AI i fotografia zawodowa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KEEK
    Bywalec
    • 2006
    • 111

Odp: AI i fotografia zawodowa

Problem nie tyczy tylko fotografii i samej AI. Jest ogólna zapaść w tzw kontnencie, w filmie, literaturze, czy muzyce. Coraz częściej dochodzę do wniosku, że to z braku narkotyków. Kiedyś artysta zapuszczał się w granice niedostępne dla przeciętnych ludzi. Balansował na krawędzi. Dzisiaj liczy się jeuż nawet nie kasa a popularność i rozpoznawalność. Ludzie zamienili LSD na LCD i CPU. Jeszcze trochę a natura podmieni węgiel na krzem i będzie po ptakach. Przynajmniej dla nas.
    Zrobiłem sobie przypis na stronie autorskiej, że żadna fotografia nie została stworzona przy pomocy AI - tak, żeby się wypisać z tego klubu - i z przyjemnością obserwuję ten cudowny kolaps.
    HUMAN NATURE and others...

Komentarz

• marfot
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 4592

Zamieszczone przez KEEK Zobacz wpis
      Zrobiłem sobie przypis na stronie autorskiej, że żadna fotografia nie została stworzona przy pomocy AI
      Mi np. trudno o taką deklarację. Jak widzę co wyprawia AF w moim R5, jak działa IS+IBIS, a w LR komendy Remove i Denoise to muszę się pogodzić, że ileś roboty zrobiła AI
      https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• KEEK
        Bywalec
        • 2006
        • 111

Zamieszczone przez marfot Zobacz wpis
        Mi np. trudno o taką deklarację. Jak widzę co wyprawia AF w moim R5, jak działa IS+IBIS, a w LR komendy Remove i Denoise to muszę się pogodzić, że ileś roboty zrobiła AI
        Dobra uwaga!
        Fakt. Ja ostrość kręcę ręcznie, stabilizacji nie mam, a LR to 6.14.

Komentarz

• Leon007
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2850

To nie kwestia narkotyków, ich jest raczej więcej, a na pewno są mocniejsze. To wszechwładny szmal.
          Zauważyliście co jest najważniejszym parametrem przy opisie, recenzji filmu? Nie treść, nie wartość artystyczna lub intelektualna. Szmal wydany na produkcję, zarobek w tygodniu otwarcia i zarobek w ogóle. Najważniejsze, żeby aktor zabijał w ilościach hurtowych i zap..rd.lał samochodem, koniecznie pod prąd.
          Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
          Ja
          Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
          Konfucjusz

Komentarz

• KEEK
            Bywalec
            • 2006
            • 111

Zamieszczone przez Leon007 Zobacz wpis
            To nie kwestia narkotyków, ich jest raczej więcej, a na pewno są mocniejsze...
            Może więc to kwestia "jakie" narkotyki. Nie wiem co jest dzisiaj "na topie", ale piosenek typu "White Rabbit" to dawno nie słyszałem

Komentarz

• atsf
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 5018

Może więc to kwestia "jakie" narkotyki. Nie wiem co jest dzisiaj "na topie", ale piosenek typu "White Rabbit" to dawno nie słyszałem
              A w tym wykonaniu słyszałeś? https://www.youtube.com/watch?v=LeHlvXvG6vA
              EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• KEEK
                Bywalec
                • 2006
                • 111

Zamieszczone przez atsf Zobacz wpis
                A w tym wykonaniu słyszałeś?
                Wyglądają jakby czytali dużo bajek dla dzieci, ale nigdy nie brali narkotyków - przynajmniej psychodelików.

Komentarz

• mxw
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2315

Zamieszczone przez marfot Zobacz wpis
                  Ale to jest tylko "przy wsparciu AI" i to jest OK - to nie jest "stworzona przez AI" co nie jest ok.
                  pozdro.,
                  m.

Komentarz

• cauchy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2804

Mozesz dac deklarację, że nic z tej fotografii nie jest AIowe w oparciu o prompt
                    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                    Flickr | YT

Komentarz

• cauchy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2804

Zamieszczone przez Leon007 Zobacz wpis
                      To nie kwestia narkotyków, ich jest raczej więcej, a na pewno są mocniejsze. To wszechwładny szmal.
                      Zauważyliście co jest najważniejszym parametrem przy opisie, recenzji filmu? Nie treść, nie wartość artystyczna lub intelektualna. Szmal wydany na produkcję, zarobek w tygodniu otwarcia i zarobek w ogóle. Najważniejsze, żeby aktor zabijał w ilościach hurtowych i zap..rd.lał samochodem, koniecznie pod prąd.
                      Nie to sie liczy dzis w kinie akcji czy przygodowym [emoji12]obecnie liczy sie forsowanie jednego przekazu i robią to do upadlego mimo katastrofalnych wyników, jak u Disneya [emoji854]ale pojawiaja sie co jakis pstryczki w nos ze mozna zrobic za duzo mniej i zarobic duzo wiecej [emoji16]
                      Flickr | YT

