Generatywna sztuczna inteligencja, taka jak ChatGPT, musiałaby spełniać wymogi przejrzystości:
Ujawnienie, że treść została wygenerowana przez sztuczną inteligencję
Zaprojektowanie modelu tak, aby nie generował on nielegalnych treści
Publikowanie streszczeń chronionych prawem autorskim danych wykorzystywanych do szkolenia
Ograniczone ryzyko
Systemy sztucznej inteligencji o ograniczonym ryzyku powinny spełniać minimalne wymogi w zakresie przejrzystości, które umożliwiłyby użytkownikom podejmowanie świadomych decyzji. Po interakcji z aplikacjami użytkownik może następnie zdecydować, czy chce z niej dalej korzystać. Użytkownicy powinni być świadomi interakcji z AI. Obejmuje to systemy sztucznej inteligencji, które generują obrazy, treści audio lub wideo lub nimi manipulują, na przykład głębokie podróbki.
Ja już od dawna się boję, że non stop "karmieni" jesteśmy wyłącznie fake newsami oraz propagandą preparowaną do określonych celów.
Przykład? Wirus COVID oraz potrzeba izolowania się od innych osób w zasięgu 1m nagle zniknęły za pstryknięciem palcami? W ciągu roku wojny Polska stała się domem dla ponad 1,5 mln Ukraińców i mniemam, że oczywiście wszyscy byli zaszczepieni bo jakoś nie zakazano ponownie wstępu do lasów i kin. Cuda na kiju... Nie, nie jestem antyszczepionkowcem, ale pewne sprawy mnie przerażają, bo dochodzi jeszcze AI.