Pokaż wyniki od 1 do 10 z 477

Wątek: AI i fotografia zawodowa

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: AI i fotografia zawodowa

Rynek fotografii komercyjnej niebawem się skurczy

Tej wiosny HalfPrice, sieć off-price należąca do Grupy CCC, przedstawia pionierską kampanię reklamową, w której wykorzystano grafiki stworzone przez sztuczną inteligencję.

W ostatnim czasie pomniejsze kampanie internetowe AI realizował m.in. bank ING, teraz jednak przyszła pora na pierwszą większą realizację tego typu, której efekty możemy oceniać także w przestrzeniach publicznych.

Z pierwszą polską kampanią „modową” wykorzystującą obrazy stworzone przez generatory AI wystartowała właśnie marka Half-Price, należąca do grupy CCC. Seria utrzymanych w czerwonej kolorystyce i barokowej stylistyce „zdjęć” reklamuje nowy program partnerski sklepu hasłem „Na tym zdjęciu prawdziwe są tylko emocje towarzyszące dołączeniu do klubu, za resztę dziękujemy sztucznej inteligencji.”

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	dz03OTkmaD0xMDI0_src_218430-Zdj.-HalfPrice_3-799x1024.jpg
Wyświetleń:	9
Rozmiar:	239,2 KB
ID:	12655

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    https://www.chip.pl/2023/05/midjourn...-juz-za-chwile

Mnie to zwisa, nie żyję z fotografii, a rozwój tej technologii i tak mi nie wyrwie amatorskich puszek i szkieł z ręki, które używam do zabawy. Ale na miejscu zawodowców szukałbym alternatywnego źródła utrzymania. Może nie "w zamian" ale chociaż równoległego. Takie dziedziny jak np. fotografia produktowa raczej na pewno umrą.
    No i właśnie dzięki takim wypowiedziom tak Twoja "Mnie to zwisa, nie żyję z fotografii, a rozwój tej technologii i tak mi nie wyrwie amatorskich puszek i szkieł z ręki, które używam do zabawy" utrzymanie rodziny wyłącznie z fotografii staje mało wykonalne gdy dochodzi jeszcze COVID. Pomijam już wszelakich fotoziutków-amatorów, którzy psują rynek pracując za darmo na komercyjnych zleceniach. Zdewaluował się w naszym społeczeństwie zawód fotografa z prawdziwego zdarzenia nad czym mocno ubolewam i do tego dochodzi AI, która lwią część komercyjnych zleceń odbierze fotografom

Jeszcze bardziej rozwalają mnie kierowane do mnie zapytania, czy pracuję za darmo. Ludziom się w głowach poprzewracało i moda na smartfony oraz nadchodzące AI nie ułatwi życia fotografom.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 12-05-2023 o 07:49
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uprawnienia umieszczania postów