Komentarz

• Leon007
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 2850

Takie tam

Czy to by przeszło dzisiaj w bajce dla dzieci?
                        Ja
                        Konfucjusz

Komentarz

• cauchy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2804

Ciekawy tekst o sztucznej cwiercinteligencjj jak to okreslila autorka pojawil sie na fanpagu „Ameryka dla podroznika” na fejsie. Ja az tak tego nie sledze, ale okazuje sie ze na instagramie jest wysyp AI-owych wypustów pt. tęczowe góry w Bryce Canyon, czy jakies egzotyczne rosliny na jakiejs pustyni, co kompletnie nie ma miejsca w realu. Podpisane i otagowane jako to konkretne miejsce. Wiekszosc „fot” zacmienia slonca jest calkowicie fejkowa.

I do tego inna ciekawostka, ze ponoc wiekszosc uzytkownikow rozmaitych platform typu twitter fejs insta to są boty, ktore same sie lajkują i komentują [emoji85]
                          Flickr | YT

Komentarz

• Leon007
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 2850

Właśnie przeszedłem Quake I i Quake I Scourge of Armagon na HARD'zie.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez cauchy Zobacz wpis
                            Ciekawy tekst o sztucznej cwiercinteligencjj jak to okreslila autorka pojawil sie na fanpagu „Ameryka dla podroznika” na fejsie. Ja az tak tego nie sledze, ale okazuje sie ze na instagramie jest wysyp AI-owych wypustów pt. tęczowe góry w Bryce Canyon, czy jakies egzotyczne rosliny na jakiejs pustyni, co kompletnie nie ma miejsca w realu. Podpisane i otagowane jako to konkretne miejsce. Wiekszosc „fot” zacmienia slonca jest calkowicie fejkowa.
                            Kolory typu barbie, szczególnie w krajobrazach, są od czasu gdy ludzie odkryli, że suwaki nasycenia i inne można ciągać do oporu. AI tylko ulepszyło ten proceder.

Zamieszczone przez cauchy Zobacz wpis
                            I do tego inna ciekawostka, ze ponoc wiekszosc uzytkownikow rozmaitych platform typu twitter fejs insta to są boty, ktore same sie lajkują i komentują [emoji85]
                            Ja
                            Konfucjusz

Komentarz

• mystek
                              Uzależniony
                              • 2011
                              • 979

Co do słabej sztuki ogólnie i jej spadek, to nie wiem, czy to nie znowu trzeba zacytować Jacka, czyli, że w pewien sposób sztuka spowszedniała, bo nagle (dzięki social mediom) okazuje się, że osób, które potrafią pięknie malować nie jest 10, tylko 10000. Rzeźbiarzy było 15, a jest 115 itd itp. Niekiedy FB podsuwa ciekawych artystów, jak ktoś maluje obraz, który nic nie wskazuje. Obraca go, a tu nagle jakaś twarz Michaela Jacksona np. Albo ktoś potrafi malować widelcem, czy kawałkiem węgla ("potrafi malować" = maluje pięknie, bo "potrafić malować węglem" to pewnie każdy umi :P ). Ale dzięki social mediom też okazało się, że nie każda sztuka jest sztuką i wielu "artystów" jest wyśmiewana i krytykowana (jakaś sala, modelka leży na podłodze, a "artysta" wylewa na nią farbę i że to niby sztuka ). Problemem w tym przypadku jest to, że nawet tacy ludzie znajdują poklask w jakimś wąskim gronie.

Także to takie optymistyczne spojrzenie na facebooka. No ale fakt jest taki, że generalnie rzecz ujmując więcej jest chłamu niż talenciaków z dziedziny "sztuka", gdyby spojrzeć na to ogółem. Trzeba niestety obejrzeć 50 chłamów by znaleźć 1 diamencik.
                              Ostatnio edytowany przez mystek; 42351.
                              https://www.facebook.com/mystekfoto
                              https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• cauchy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2804

nie chodzi o kolory typu Barbie (to wiadomka) tylko o to, że żadnych tęczowych formacji w Bryce nie ma
                                edit. czemu to forum nie rozpoznaje :P jako buźki z językiem?
                                Flickr | YT

Komentarz

Pracuję...
                                X