Nie karmić trolla!
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Wpadasz między ludzi chcących robić zdjęcia, przeważnie nawet aparatami, jak długo im sił wystarczy, i zadajesz takie chore pytanie?
Wolę swoje kiepskie zdjęcie dzięcioła wykonane osobiście z jakimś trudem, niż obrazek miśka o wschodzie słońca wygenerowany na zlecenie przez AI.
Proces dochodzenia do finalnego efektu jest immanentną cechą fotografii, a nie tylko osiągnięcie tego efektu jak najniższym nakładem.
Dojdzie do tego (mam nadzieję!), że aby wstawić gdzieś jakieś zdjęcie, trzeba się będzie wylegitymować RAW-em, aby nie mieć procesu o oszustwo.
Już są na Zachodzie przepisy wymagające informowania o tym, że zdjęcie było obrabiane graficznie.
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Woleć sobie możesz, jeszcze nikt tego nie zabrania. Pytania dlaczego walczysz z czymś co jest nieuniknione? To co nazywamy fotografią zostanie marginesem jak scena commodore64 gdzie ludzie bawią się w rzecz mało istotną, bo świat już dawno ten etap przeskoczył.
Co do tej: "immanentnej cechy fotografii", z tego co widać to aparaty zdjęcia pstrykają właściwie już same, a z każdym rokiem "osiągniecie pożądanego efektu" jest robione coraz to mniejszym nakładem, aż wreszcie i do samego aparatu zajrzy Si, tym samym wypierając to co jest teraz standardem, tak jak manualne ostrzenie zostało wyparte przez auto. Też będziesz wtedy protestował? Nie, bo rynek cię zje i tyle z biadolenia.
Osobiście zacząłem się bawić w generowanie obrazków na samym początku jakieś ponad półtora roku temu albo dwa i już wtedy załapałem, że to koniec pstrykania, wypada tylko czekać, aż fotografia rozsypie się ze starości odradzając się jednocześnie w analogowej postaci. I możesz mi nie wierzyć, robię teraz zdjęcia tylko aparatami na kliszę, bo nie widzę sensu inaczej. Traktuje to jak prawdziwe NFT.
Ale aparat to tylko narzędzie. Możesz używać aparatów cyfrowych "nie pstrykając". Ja tak robię - mam nadzieję. A zaleta fotografii cyfrowej jest taka, że ma cyfrową ciemnię, która jest przyjemnością, podczas gdy nie lubiłem paprać się w kuwetach w warunkach domowych - oczywiście cały czas mówię o swoich odczuciach.
Ciemnię cyfrową też można różnie używać - presety i inne automaty kontra rozumienie fizyki i fizjologii barw i obróbka na poziomie bardziej podstawowym.
Jest taka tendencja - chyba nawet dość popularna - do traktowania techniki cyfrowej jak boga. A lepiej i przyjemniej się wysilić i zrozumieć. Taki wątek o rolling shutter to fajny przykład.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
Jesteśmy rózni i dla róznych powodów uprawiamy to hobby, i te różne podejścia trzeba akceptować.
AI to dodatkowa szansa, nikt nikogo nie zmusza by z niej korzystał.
Prawdą jest chyba że odbierze zarobek wielu ludziom żyjącym z fotografii, zostaną w tym zawodzie tylko bardzo dobrzy i bardzo kreatywni
Ja jestem fotoamatorem w (około) 70% by na monitorze lub ścianie widzieć taki obraz/zdjęcie dla którego go zrobiłem.
I w tym zakresie jest mi obojętnie czy aparatem, smartfonem, zegarkiem, okularami czy też "wynegocjowałem" z AI.
Ma być najbliższe temu co chcę by na monitorze/ścianie było.
Pozostałe 30% to "walka" ze sprzętem i "walka" z postprocesem by mi umożliwił uzyskanie tego co chcę.
I w tym zakresie AI też można "poprosić" by pomagała
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 14-05-2023 o 20:50
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
To, co będzie nieuniknione w skali masowej, jest i będzie do uniknięcia w wymiarze jednostkowym, a my tu jesteśmy takimi jednostkami, które będą starały się tego uniknąć zwłaszcza wtedy, gdy ktoś fotografią na życie nie zarabia.
Przez wiele lat projektowałem etykiety na produkty spożywcze oraz różne foldery i zawsze stawałem przed problemem dostępności odpowiednich zdjęć, jeśli one były wymagane, a nie sama grafika. Nawet różne stocki nie dysponowały ilustracjami pasującymi dokładnie do wymagań, albo trzeba było je przetrząsać tygodniami, aby wyłowić jakieś pasujące zdjęcie, a często się okazywało, że najlepiej, jak sam zrobię zdjęcie, i je wstawię do projektu, nie chandrycząc się z nikim o prawa autorskie. W takiej robocie AI może zdecydowanie pomóc, tym bardziej, że stocki są zawalone miliardami pięknych zdjęć, które się do niczego prawie nie dają zastosować bez jakiegoś naginania tego, co obrazy przedstawiają, do tego, co mają przedstawiać.
Jednakże nie za bardzo sobie wyobrażam robienie przez AI zdjęć ślubnych lub z jakichkolwiek imprez, eventów czy wycieczek. Jadąc na wczasy robi się zdjęcia, a nie siada do laptoka, żeby on je wygenerował wg swojego uznania. Zawsze będą tacy, którzy w zdjęciach będą dopatrywać się przede wszystkim prawdy o temacie i okolicznościach wykonania fotografii, i dalej będą ich miliardy, choćby wszyscy ci, którzy robią zdjęcia smartfonami i nawet sobie nie będą czterech liter zawracać, aby generować obrazy dzięki AI od podstaw.
Fotografia zawsze będzie fotografią, a obrazy generowane przez AI będą co najwyżej fotorealistycznymi grafikami, i jako takie powinny być oznajmiane bez żadnych dwuznaczności.
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/sly...1-fe092398988f
Mówiąc krótko, żarty się skończyły.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner