadają się dedykowane dyski i rejestratory zewnętrzne.
    Tu chodzi o dostępność czytników. Chodzi o sytuacje, gdzie albo go zapomnisz, albo musisz przekazać zdjęcia komuś, kto nie ma w kompie USB-C.
    Ja bym teraz miał problem z czytnikiem SD Pewnie gdzieś w szafce leży.
    Dlaczego musi być USB-C? W samochodzie mam zawsze minimum dwa kable USB-C - USB-A i w razie takiej sytuacji mogę go użyć. Mogę też skorzystać z Wi-Fi.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 11-05-2023 o 13:58

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

nie ma wlasnie podstawowej zalety SD -> ze pasuje do kazdego normalnego lapsa, wiec nie musisz pamietac o czytnikach.

a to jest gigantyczna zaleta w zyciowej praktyce
    www albo tez flickr

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nie ma wlasnie podstawowej zalety SD -> ze pasuje do kazdego normalnego lapsa, wiec nie musisz pamietac o czytnikach.

a to jest gigantyczna zaleta w zyciowej praktyce
    Może by to miało dla mnie jakąś zaletę kilkanaście lat temu jak miałem pierwszego Pavulona. Aktualnie jest trend taki, że w nowych lapkach coraz częściej nie ma już tych czytników. Mój dobry kolega kupił Asusa Zenbook za ponad 15k i się mocno zdziwił, bo akurat on używa SD w A7III. Mam dwie karty CFexpress 128GB i jedną 512GB kupioną za jakieś 800zł. Wygoda z używania tych kart jest na tyle duża, że nie wyobrażam sobie powrotu do SD.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    SD -> ze pasuje do kazdego normalnego lapsa, wiec nie musisz pamietac o czytnikach.
    Akurat tam. W Dellach już od jakiegoś czasu jest tylko MicroSD (nie wiem czy wszystkich), więc ja np zgrywam wszystko po kablu...
    HPki to samo (Elitebook)
    Ostatnio edytowane przez grissley ; 11-05-2023 o 18:07

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez grissley Zobacz posta
    Akurat tam. W Dellach już od jakiegoś czasu jest tylko MicroSD (nie wiem czy wszystkich), więc ja np zgrywam wszystko po kablu...
    HPki to samo (Elitebook)
    cos w tym jest, niestety, znak czasow :/

ale w tej sytuacji karta miniSD w adapterze wejdzie do drugiego slotu Z8 wiec mozna nadal bez dodatkowego czytnika
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów