Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
Chińczyki już podobno wymiatają elektrykami u siebie. Baterie do Tesli Y z Berlina mają być od chińskiego BYD, od razu zintegrowane przyjeżdżać ale nie doczytałem czy zintegrowane w odlewie podłogowym czy jakoś inaczej. No więc to tak będzie.
(...)
Jeśli mówimy o chinach, mają 70% produkcji światowej baterii (banki energii, do elektryków, itp) druga jest Polska z 7mioma procentami. To pokazuje w jakiej d jest Europa i reszta świata w tej działce. USA też mają koło 7% tuż za nami.
To prawda. Byłem w Chinach w 2017 i już wtedy na ulicach Szanghaju mniej więcej co czwarty lub trzeci samochód miał zieloną tablicę - wszystkie marki chińskie. Na prowincji w głębi kraju oczywiście mniej, Szanghaj pod tym względem rzucał na kolana. Uwaga na boku: ta prowincja na chińskie warunki to dwumilionowe miasto nad Jangcy 2000 km od ujścia - ale statki pełnomorskie na rzece stały.
Wtedy - 6 lat temu (!) - dostałem w prezencie od Chińczyka powerbank wielkości małej talii kart o pojemności 10 Ah i prądzie ładowania 2 A.